Hollanda'da siyaset çıkmaz sokakta

Abone ol

Hollanda'da siyasi kriz derinleşiyor. Dışarıdan destekli koalisyon hükümeti çatırdıyor. Liderlerin görüşmelerinden sonuç çıkmadı

Hollanda'da Liberal Parti (VVD) ile Hristiyan Demokratlar Birliği'nden (CDA) oluşan ve Geert Wilders'ın lideri olduğu Özgürlük Partisi'nin (PVV) dışarıdan desteklediği sağ azınlık hükümeti en zor günlerini yaşıyor.

Resesyonda olan ülke ekonomisini düzeltmek için ek tasarruf tedbirlerini görüşen üç parti liderinin ortak bir noktada buluşmakta zorlandığı ve görüşmelerin kilitlendiği bildirildi.

Devlet Enformasyon Dairesi (RVD) görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, sadece "zor bir süreçten geçiliyor" demekle yetindi.

Başbakan Mark Rutte ile Başbakan Yardımcısı Maxime Verhagen ve PVV lideri Wilders'ın iki haftadır kapalı kapılar ardında gerçekleştirdikleri görüşmelerde olumlu bir sonuç çıkmaması halinde hükümetin düşebileceği belirtiliyor.

Dün akşam görüşmelere ara veren üç lider bu sabah yeniden bir araya geldi. Hollanda medyası hükümete yakın çevrelere dayandırarak verdiği haberlerde, Wilders'ın dün itibariyle görüşmelerden çekilme kararı aldığını ama Başbakan'ın kendisinden bir gün daha düşündükten sonra kararını vermesini istediğini yazdı.

Medyaya yansıyan haberlere göre, görüşmelerde tıkanmaya yol açan iki önemli konudan birisi Hollanda'nın uluslararası alanda yaptığı yardımların miktarının azaltılması, diğeri ise iş piyasasına dönük kesinti planları. Wilders'ın özellikle uluslararası yardımların en aza indirilmesi konusunda ısrarlı olduğu belirtiliyor.

Muhalefet partileri ise görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine erken seçim talebinde bulundu. Ana muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom, Haziran ayında seçim yapılabileceğini belirtirken, Demokratlar 66 (D66) lideri Alexander Pechtold, Ekim ayının daha isabetli olacağını kaydetti. Muhalefet partileri geçici azınlık hükümeti formülüne de sıcak bakmıyor.

Merkezi Planlama Bürosu (CPB) verilerine göre, resmen resesyona giren ülke ekonomisinin düzlüğe çıkması ve bütçe açığının AB normlarında tutulabilmesi için yaklaşık 16 milyar avroluk tasarrufa ihtiyaç var.

Hükümet ortakları bu yüzden başta sosyal alan olmak üzere, sağlık, iş ve konut piyasası ile vergi dahil birçok alanda köklü reformlar planlıyor. Hükümet daha önce de 4 yıllık süre için 18 avroluk bir kesinti planı hazırlamıştı.

Günün Önemli Haberleri