Hisarcıklıoğlu yeni Anayasa istedi

Abone ol

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ekonomik olarak kalkınması için yeni bir Anayasa’nın şart olduğunu söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ekonomik olarak kalkınması için yeni bir Anayasa’nın şart olduğunu söyledi.

Anayasamızda kalkınmak için kamu ve özel sektörün yüzde 50 oranlarda gösterildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Böyle bir anlayış kalmadı dünya da. Onun için yeni bir Anayasa yapmadan bizim koşabilmemiz mümkün değil. Demokrasinin kalitesini de artırmak mümkün değil” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya Sanayi Odası tarafından ‘Türkiye’nin ilk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşları’ arasında yer alan Konyalı firmalar için düzenlenen ödül törenine katıldı. Rixos Otel'de düzenlenen ödül töreninde Konya Sanayi Odası’nda 35’inci yılını dolduran üyelere ve bir önceki dönem görev almış meclis ve yönetim kurulu üyelerine plaket verildi. Törene TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ve işadamları katıldı.

‘TÜRKİYE NEYİ NE KADAR ÜRETTİĞİNİ BİLMİYOR’

Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tarım sektöründe hangi ürünün ne kadar yetiştirildiğinin bilinmediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Bugün Türkiye, neyi, ne kadar ürettiğini bilmiyor. Türkiye’nin yıllık buğday üretimi ne kadar dersek, benim çocukluğumdaki ürün rekoltesini geçemedik. 20 milyon ton buğday üretiliyordu. Halen aynı. Kuraklık olur, 16 milyon tona iner. Mevsim iyi gider, 22 milyon tona çıkar. Bu gerkeç mi, bilen var mı? Gerkçekte ne kadar buğday üretimimiz var, bilen yok. Bugün ki devirde adam uzayda saatin kaç olduğunu biliyor, biz rekolteyi tahmile yapıyoruz. Neyi, ne zaman ithal edeceğiz. İhtiyaç var mı, yok mu, bunlar hepsi göz kararı. Önce envanter olmadan bunu yapmak mümkün değil. Dünya bunu uydudan yapıyor. Allah bize bu toprakları vermiş ve aklımızı kullanmayı da vermiş. Bu kadar zengin toprakların üzerinde oturacağız ve fakirlikten dem vuracağız. Böyle, küçük dönümlü tarlalarla kimsenin geçinmesi mümkün değil. Biz miras yolu ile tarlaları küçültürken, adamlar 100-150 yıl önce arazinin bölünmesini engellemiş. Biz hala miras yolu ile araziye küçültüyoz. Ondan sonra geçinemiyoruz ve şehire göç başlıyor” dedi.

AVRUPADA SÖZ SAHİBİ OLDUK

Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odalar Birliği Başkan vekilliğine getirilmesi ile ilgili de şunları söyledi:

“Bu, 365 oda ve borsa başkanımın eseridir. Bunlar, birlik beraberlik içinde olmasaydı, bunu yapamazdık. Oda ve borsa başkanlarım hepimiz bir ve beraberiz. Eksiğimiz olur. Ama içimizde esas olan sevgidir. Sevgi olduktan sonra herşeyi aşıyoruz. Bunun sonucu da dünyanın karar alınan merkezlerinde etkin olarak rol alarak görmekteyiz. Karar Brüksel de veriliyor. Biz, uyguluyorduk. Türkiye’nin hak hukuk menfeati korunacaksa, bizim orada etkili olmamız lazım. Esas karar alma merkezlerinde etkili olmalıydık ve TOBB olarak bunu yapmaya çalıştık. Avrupa Odalar Birliği’nin karar alma merkezinde, ikinci adam konumuna geldik.”

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK KRİZİNİ YAŞIYORUZ

Ekonomik krizle ilgili de açıklamada bulunan Hisarcıklıoğlu, Cumhuriyet tarihinin en büyük krizini yaşadığımızı söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye, 2001 yılında yüzde 10 küçülmüştü. 2009 yılının birinci çeyreğinde yüzde 15 küçüldü. İnşallah yukarıya doğru bir haraketlenme var. Yıl sonu itibariyle de tahminler eksi yüzde 6 oranında kapatacağımızı gösteriyor. Küçülmeyi yüzde 6 olarak kapatacağımız gibi görünüyor” diye konuştu.

6 MİLYON 300 BİN İŞSİZ VAR

Rifat Hisarcıklıoğlu, işsizlik konusunda ise şunları söyledi:
“Gayri Safi Milli Hasıla’ya baktığımız zaman, Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizidir. Şu an da 6 milyon 300 bin işsizi var. Bu rakam az mı, çok mu? Türkiye’nin yaş ortalaması 28 yaş üstüdür. Buna baktığımız zaman, her hanede bir işsiz var demektir. İnsanlar, mutsuz ve umutsuz olduğu yerde geleceğini göremezler. Ayrıca her yıl 700 bin genç, istihdam nüfusuna katılıyor. ‘Komşusu açken, tok yatan bizden değildir’ diye bir hadis vardır. Komşu, mutsuzken, senin yüzün gülemez. 6 milyon 300 bin insanın yüzü gülmüyorsa, bizim yüzümüzün gülmesi mümkün değil. Bugün Türkiye’de de her 3 gencten biri işsizdir. Bu gençler, Türkiye’nin geleceğidir. Türkiye’nin en önemli sorunu budur. Diğerleri ikinci sorundur. Bunun da çözümü burada oturanlardır. İstihdamı arttıracak kişiler buradadır.”

YENİ ANAYASA YAPMADAN KOŞABİLMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ekonomik olarak kalkınması içinde yeni bir Anayasa’nın şart olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Siyasi nedeni bir kenara bırakın, ekonomik nedene bakın. Bizim Anayasımız, hala kalkınacaksan, kamu ve özel sektör diyor. Yani yüzde 50, yüzde 50’dir. Böyle bir anlayış kalmadı, dünyada. Onun için yeni bir Anayasa yapmadan, bizim koşabilmemiz mümkün değil. Demokrasinin kalitesini de arttırmak mümkün değil” dedi.

KAYITLI EKONOMİ

Kayıtlı ekonomiye geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Kayıtlı ekonomiye geçmeden hiç kimse hesap soramaz. Hepiniz şikayetçisiniz. Ama dile getiremezsiniz. Bu kayıtlı ekonomiyi siz savunmazsanız, kimse savunmaz. Kayıtlı ekonomi içinde kaybolmayız, güçlenirsiniz. Sen kayıt dışına çıkarak devletten kaçırdığını zannnediyorsun. Ama aslında muhasebecine kaptırıyorsun. Gel onun için kayıtlı ekonomiye gir. Hem kendin büyü, hem de birilerine boynun eğri olmasın. Tabi bunun yapısal unsurlarını da olması lazım” diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri