'Hollanda'da eşcinsellere kan verme yasağı ayrımcılık'

Abone ol

İnsan Hakları Koleji, ülkede AIDS'in yayılmasını önlemek amacıyla eşcinsel erkeklere uygulanan kan verme yasağı "ayrımcılık" olarak tanımlandı. Hollanda basınına göre parlamento da yasağın sona erdirilmesinden yana.

Hollanda'da İnsan Hakları Koleji adlı kuruluş, AIDS hastalığına karşı önlem amacıyla uygulanan eşcinsel ve biseksüel erkeklere yönelik kan verme yasağını, "ayrımcılık" olarak nitelendirdi.

İnsan Hakları Koleji, bu konuda kapsamlı bir araştırma yapılmasını istedi ve kan bağışı kuralları ile ilgili değişiklik yapılmasını önerdi.

Hollanda'da eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan vermesi uzun süreden beri yasak. Bu karar, AIDS hastalığı oranındaki artış üzerine alınmıştı.

Kararın gerekçesi, "erkekler arasındaki ilişkinin yeterince hijyenik olmaması ve AIDS'e yol açan HIV virüsü taşıma olasılığının yüksek olması"ydı.

Bir süre önce kan vermek için başvuran Hollandalı bir eşcinsel, kan vermesinin yasak olduğu gerekçesiyle geri çevrilmişti.

Ulusal Eşcinsel Ağı memnun

Yasak kararı, Hollanda'da kan bankalarının bağlı olduğu Sanguin Vakfı ile Maastricht Üniversitesi tarafından araştırıldı.

Araştırma, kan güvenliği açısından eşcinsellere yönelik kalıcı bir dışlamaya gerek olmadığını ortaya koydu.

Sanguin Vakfı'nın avukatı Olderik Dijkstra, İnsan Hakları Koleji'nin kararı üzerine ciddi biçimde çalıştıklarını söyledi.

Bu konuda hastaları bilgilendirdiklerini belirten Dijkstra, sağlık bakanlığı ile ilgili kuruluşlar arasında kan bağışı ile ilgili olası bir politika değişikliği konusunda görüşmelere başlandığını açıkladı.

Halk Sağlığı Bakanı Edith Schippers de kan bağışı konusundaki dışlamadan artık kurtulmak istediğini söylemişti.

Yerel basına göre, milletvekillerinin çoğu da eşcinsellerin kan bağışı konusunda dışlanmasının son bulmasından yana.

Hollanda Ulusal Eşcinsel Ağı (LNBi), İnsan Hakları Koleji'nin kararı ve sonrasında yaşanan gelişmelerden memnun. LNBi, ayrımcılığın kısa sürede ortadan kaldırılmasını istiyor.

Günün Önemli Haberleri