Hisarcıklıoğlu: Türkiye yoksullukla mücadelede örnek

Abone ol

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Özel Sektörün Yoksullukla Mücadele ve Sosyal İçermedeki Rolü” adlı konferansa katıldı. Hisarcıklıoğlu Tü...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Özel Sektörün Yoksullukla Mücadele ve Sosyal İçermedeki Rolü” adlı konferansa katıldı. Hisarcıklıoğlu Türkiye’nin, dünyanın önde gelen ekonomilerinden olduğunu belirterek, “Türkiye yoksullukla mücadeleye örnek olacak bir ülkedir” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Four Seasons Otel’de “Özel Sektörün Yoksullukla Mücadele ve Sosyal İçermedeki Rolü” adlı konferansa katıldı. Konferansta bir konuşma yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya nüfusunun 7.2 milyara dayandığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Önümüzdeki 12 yıl içerisinde nüfusun 1 milyar daha artması beklenmektedir. Projeksiyonlarda gösteriyor ki, 2050’e gelindiğinde dünya nüfusu 9.6 milyara ulaşacak. Hükümetlerden, STK’lara, uluslararası kuruluşlardan bireylere hepimizin arzusu, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Türkiye bırakmaktır. Maalesef şuan dünya istediğimiz rotada ilerlememektedir” dedi.

“TÜRKİYE YOKSULLUKLA MÜCADELEYE ÖRNEK OLACAK ÜLKEDİR”
Dünyanın önde gelen ekonomileri denilince akla ilk gelen ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, “Sanayisi, tarımı, doğal zenginlikleri ve yetişmiş insan gücüyle G-20’nin en aktif üyelerinden birisidir. Aslında Türkiye aslında yoksullukla mücadele açısından herkese örnek olabilecek bir rol modeldir. Çünkü Türkiye bu noktaya kolay ulaşmadı. Çok çetin zamanlardan geçtik ve büyük krizler atlattık. Bizlerde yoksulluğun ve yokluğun ne olduğunu bilenlerdeniz” ifadelerini kullandı.

“ÖNEMLİ OLAN HER YIL KAÇ TANE MİLYARDERİ ORTAYA ÇIKARABİLDİĞİNİZDİR”
Türkiye’de bu dönemde girişimciliğin önemli bir yükselişe geçtiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “30 yıl önce binlerle ifade ettiğimiz girişimci sayımız bugün 1 buçuk milyona ulaştı. Anladık ki, zenginliğin ve refahın anahtarı girişimciliktedir. Ülkede özel sektör büyüdükçe yeni iş olanakları ortaya çıkıyor. İşte bugün Türkiye’de güçlü bir orta sınıfın oluşması son 30 yıldaki dönüşümün ve zihniyet değişiminin eseridir. Tabi bu Türkiye’de yoksulluğun azaltılmasında da önemli bir ol oynamıştır. Özel sektör tabana yayıldıkça, yoksulluk azalmıştır. Burada altını özellikle çizmek istediğimiz bir nokta var. Bir ülkede özel sektörün gelişmesi ve ekonominin büyümesi, tek başına yoksulluğun azaltılmasına yetmiyor. Hem özel sektörün gelişmesi hem de girişimciliğin tabana yayılması gerekiyor. Yani yoksullukla mücadele için milyarder sayınızın kaç olduğu değil her yıl kaç milyardere ortaya çıkartabildiğiniz önemlidir. İşte Türkiye’nin başarısı da buradadır. Biz tüm Anadolu’ya yayılmış girişimci bir orta sınıfı ortaya çıkartabildiğimiz için başarılı olduk. Daha iyi başarmamız, daha fazla milyonlarca girişimciyi ortaya çıkartmamız lazım” şeklinde konuştu.
2015 yılında Filistin Odalar Federasyonu ve İsrail İthalatçılar Birliği ile Ankara Forumu’nu kurduk. Önemli bir diyalog platformu oluşturuldu. Bu önemli girişimin sonuçlarını şimdi alıyoruz. TOBB olarak Filistin’de 10 bin kişiye istihdam sağlayacak CENİN Organize Sanayi Bölgesi yapım aşamasına geldi. Bu proje hayata geçtiğinde aileleriyle birlikte 50 bin Filistinli yoksulluktan kurtulacak. Belki de bu bölgede çalışanlar Filistinin girişimcisi haline gelecek. Filistin için yeni bir umut doğacak. Umarız bölgede bu tür insiyatifler artar ve özel sektör hem barış sürecinde hem yoksulluğu azaltılmasında daha büyük bir rol oynamış olur.

“ARZUMUZ İHTİYACI OLANLARA BALIK TUTMAYI ÖĞRETMEKTİR”
Projelerin tamamındaki amacımız özel sektör eliyle yoksulluğun azaltılmasına ve istikrara katkıda bulunmaktır. Zaten yoksulluğu azaltabilmenin tek yolu ve ilacı özel sektörü geliştirmekte ve girişimcileri artırmakta olduğunu biraz önce ifade ettim. Arzumuz, ihtiyacı olanlara balık vermek yerine onları doğrudan balık tutmayı öğretmektir. UNDP gerçekleştirdiğimiz projelerin özünde bu felsefe yatmaktadır. Bu felsefeyi her platformda yaymak ve yoksullukla mücadelenin sadece sosyal yardımlarla alakalı olmadığını herkesin benimsemesini sağlamak son derece önemlidir” diye konuştu.
Konuşma daha sonra panel ile devam etti. Panelin ardından Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz de konferansa gelerek yoksullukla mücadele hakkında bir konuşma yaptı.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri