Hollanda basını: O artık hep bebek kalacak
Abone olTürkiye kökenli Hollanda vatandaşı 8,5 aylık hamile Elif Yavuz'un, Kenya'daki saldırıda ölmesi Hollanda'da yankı bulmaya devam ediyor. Çiftin sürpriz olsun diye bebeğin cinsiyeti öğrenmediğini belirten Hollanda basını 'o artık hep bebek kalacak' diyor.
Türkiye kökenli Hollanda vatandaşı 8,5 aylık hamile Elif Yavuz'un, Kenya'daki terör saldırısında yaşamını yitirmesi, Hollanda kamuoyunda yankı bulmaya devam ediyor.
Saldırıya her kesimden sert tepkiler gelirken, kamuoyu Elif Yavuz'un da aralarında bulunduğu birlikte 69 kişinin öldürülmesini, "Kör öfkenin kurbanı oldular" diye değerlendiriyor.
Elif Yavuz'un 8,5 aylık hamile olması, saldırıya duyulan tepkiyi
daha da artırıyor.
Yakınlarının anlatımına göre 2 hafta sonra bir bebek dünyaya getirmeye hazırlanan Elif Yavuz ile erkek arkadaşı Ross Langdon, Kenya'ya doğum için gittiler.
Yaşamlarını Tanzanya'da sürdüren çift, alışverişlerini sık sık Nairobi'den yapıyordu.
Elif Yavuz ve Ross Langdon, "sağlık hizmetleri daha iyi olduğu için" doğumu da Nairobi'de gerçekleştirme kararı aldılar.
Doğum hazırlığı
Saldırıdan birkaç gün önce Kenya'ya giden çift, cumartesi günü doğum hazırlığı için alışveriş yapmak üzere Westgate adlı alışveriş merkezine gittiler.
Saldırı sırasında Ross Langdon, Elif ve bebeğini kurşun yağmurundan korumak için sarılarak kendini siper etti.
Görgü tanıkları, Elif ve erkek arkadaşının birbirlerinin kollarında can verdiğini anlatıyor.
Elif'i saldırıdan önce son gören arkadaşı Lisa Baumgartner, "sürpriz olsun" diye doğacak bebeklerinin cinsiyetini öğrenmediklerini söylüyor.
Elif Yavuz, Lisa'ya bir kız bir de erkek ismi belirlediklerini, doğacak bebeğin cinsiyetine gör ad koyacaklarını anlatmış.
Ama isim konusunda kesinlikle sır vermemişler.
Ancak, ne aileleri ne de yakınları artık bebeğin cinsiyetini ve adını öğrenemeyecek.
Elif'in bir arkadaşının dediği gibi, "o hep bebek olarak kalacak."
Elif Yavuz'un ortaokul yıllarından bu yana yakınında olan bir kız arkadaşı, Avustralyalı mimar Langdon ile 3 yıl önce Uganda'nın başkenti Kampala'da tanıştıklarını anlatıyor.
Ona göre, ikisi de idealistti. Hayalleri "Dünyayı yaşanır hale getirmek"üzerine kuruluydu.
Haftada en az bir kez skype aracılığıyla görüştüklerini anlatıyor:
"İlk günlerden itibaren bebeğin gelişimini, karnının büyüyüşünü takip ediyorduk skypetan. Ölümleri korkunç. Daha korkunç olanı ise, anne- baba olamadan yaşamlarının ellerinden alınmış olması."
'Dünya vatandaşı'
Bir başka kız arkadaşına göre de, "Brabant (Hollanda'nın güneyinde Elif'in doğup büyüdüğü eyalet) kökenli dünya vatandaşı" Elif Yavuz.
Brabant eyaletinde Eindhoven kenti yakınlarındaki Reusel kasabasında doğmuş.
Bladel kasabasında büyümüş, küçük kardeşi Sinan ile birlikte.
Babası Türk, annesi Hollandalı. Karadeniz kökenli, iş bulma bürosu çalışanı babası Kemal Yavuz 6 yıl önce ölmüş.
Bir okul arkadaşı, öğrenmeye meraklı ve çalışkan bir öğrenci olduğunu söylüyor. "Çok enerjikti. Hep birlikte gezmeye giderdik. Ertesi sabah biz uyurken o saat 6'da kalkar ders çalışırdı" diyor.
Siyaset bilimi eğitimi gördüğü Nijmegen Üniversitesi'ndeki hocalarına göre de, "3. Dünya ülkelerini iyileştirmeye çalışan genç bir idealist" Elif. Notlarının 9 - 10 olduğunu anlatıyorlar.
Bitirme tezinin konusunu da, "Fikir ve ideallerin uluslararası politikada oynadığı rol" olarak seçmiş.
Elif'in tez danışmanlığını da yapan ve okuldan sonra da görüşmeyi sürdürdüğü hocası uluslararası ilişkiler uzman Prof. Bertjan Verbeek de şunları söylüyor:
"Her zaman esprili, neşeli ve tatlı 'yumuşak g' aksanı (Brabant yöresine özgü aksan) ile herşeyden önce dünya insanıydı. Ve yeryüzünde küçük, büyük herkesle anlaşabilen bir insan.."
Hocalarına göre "CV'sine dikkat çekici eklemeler" yapmış Elif Yavuz.
Uluslararası politika konusunda doktora, Endonezya ve Dünya bankası'nda staj, John Hopkins Üniversitesi'nde araştırmacı ünvanı bunlardan birkaçı.
Harvard'dan da "sıtma ile mücadele" konulu tezi ile mezun olduktan sonra sevgilisinin mimari projeleri nedeniyle Tanzanya'ya yerleşmiş.
Mimar sevgilisi Ross Langdon, Afrika'da ilk insanın tarihini anlatan bir müze projesi üzerine çalışıyordu.
Elif ise, Clinton Fonu aracılığıyla sıtma konusundaki araştırmalarıan devam ediyordu.