HSYK'da 'isyan gibi' toplu istifa!

Abone ol

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek HSYK ile birlikte 2'si yedek 7 üye HSYK'dan istifa etti...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) bugün istifa depremi yaşandı.

İstifa sinyalini HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, sabah saatlerinde yaptığı açıklamayla verdi.

Saat 14.30'da basın toplantısı düzenleyeceklerini söyleyen Özbek ve 6 üye, kameraların karşısına geçti. Kadir Özbek, toplu istifayı şu cümlelerle açıkladı:

"Bilindiği üzere HSYK bir süredir kamuoyunun üzerinde fazlasıyla yer almaktadır. Hukukun bu şekilde yıpratılması topulma zarar vermektedir.

HSYK, hiçbir önyargı ve hiçbir art niyet olmadan anayasanın çizdiği sınırlar içerisinde yetkilerine sahip çıkarak, görev yapma amacını ısrarla ortaya koymuş olmasına rağmen 17 Ağustos tarihinden bu yana fiilen çalıştırılmamaktadır. Bu husus Adalet Bakanlığı'na defalarca iletilmiş ancak sonuç alınamamıştır. Bakanlık son olarak gönderdiği yazıda yeni oluşum gerçekleşinceye kadar HSYK'da gündem yapılmayacağını resmen bildirmiş bulunmaktadır. HSYK, bu süre içerisinde birçoğu ivedi olan hiçbir görevini yapamadığı gibi bu ivedi işlerin Adalet Bakanlığı tarafından nasıl yürütüldüğü konusunda hiçbir bilgiye sahip değildir.

Bizim bugün basın toplantısını yapacağımızı açıkladıktan sonra, yaklaşık 1,5 saat kadar önce, HSYK'nın internet sitesine bizim yeni taslakla ilgili görüşlerimizi eklediler. HSYK taslağı için bile görüşümüz istenmedi ve sitede daha önce görüşlerimiz yer almıyordu. Şahsım ve 7 arkadaşım görevimizden istifa ediyoruz."


ERDOĞAN
NE DEMİŞTİ? 
Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, HSYK'da bazı üyelerin görevlerinden ayrılacak olmasıyla ilgili, "Bizimle ilgili bir konu değil. Yasal mevzuat içinde süreç işler" dedi.

Kadir Özbek'le birlikte istifa edenler arasında Suna Türkoğlu, Musa Tekin, Orhan Cem Erbük, Fatma Anıl Genç, Hatice Ceyda Keyman ve Ayşe Albayrak Doğan yer alıyor.

İstifa eden kurul üyeleri Yargıtay ve Danıştay'daki eski görevlerine dönecek. Özbek bir ay önce, Anayasa değişikliğinin geçmesi halinde istifa edeceklerini açıklamıştı.

Bakan ve Müsteşar dışında HSYK şu üyelerden oluşuyordu:

"KADİR ÖZBEK:Başkan Vekili - YARGITAY 13.H.D.

SUNA TÜRKOĞLU:Asıl Üye - DANIŞTAY 13. D.

ALİ SUAT ERTOSUN:Asıl Üye - YARGITAY 6.C.D.

MUSA TEKİN: Asıl Üye - YARGITAY 15.H.D

ORHAN CEM ERBÜK:Asıl Üye - DANIŞTAY 8. D

COŞKUN ÖZTÜRK:Yedek Üye - YARGITAY 10 H.D.

F.ANIL GENÇ:Yedek Üye - DANIŞTAY 4.D.

FEYZİ ALTINOK:Yedek Üye - YARGITAY 20. H.D.

H.CEYDA KERMAN:Yedek Üye - DANIŞTAY 9.D.

AYŞE ALBAYRAK DOĞAN:Yedek Üye - YARGITAY 11. H.D."

ERTOSUN İSTİFACILAR ARASINDA YOK

HSYK'nın 5 asil üyesinden dördü istifa ederken Ali Suat Ertosun'un istifacılar arasında yer almaması dikkat çekti. Ertosunun'un görev süresi 2012 yılında sona eriyor. İstifa eden diğer üyelerin görev süresi ise bu yıl yada önümüzdeki yıl içinde bitiyordu.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamayı okumak için bir sonraki sayfaya geçiniz


[PAGE]



Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 17 Ağustos 2010 tarihinden beri çalıştırılmadığı yönündeki açıklamanın, ''bugüne kadar yaşanan gelişmeler dikkate alındığında gerçeklerle bağdaşmadığını'' bildirdi.

Bakanlık, bazı kurul üyelerinin görev sürelerinin dolmasına sayılı günler kala açıklanan bu istifaların, 17 Ekimde yapılacak HSYK üyeliği seçimlerini etkilemeye yönelik olarak ve istifa eden üyelerin Yargıtay ve Danıştaydaki geleceğe dair birtakım beklentilerini gerçekleştirmeye yönelik girişimler olarak değerlendirildiğini belirtti.

Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, HSYK'nın bazı asıl ve yedek üyelerinin Yüksek Kurul üyeliğinden istifa etmeleri nedeniyle açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edilerek, şöyle denildi:

''Yüksek Kurulun 17 Ağustos 2010 tarihinden beri çalıştırılmadığı yönündeki açıklama, bugüne kadar yaşanan gelişmeler dikkate alındığında gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Şöyle ki Kurulun adli tatilde çalışmaya devam edilmesine ilişkin kararı, atama ve yetki kararnamelerinin görüşülmesine ilişkindir. 16 Ağustos 2010 tarihinde 1271 hakim ve Cumhuriyet savcısını kapsayan kararname tamamlanarak yayımlanmıştır. Yüksek Kurulun bazı üyelerinin taslakta olmayan çok sayıda öneri getirmeleri ve kapsamlı ilaveler yapmak istemeleri nedeniyle gerekli çalışmaları yapmak üzere, kararnamenin kalan bölümleri geri çekilmiş ve bu husus kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Diğer taraftan, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylaması sonucunda Anayasa değişikliği kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Anayasaya 5982 sayılı Kanun ile eklenen Geçici 19. maddeye göre, Kurul'un en az 15 üyenin katılımı ile toplanması zorunlu olup, mevcut üye sayısının toplantı yeter sayısına ulaşamaması nedeniyle bu tarihten itibaren Kurul toplantıları yapılamamıştır. Anayasanın bu açık hükmüne rağmen, 'toplantıların hukuka aykırı bir şekilde engellendiği' iddiası, hukuksal gerçeklikten uzak, kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik bir yaklaşımdır.

Öte yandan, mevcut Kurul üyelerinin görev süreleri incelendiğinde Sayın Musa Tekin'in 5 gün sonra 16 Ekim 2010 tarihinde, Sayın Kadir Özbek'in 52 gün sonra 2 Aralık 2010 tarihinde, diğer üyelerin görev sürelerinin ise genel olarak 2012 yılı içerisinde sona ereceği görülecektir. Bazı Kurul Üyelerinin görev sürelerinin dolmasına sayılı günler kala açıklanan bu istifalar; 17 Ekim 2010 tarihinde yapılacak olan HSYK seçimlerini etkilemeye ve istifa eden üyelerin Yargıtay ve Danıştaydaki geleceğe dair birtakım beklentilerini gerçekleştirmeye yönelik girişimler olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, öne sürülen istifa gerekçelerinin tamamına yönelik Bakanlığımızca değişik vesilelerle basın açıklamaları yapıldığından, bu konulara ilişkin yeniden bir değerlendirme yapılmasına gerek görülmemiştir.''

Günün Önemli Haberleri