Horlamadan böyle kurtulun
Abone olSosyal bir problem, çevremizdekiler için büyük bir rahatsızlıktır. Peki ama horlamadan kurtulmak mümkün mü?
Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Saydam, horlamanın sosyal bir sorun olduğunu ve basit bir ameliyat ile bu sorunun giderildiğini söyledi.
Hastaneye nefes alma güçlüğü ve horlama şikayeti ile KBB polikliniğine başvuran bin 615 hastada total ameliyat gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Saydam, yapılan ameliyatla bu şikayetlerin kalmadığını belirtti.
Saydam, "Horlama, horlayan açısından bir problem değil. Horlama sosyal bir problem, çevremizdekiler için büyük bir rahatsızlıktır. Horlayan kişi uyku esnasında horladığını da çoğu zaman kabul etmiyor. Ama çevresi için ciddi bir sıkıntı, bu nedenle oda değişikliğine kadar rahat bir uyku uyumak için gidebiliyor. Çok önemli bir problem." dedi.
Horlamanın tüm vücut sistemleri gibi insan hayatını da olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Saydam, "Horlama çok önemli bir problem. Kan basıncınızı, genel performansınızı, iş veriminizi, çevrenizle olan ilişkilerinizi etkiliyor ve düşünebileceğiniz tüm alanlarda etkisi olan problemler yaratıyor. Uykuda solunum durması adını verdiğimiz bu klinik tablo çok önemli. Horlama zaman zaman hepimizde var olan bir şikayet. Çok yorgun olduğumuzda horlarız. Ama benim bahsettiğim patolojik yani hastalık olarak görebileceğimiz horlamalardır." diye konuştu.
HORLAMAYI ORTADAN KALDIRMAK MÜMKÜN
Horlamayı ortadan kaldırmanın mümkün olduğunu söyleyen Saydam, şunları söyledi: "Horlamayı ortadan kaldırmak mümkündür. Mutlaka hava yolların da bir yerde ya da birden fazla bölgede darlık vardır. Bu darlığın düzeltilmesi horlamayı ve hastaların çok büyükçe bir kısmında bence çok daha da önemli olan uykuda solunum durması sendromunu rahatlamasını temin edecektir."
Horlama sıkıntısı yüzünden ameliyat olduklarını ifade eden hastalar da solunum yollarında nefes almalarda büyük zorluklar çektiklerini belirtti. Burnundan ameliyat olan Nuri Erol (60), "Yıllardır horlama yüzünden sıkıntı ve solunum yetmezliği çekiyordum. Daha sonra arkadaşımın tavsiyesi üzerine tıp fakültesi hastanesine geldim. Saydam, hocamdan Allah razı olsun. Gerekli muayeneyi yaptıktan sonra hemen ameliyata aldı. Dün bir, bugün iki gayet iyiyim." şeklinde konuştu.