Hollandanın zehir özrü

Abone ol

60 ton asbest yüklü gemiyi Türkiye'ye gönderen Hollanda'dan garip bir özür geldi.

İzmir Aliağa'da sökülmek üzere "1 ton asbest bulunduğu" bilgisiyle Hollanda'dan Türkiye'ye doğru yola çıkan Otapan adlı gemiye ilişkin süreç skandallar zincirine dönüştü.

Hollanda'nın resmi notifikasyon bilgilerine güvenerek gemiyi kabul eden Türkiye, Greenpeace önderliğindeki sivil toplum örgütlerince gemide daha fazla zehirli madde bulunduğu iddiası gerçek çıkınca Otapan'ı geri çevirdi.

Ya çevreciler olmasaydı!

6 yıl boyunca Hollanda karasularında bekleyen geminin gelişine başından beni karşı çıkan Greenpeace ile Ege Çevre ve Kültür Platformu üyesi sivil toplum örgütlerinden oluşan Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi de 15 Ağustos'ta bir açıklama yaparak, Hollanda'daki gönüllüler aracılığıyla, gemide açıklandığı gibi 1 değil 60 ton civarında asbest bulunduğunu bildirdi.

Bunun üzerine Pepe, 18 Ağustos'ta, Hollanda Çevre Bakanlığı'ndan yeniden yazı istediklerini, teyit edilmemesi veya gemide daha fazla atık belirlenmesi durumunda Otapan'ı Türk karasularına sokmayacaklarını açıkladı. Birkaç gün önce İzmir açıklarına ulaşan gemi de Hollanda'dan yanıt gelene kadar, Pepe'nin talimatıyla, Türk karasuları sınırı olan 6 mil açıkta bekletildi.

1 değil 54 ton

Hollanda'dan önceki gün "54 ton asbest" yanıtının gelmesi de sürece son noktayı koydu. Pepe, gemiyi kesinlikle Türk karasularına sokmayacaklarını açıklarken, Otapan'a geri dönmesi gerektiğini iletildi. Pepe'yi arayan Hollanda Çevre Bakanı Genel Sekreteri Pieter van Geel de kendilerini gemi sahibi Basilik adlı şirketin yanılttığını öne sürerek özür diledi.

Otapan ilk örnek değil

Hollanda tarafından Türkiye'ye sokulmak istenen asbestli gemi, Avrupa ülkelerinin Türkiye'yi atık deposu olarak kullanmak istemesinin ilk örneği değil. 1988 yılında Karadeniz'de 367 zehirli varil kıyılara vurdu. Bu varillerin bir İtalyan gemisinden atıldığı tespit edildi. İtalya'nın varilleri alması istendi, ancak bundan sonuç alınamadı. Varillerin Sinop ve Samsun'da iki depoda saklanmasına karar verildi.
2000 yılında da, Cezayir tarafından reddedilen MV/ Ulla gemisi, İspanya'daki termik santrallardan aldığı yükle Türkiye'ye geldi. Ambarındaki 2 bin 200 ton zehirli atıklarla kaderine terk edilen gemi, Eylül 2004'te battı. Uzun uğraşlar sonunda atıkların çıkarılması için çalışmalara başlandı. Ancak atıkların çıkarılması hâlâ bitirilmedi ve Ulla gemisi çevreyi kirletmeye devam ediyor.


Haber:YILDIZ YAZICIOĞLU, ÜMRAN AVCI
Kaynak:Milliyet

Günün Önemli Haberleri