HRW'den Erdoğan'a mektup var!

Abone ol

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Erdoğan'a gönderdiği mektupta haklar meselesini hükümet gündeminin ilk sırasına taşıması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü - Human Rights Watch, seçimden zaferle çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi'ne yeni anayasa başta olmak üzere insan hakları reformunu yeni hükümet programının öncelikli gündem maddesi haline getirmesi çağrısında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderen örgütün başkanı Kenneth Roth, hükümetin ayrıca ülkedeki Kürtlerin haklarını güvenceye alması, kadın haklarını güçlendirmesi ve internet kullanımı konusundaki aşırı sınırlayıcı politikaya ve bazı internet sitelerini yasaklamaya son vermesi gerektiğini de vurguladı.

Human Rights Watch'tan yapılan açıklamaya göre, Roth, ''Eğer Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'nin bölgesel güç olması konusunda ciddiyse, o zaman haklar ve hukuk düzeni konusunda da liderlik göstermesi gerekmektedir'' dedi.

Örgüt yetkilisi, yeni anayasa konusunda da hükümetin hem muhalefet hem de sivil toplumla uygun bir danışma sürecine girmesinin doğru bir başlangıç olacağını kaydetti.

Örgüt, Türkiye'nin bölgedeki rolü konusunda öncelikle BM'nin Suriye rejiminden kendi halkına yönelik ''acımasız saldırılara'' son vermesi çağrılarına desteğini açık bir şekilde sergilemesi gerektiğinin de altını çiziyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kürt sorunu konusunda da Kürtçe de dahil olmak üzere çocuklara ana dilin öğretilmesinin önündeki engellemelerin kaldırılması çağrısında bulunurken, hükümetin terörle mücadele yasalarının eleştirel görüşleri ifade edenlere ve barışçı eylemlere katılanlara karşı kullanılmasını da önlemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Örgüt açıklamasında ayrıca güçler ayrılığının sağlanması, parlamentonun rolünün güçlendirilmesi, cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılması, yargı bağımsızlığının garanti altına alınması ve ordu üzerinde tam bir sivil kontrolünün sağlanması tavsiyelerinde bulunuyor.

Günün Önemli Haberleri