Hong Kong: Çin, göstericileri uyardı
Abone olÇin Dışişleri Bakanı Wang, 'yasadışı' ifadesini kullandığı gösterilere katılan protestocuları sert bir dille uyardı. Göstericiler, Hong Kong lideri Leung'un istifa etmesini istiyor.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Hong Kong'da 'yasadışı' ifadesini kullandığı gösterilere katılanları sert bir dille uyardı.
Washington'u ziyaret eden Wang, Hong Kong'da yaşananların Çin'in 'içişleri' olduğunu söyledi.
Wang'ın Amerikalı mevkidaşı John Kerry de, Hong Kong yönetimine 'itidal' çağrısında bulundu.
Çin'in, 2017 seçimlerinde aday olacak isimlere müdahale etmesine tepki gösteren öğrenciler, Hong Kong yönetimi başkanı CY Leung'un istifa etmemesi durumunda protesto gösterilerinin büyüyeceğini ifade etmişti.
Göstericiler, Leung Perşembe gününe kadar görevini bırakmazsa hükümete ait binaları işgal etmeye başlayacaklarını söyledi.
Çin Dışişleri Bakanı Wang, Hong Kong'da yaşananlarla ilgili şöyle konuştu:
"Hong Kong'un meseleleri Çin'in iç işlerine girer. Tüm ülkeler Çin'in egemenliğine saygı göstermelidir. Hiç kimse, hangi ülkede, hangi toplumda olursa olsun, kamu düzenini bozan bu yasadışı eylemlere izin vermeyecek."
Wang şöyle devam etti: "Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi hükümetinin, mevcut durumun üstesinden yasalara uygun şekilde geleceğine inanıyoruz."
ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise, ABD'nin Hong Kong'da genel seçim hakkını desteklediğini belirtip "Hong Kong yetkililerinin itidalli davranacakları ve protestocuların görüşlerini barışçıl şekilde ifade etme haklarına saygı göstereceğini umuyoruz" dedi.
'Leung'la yüz yüze konuşmak istiyoruz'
Çin'in resmi gazetesi başyazısında protestoların devam etmesi durumunda, 'tasavvur edilemeyecek sonuçlar' doğuracağı uyarısında bulundu. Çin resmi televizyon kanalı da Hong Kong polisinin 'mümkün olan en kısa sürede toplum düzenini sağlama çabalarının desteklenmesi gerektiğini' duyurdu.
AFP haber ajansı, gece yarısı yaklaşık 3 bin göstericinin Hong Kong lideri Leung'un bulunduğu yönetim binası dışında toplandıklarını belirtti ve göstericilerden Thomas Choi'nin şu sözlerini aktardı: "Hükümete ait tüm binaları kuşatmaya çalışıyoruz. CY Leung Cuma günü ofisine gelene kadar bekleyeceğiz. Onunla yüz yüze konuşmak istiyoruz."
Hong Kong Öğrenci Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Lester Shum, Leung'un Perşembe günü istifa etmesini umduklarını söylemişti.
Shum, "Yoksa, hükümete ait diğer binaların da işgal edilmesi dahil, hareketimizi tırmandırma çağrısı yapacağız" dedi.
Demokrasi yanlısı Merkezi İşgal Et hareketinden Chan Kin-man, öğrencilere barışçıl olmaları çağrısında bulundu.
Leung'a da istifa çağrısı yapan Kin-man, "Hükümetten, o hariç herkesle konuşuruz. Hong Kong'un iyiliği için istifa et" diye seslendi.
Binlerce gösterici Hong Kong'un iş merkezi Causeway Bay ve Mong Kok'taki gösteri alanlarında kamp kurdu. Çarşamba günü Tsim Sha Tsui'deki alışveriş merkezi Canton'da da gösteriler için kamp alanı açtı.
'Çin şiddet kullanılmasına karşı'
Amerina Wall Street Journal gazetesi, Hong Kong'lu bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Leung'un protestocuları uzaklaştırmak istediğini fakat Pekin'in şiddet kullanmaması yönünde talimat verdiğini yazdı.
Reuters haber ajansına konuşan Hong Kong hükümetinden bir kaynak, "Bir hafta veya bir ay alabilir, bilmiyoruz. Çok büyük bir kargaşa olmadığı sürece polisi göndermeyeceğiz, umarım böyle bir durum yaşanmaz" dedi.
BBC'ye konuşan Hong Kong yönetimi eski lideri Chris Patten de, Çin'in şiddet kullanımına onay vermeyeceği görüşünde olduğunu söyledi.
Polisin, Pazar günü göz yaşartıcı gaz ve biber gazı kullanması üzerine kalabalık da artmıştı.
Hong Kong, "tek ülke, iki sistem" anlayışıyla yönetiliyor. Bu yönetim şekli, Çin'in diğer bölgelerinin aksine Hong Kong'a özerklik tanıyor ve bazı özgürlükler veriyor.
Pekin, geçen ay yaptığı açıklamayla Hong Kong halkına kendi liderlerini seçme hakkı tanımış, fakat adayların belirlenmesine bazı kısıtlamalar getirileceğini ve adayların ancak Pekin yanlısı bir komitenin onaylandıktan sonra seçime girebileceğini duyurmuştu.