Hong Kong'da hükümetin uyarısı dönüm noktası mı?
Abone olHong Kong Yönetimi lideri CY Leung, göstericileri polisle çatıştıkları bölgelere dönmemeleri yolunda uyardı. Yönetimin eylemcilere karşı daha sert bir tavır alabileceği belirtiliyor.
Hong Kong'da polis ile demokratik hakların
genişletilmesini talep eden göstericiler arasında gerginlik
artıyor. Hong Kong Yönetimi lideri CY Leung, göstericileri polisle
çatıştıkları bölgelere dönmemeleri yolunda
uyardı.
Dün gece polisle, yönetim binaları önünde eylem yapmak isteyen göstericiler arasında çatışma çıktı.
Yönetim binalarına sabah saatlerinde bir süre girilemedi. Personelden evlerinde kalmaları istendi.
Göstericiler Pekin'in 2017'deki seçimlere katılacak lider adayları listesini kontrol etme kararına karşı çıkıyor.
Çin yönetimi ise oy verme hakkının sınırlanmayacağını ancak
adayların Pekin tarafından denetimden geçirileceğini söylüyor.
Kentte bulunan gösterici kamplarından en büyüklerinden birinin yakınlarında yaşanan çatışmada polis göstericilere biber gazı ve coplarla müdahale etti.
Polis yetkilileri onlarca kişinin gözaltına alındığını ve birçok polisin yaralandığını açıkladı.
Yönetimden yapılan açıklamada da protestoculardan bugün gösteri alanına gitmemeleri istendi ve "Polisin yumuşaklığını zaaf olarak görmeyin" uyarısında bulunuldu.
Geçen hafta Mong Kok semtindeki büyük bir gösterici kampı polis müdahalesiyle boşaltılmıştı.
Yetkililer sert tavır takınmaya başlıyor
Pekin'de bulunan BBC muhabiri Marin Patience, iki aydır gösterilere karşı sert davranmayan yetkililerin şimdi sertleşmeye başlamak istediğini belirtiyor.
Patience, eylemlerin başında göstericilere önemli bir halk desteğinin olduğunu ancak bunun zayıfladığını, zira birçok Hong Kong sakininin göstericilerin çok fazla aksamaya neden olduğunu düşündüğünü söylüyor.
Son olay, gösterici öğrenci liderlerinin kent merkezinin farklı yerlerinde bulunan göstericileri, Lung Wo Caddesi'ndeki Hong Kong Yönetimi binaları önünde buluşmaya çağırması üzerine yaşandı.
Burası, göstericilerin iki aydır işgal ettikleri Connaught Caddesi'ne çok yakın.
Birçoğu başlarında baret ve ellerinde hareketin simgesi olan şemsiyeleri taşıyan göstericiler bu bölgeye doğru hareket etti.
Göstericiler polise şişe, baret ve şemsiye attı.
Eylemde "Gerçek demokrasi istiyorum" sloganı atıldı.
İngiliz heyetine 'hayır'
Çin, İngiltere'nin eski sömürgesi olan Hong Kong'a içinde milletvekillerinin de bulunduğu bir heyet gönderme talebini reddetmişti.
Pekin bu konuda gelen eleştirilere de yanıt verdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü "Sözde İngiliz parlamentosu dışişleri heyetinin, sözde soruşturma yürütmek için Hong Kong'a gidişine" karşı olduklarını, bunu İngiltere'ye defalarca açık dille bildirdiklerini kaydetti.
Hong Kong'da gerilimin tırmanışı
- 1987: Çin ve Birleşik Krallık hükümetleri 1997'de Hong Kong'da yönetimin el değiştireceği 1997 tarihinden itibaren 'güçlü, özerk bir yapı' oluşturulması konusunda uzlaşıya vardı. Hong Kong bu anlaşmayla sadece savunma ve dışişleri politikalarında Pekin'e bağlandı.
- 2004: Çin, 1987 anlaşmasının kendisine Hong Kong'daki seçim sistemini değiştirme hakkı tanıdığını iddia etti.
- 2008: Çin 2017'den itibaren Hong Kong'da doğrudan seçimlere izin verilebileceğini söyledi.
- Haziran-Temmuz 2014: Demokrasi yanlıları resmi olmayan bir 'reform referandumu' ve büyük bir sokak gösterisi düzenledi. Çin yanlıları ise yanıt olarak kendi mitinglerini yaptı.
- Ağustos 2014: Çin 2017'de 'serbest' seçimlerin düzenleneceğini açıkladı ancak sadece Pekin tarafından onaylanmış adayların seçimlere katılabileceğini söyledi. Hong Kong sokaklarında protestolar başladı.
- 22 Eylül 2014: Hong Kong'taki öğrenciler bir hafta boyunca okula gitmeyeceklerini ve sistemi boykot ettiklerini duyurdu.