Hollanda'dan Gezi'ye müdahale tepkisi

Abone ol

Arınç'ın "asker çağırma" açıklaması ve polis şiddetine tepki gösteren Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Timmermans bugün Türkiye'de.

Türk polisinin Gezi Parkı'na müdahalesini "ürkerek ve şok içinde" izlediğini açıklayan Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, bugün Türkiye'ye gidiyor.

Hollanda'daki siyasi partiler Timmetmans'ın Türkiye'deki temasları sırasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın gezi protestosu eylemlerine kaşı "gerekirse asker çağırılabileceği" açıklaması ve polisin "orantısız güç kullanımını" gündeme getirmesini istiyor.

Türk polisinin gezi protestosu eylemcilerine yönelik aşırı şiddet uygulaması ve Arınç'ın "asker çağırma" açıklaması Hollanda'da geniş yankı uyandırdı. Hollanda Parlamentosu, pazartesi akşamı bu konu ışığında Türkiye'deki gelişmeleri ele aldı.

Meclisteki partilerin büyük bölümü polis şiddetine ve Arınç'ın sözlerine tepki gösterdi. Hükümet ortağı İşçi Partisi, Dışişleri Bakanı Timmermans'tan Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi'ni çağırıp bilgi almasını istedi. İşçi Partili Sarveas, Türk polisinin göstericilere yönelik tavrını eleştirdi.

Ana muhalefetteki Sosyalist Parti ile Hıristiyan Demokrat Parti ise, polis şiddetinden duyulan tepkiyi, büyükelçiyi çağırmak gibi "cılız bir tepki" yerine Türkiye'de yüz yüze iletmesini istediler. Siyasi partiler, Timmermans'abu iki konuyu ajandasına not etmesi çağrısı yaptılar.

Sosyalist Partili Harry van Bommel, Türkiye'de polisin göstericilere yönelik şiddetinin "çizgiyi aştığını" belirterek, Arınç'ın "askeri çağırma" açıklamasını "tehlikeli bir gelişme" olarak değerlendirdi. Van Bommel, polis saldırıları ile ilgili "bağımsız ve ivedi" araştırma yapılmasın önerdi. Bommel, Bakan Timmetmans'tan, bu kaygı ve tepkileri Türk muhataplarına iletmesini istedi.

Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, cumartesi gecesi polisin Gezi eylemine yönelik sert müdahalesini "ürkerek ve şok içinde" izlediğini açıkladı. Timmerma, şiddetin daha azla tırmanması halinde "Türkiye'nin son 10 yılda attığı adımların boşa çıkacağını" söyledi.

Adana'daki Hollanda ordusuna ait Patriot bataryaları ile Suriyeli sığınmacılara ait kamplarda incelemelerde bulunacak olan Timmermans'ın Türk yetkililerle planlanmış görüşmesi bulunmuyor. Ancak Hollandalı bakanın, parlamentonun tepkilerini gayrı resmi yollardan Türk makamlarına aktarması bekleniyor.

Bu arada Hollanda parlamentosunda hemen tüm partiler polisin ve hükümetin tutumunu eleştirirken, İşçi Partisi'nin Ürk kökenli üyesi Selçuk Öztürk, AKP ve polisin uygulamalarını savundu. Öztürk, polis şiddetinin "fazla olmadığını" Öne sürdü. Ancak yoğun tepkiler üzerine geri adım atarak "yanlış anlaşıldığını" savundu.

Günün Önemli Haberleri