HSYK değişikliğine vize çıktı
Abone olAnayasa paketinin en kritik üç maddesinden biri olan HSYK değişikliği kabul edildi. AK Parti’de büyük coşku var.
İNTERNETHABER
ANKARA- Anayasa paketinin en kritik maddelerinden biri olan HSYK’nın yapısını yeniden düzenleyen 23. madde 330 barajının üzerinde oy alarak kabul edildi.
409 katılım, 334 kabul, 73 ret, 1 boş, bir de çekimser oy çıktı. Böylece AK Parti, siyasi partileri kapatmayı zorlaştıran 8. madde dışında en çok istediği üçüncü maddeyi de geçirmiş oldu. Sonuç AK Parti sıralarında büyük sevinçle karşılandı.
Yapılan değişikliğe göre HSYK 22 asil ve 12 yedek üyeden oluşacak. 4 üyeyi Cumhurbaşkanı atayacak. 3 üye Yargıtay’da, 2 üye Danıştay’da, 1 üye Türkiye Adalet Akademisi’nde seçilecek. 7 üye adli yargıdaki, 3 üye idari yargıdaki kürsü hâkimlerinden olacak.
HSYK BİTMEDEN BİTİRMEDİLER
Meclis Genel Kurulu paketin en kritik maddesini, Anayasa görüşmelerinin en gergin gününde oyladı. Bütün gün sert tartışmaların, hatta yumruk yumruğa kavgaların yaşandığı Genel Kurul oturumu HSYK maddesinin geçmesi için de 1 saat uzatıldı.
CHP “DİK DURUŞ” İSTEDİ
Önergeler üzerine partiler adına yapılan konuşmalar ilgi görmedi. CHP'li Atilla Kart, “Adalet Bakanlığının hegamonyası daha da güçlendiriliyor. Yargı sabote edilmek isteniyor. Fetret dönemine neden olacak” diyerek milletvekillerini 8. maddedeki “dik duruş”a davet etti.
ERDOĞAN SONUCU BEKLEDİ
Konuşmaların ardından yapılan oylama sakin geçti. Başbakan Tayip Erdoğan sonucu Meclis Genel Kurulu salonunda bekledi. OYlama sonucu açıklanmadan Başbakan Erdoğan'a getirildi. Şahin'in açıkladığı sonuca göre 409 katılım, 334 kabul, 73 ret, 1 boş, bir de çekimser oy çıktı.
HANGİ MADDELER KABUL EDİLDİ?
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. turunun dördüncü gününde, teklifin 6 maddesi daha kabul edildi. Anayasa mesaisinin 4. gününde, değişiklik teklifinin 18, 19, 20, 21, 22 ve 23. maddeleri kabul edildi.
CHP'Lİ ÖZTÜRK LAF ATTI, GERİLİM ÇIKTI
Tartışmanın ilki, 18. maddenin görüşülmesi sırasında meydana geldi. AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında yaşanan karşılıklı sataşma sırasında, her iki partinin bazı milletvekilleri ayağa kalkarak birbirlerine laf attı.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin konuşmasını tamamlayıp yerine doğru geçtiği sırada, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, arka sıralardan ön sıralara gelerek laf atmayı sürdürdü.
"GEL BURAYA"
Arka sıralardaki AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt da ön sıralara doğru hareket ederek, Öztürk'e doğru yürüdü. Ali Rıza Öztürk ''Gel buraya'' diye bağırarak, AK Parti sıralarına doğru yöneldi. Kurt da el hareketiyle Öztürk'ü dışarıya çağırdı. Öztürk ve Kurt'u, araya giren milletvekilleri durdurdu.
HİTLER BENZETMESİ TARTIŞMASI
Genel Kurulda, AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında, 20. maddenin görüşmeleri sırasında da ''Hitler benzetmesi'' tartışması yaşandı. Her iki partinin bazı milletvekilleri, birbirlerinin üzerine yürüdü. AK Parti ve CHP'li milletvekillerini, araya giren grup başkanvekilleri ve diğer milletvekilleri sakinleştirmeye çalıştı.
BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜMEK İSTEDİLER
Genel Kurulda, üçüncü tartışma da 22. maddenin görüşmeleri sırasında, yine AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında meydana geldi. Birbirlerinin üzerine yürümek isteyen ve birbirlerine ''buraya gel'' diye bağıran CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ile AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz'ı araya giren milletvekilleri engelledi.
CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak'ın yumruklaşmasını, araya giren Katip Üye, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün önledi. Bu sırada, her iki partinin diğer milletvekillerinin de ayağa kalkması üzerine, salonda arbede yaşandı.