Hırvatistan’da eşcinsel karşıtı referandum
Abone olHırvatistan’da 1 Aralık Pazar günü, konusu “aile” olan, ancak, içerik itibarıyla eşcinselleri hedef alan bir referandum gerçekleştirildi.
Hırvatistan’da 1 Aralık Pazar günü, konusu “aile” olan, ancak, içerik itibarıyla eşcinselleri konu alan bir referandum gerçekleştirildi.
Kilise yanlısı bazı katolik kuruluşların önayak olduğu referandumda, ailenin tanımlanması halkın onayına sunuldu.
Referandumda seçmenlerin “evet”, “hayır” ya da “kararsız” oy
kullanarak görüş belirtebilecekleri konu aileyi oluşturan
bireylerin cinsiyetiydi.
Referanduma sunulan “Aile bir kadın ve bir erkek arasında kurulan hayat birliğidir” tanımlaması, referandumdan sonra yapılan ilk sandık tahminlerine göre referanduma katılanların % 65’inin desteğiyle kabul edileceğe benziyor.
Hırvatistan’da yasalara göre, referandumda kabul edilen bu tanımlananın, anayasaya alınması, yani bağlayıcı bir hüküm haline gelmesi gerekiyor.
Bu ise, Hırvtistan’da eşcinsellerin resmi olarak aile oluşturmasının ve eşcinsel evliliklerinin, anayasaya aykırı olarak algılanmasını gerektirecek.
Yani bundan böyle eşcinsellerin evliliği, hükümet ya da parlamento tarafından verilebilecek bir hak değil, ancak anayasanın değiştirilmesiyle gündeme getirebilecek bir hak olacak.
Katolik kilisesine bağlı bazı kuruluşlar tarafından 750 bin imza toplanarak üzerinde referendum yapılacak bir konu haline getirilen “aile tartışmasına” Hırvat demokratik kamuoyu başından beri karşı çıkmaktaydı.
Bu kesim, bir özgürlük alanı olarak değerlendirilmesi gereken “birlikte yaşamanın” resmi düzenlemeyle belirlenecek bir konu değil, bir bireysel tercih olduğunu savunuyordu.
Ancak 4.3 milyon nüfuslu Hırvatistan’da kilise yanlısı kuruluşların referandum için 750 bin imza toplamayı başarmış olmaları, olası referandumdan eşcinsellere yaptırım olarak algılanacak bir sonucun çıkacağının önceden tahmin edilmesine neden olmuştu.