Hong Kong GAPı gapacak

Abone ol

GAP şimdiden cazibe merkezi oldu. Dev markalar bölgeyi keşetti. Hong Kong devi yatırımlarını bölgeye kaydırma kararı aldı.

GAP projesi dünya devlerinin iştahırnı kabarttı.. Hong Kong merkezli Li&Fung şirketi üreticilerini ve müşterilerini GAP bölgesine yönlendirmeye başladı.

Dünya genelinde 12 milyar dolar cirosu bulunan, Türkiye'den ise 600 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon alımı yapan firma gözünü GAP'a dikti.

'İSTANBUL'U ÜS OLARAK SEÇTİK'

Önceki akşam İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelen Li&Fung'un sahibi ve CEO'su William Fung, şirketin Türkiye'ye yönelik stratejilerini açıkladı. İstanbul'u, yaklaşık 1 milyar dolar ciroya sahip Romanya, Litvanya, İtalya, Bulgaristan, Portekiz, Fas, Ürdün, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki ofislerin merkez üssü yaptıklarını kaydeden Fung, "Türkiye'de 20 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Fakat pek ön plana çıkmak istemiyoruz. Türkiye'de 500 çalışanımız var. Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da en önemli merkez olarak Türkiye'yi görüyoruz" dedi.

TÜRKİYE'YE 600 MİLYON DOLAR

Dünya genelinde Wall Mart'tan Armani'ye, Debenhams'dan Cool'a kadar büyük markalara ürün tedarik eden Li&Fung'un binin üzerinde müşterisi olduğunu kaydeden William Fung, Türkiye'de de 500'den fazla imalatçı ve ihracatçı ile çalıştıklarını bildirdi. Fung, Türkiye'den 2007 yılında 600 milyon dolarlık ürün aldıklarını belirterek, dolaylı olarak 50 bin kişiye istihdam sağladıklarını dile getirdi.

GAP BÖLGESİNDE ÜRETİM YÜZDE 15 DAHA UCUZ

Li&Fung'un en büyük pazarlarının Amerika ve Avrupa olduğunu ifade eden Fung, Amerika'da Meksika ve Panama ile Avrupa'da Türkiye'nin benzer özellikler arzettiğini dile getirdi. Her iki pazarı da hızlı tedarik pazarı olarak nitelendiren Fung, "Türkiye çok önemli çünkü Avrupa'ya çok yakın. Moda pazarlarına çok çabuk cevap verebiliyor. Avrupalılar tekstilde üretim yapmak istemiyor. Tekstilin daha çok tasarım, Ar-Ge ve bilgi teknolojisi alanında çalışan Avrupalılar, üretim için ucuz olan Uzakdoğu'yu tercih ediyor. Ancak Türkiye, hem kalite hem de siparişlere daha çabuk cevap verme açısından daha cazip. Türkiye'deki ürünler kaliteli, İstanbul'daki ürünler daha da kaliteli. Türkiye'nin 'hızlı moda'nın merkezi olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin üretimde diğer bölgelere göre biraz pahalı olduğunu belirten Fung, bu nedenle üreticilerini ve müşterilerini GAP bölgesine kaydırmaya başladıklarını söyledi. Firma ismi vermekten kaçınan Fung, "Avrupa çok dar bir pazar. Fiyat rekabeti var. O yüzden GAP bölgesinde üretimi yüzde 15-20 daha ucuza maletmek mümkün" dedi.

Günün Önemli Haberleri