Hitler İsmet İnönü'yü öldürecekti!

Abone ol

Araştırmacı Hakan Özden'in İngiliz arşivlerinde bulduğu belgede, Hitler'in 1941'de Türkiye Cumhuriyeti rejimini yıkma girişimleri yeralıyor.

Araştırmacı -yazar Hakan Özden'in İngiliz arşivlerinde yaptığı araştırmalarda, Hitler döneminde, genç Türkiye Cumhuriyeti üzerinde oynanmak istenen belgelere ulaştı.

Hitler'in 1940'lı yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkarak yeniden saltanatı getirmek üzere yaptığı planlar, yıllar sonra gün yüzüne çıktı. Araştırmacı-yazar Özen, İngiliz arşivlerinde yer alan ve 'çok gizli' ibaresi ile arşivlerde saklanan dosyalara, titiz ve uzun süren çalışmaları sonrasında ulaşabildi.

ALMANYA RAHATSIZ OLMUŞ

Alman İstihbaratı tarafından hazırlanan belgelere göre başında Hitler bulunan Almanya, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Türk hükümetinin politikalarından bir hayli rahatsız oldu. Kurtuluş mücadelesinden galip çıkan ve toparlanmaya başlayan Türkiye Cumhuriyeti'nin yıkılması için Almanya bir plan yaptı. Bunun için Türkiye'nin 2. dünya savaşına girmesini istemeyen Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 1941'de ortadan kaldırılması gerekiyordu.

ÇEVRE ÜLKELER DESTEK VERDİ

İnönü'nün öldürülmesinin ardından Cumhuriyet rejiminin kolaylıkla yıkılacağına inanan Almanya, kendileriyle tam uyum halinde çalışacağına inandığı saltanatı geri getirmeyi düşünüyordu. Söz konusu belgede, Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Von Papen'in, saltanatın başına Mısır'da sürgünde yaşayan Osmanlı Şehzadesi, Ömer Faruk Efendi'yi getirmek istediği anlaşılıyor.

Belgelerde Almanya'nın Türkiye'nin Osmanlı'dan buyana ilişki içinde olduğu bölge ülkelerinin desteğini aldığı bilgileri de yeralıyor. Buna göre İran, Afganistan, Arabistan ve Irak hükümetlerinin konu hakkında bilgilendirildiği ve plana karşı çıkmadıkları da belirtiliyor. Yine Mısır Kralı Faruk'a da, danışmanları tarafından yaşanacak gelişmeler karşısında sessiz kalmasının tavsiye edildiği bilgileri de belgelerde mevcut.

Ömer Faruk Osmanoğlu

Babası son Osmanlı halifesi II. Abdülmecit, annesi ise Şehsuvar Başkadın Efendi idi. Mekteb-i Sultani'de (Galatasaray Lisesi) okudu, arından Almanya'da Potsdam Askeri Akademisi'ni bitirdi. I. Dünya Savaşı'nda, Verdun cephesinde savaştı. Türkiye'ye döndükten sonra kuzeni olan Vahdeddin'in kızı Sabiha Sultan ile evlendi ve bu evlilikten Neslişah, Hanzade ve Necla Sultan doğdu. 1919 yılında 21 yaşındayken Fenerbahçe Kulübü başkanı oldu. 4 Mart 1924'de TBMM'nin hilafeti kaldırılmasıyla Osmanlı hanedanı üyesi olarak sınır dışı edildi. 45 yıl sürgünde yaşadı. Bir daha Türkiye'ye dönemedi. 28 Mart 1969'da Kahire'de vefat etti. Ancak ölümünden 5 yıl sonra, Osmanlı Hanedanı'nın üyesi olan erkeklerin ülkeye dönmelerine izin verildi. Yıllar sonra, hükümetin sessizce nakledilmesi şartıyla verdiği özel bir izinle naşı, Türkiye'ye getirildi ve 10 Mart 1977'de Cağaloğlu'ndaki II. Mahmut Türbesi'ne defnedildi.

Askerden yardım istemişler

Belgelerde bu geçiş sürecini hızlandırmak için Almanların dönemin Türk Silahlı Kuvvetleri'ni de plana dahil ettikleri dikkat çekiyor. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görevli olan ve Almanya'da askeri eğitim almış birçok subayın da plana verdiği destekten bahsediliyor. Hitlerle olan yakınlığı herkes tarafından bilinen Von Papen'in bu planında sürgündeki Osmanlı Hanedanı Ömer Faruk Osmanoğlu ile görüşüp teklifini sunup sunmadığı ise bilinmiyor.

Günün Önemli Haberleri