Hırsızlığın her türü kaskoda
Abone olOtomobil hırsızlığı dünyanın her yerinde yaşanıyor. Teknoloji nereye ulaşırsa ulaşsın, hırsızlar da buna ayak uydurup kendilerini geliştirmekte (!) geri kalmıyor.
İmmobilizer gibi temelde kendi anahtarı olmaksızın aracın çalışmasını engelleyen sistemler bile zaman zaman devre dışı edilebiliyor. Hırsızların hedefi her zaman aracın kendisi olmuyor; radyo teyp, hava yastığı, içeride unutulan bir eşya, telefon kiti ya da özel bir donanım, hırsızların ilgi alanına girip eşyadan daha pahalı olan camları gözlerini kırpmadan kırabiliyorlar. Son dönemde yaşanan ilginç hırsızlık olayları ise adeta ‘şaşkına’ çeviriyor. Otomobile trafikte arkadan çarpıp sonra sürücü indikten sonra çalanlar, lastik değiştirirken size yardım ediyor gibi yapıp aracınızı kaçıranlar ya da kontağını kapatmadan siz aşağı indiğinizde yanı başınızdan aracı alıp götürenler... Daha bir sürü yöntem duymak mümkün.
Bu yüzden kasko sigortası, Türkiye’de en fazla rağbet gören sigortalar arasında. Zira küçük bir kazada kullanmayı bile düşünmediğiniz kasko sigortası, bu tür bir hırsızlıkta ‘vazgeçilmez’ haline geliyor. Tabii, kasko sigortasının da ne tür riskleri kapsadığını, hangi durumlarda zararınızı tazmin edip hangi durumlarda ‘işinize yaramadığını’ bilmekte fayda var. Temelde kaza ve hırsızlıkları kapsayan kasko poliçelerinde terör, savaş gibi durumlar ek bir ücretle poliçe kapsamına aldırılıyor. Ancak poliçe kapsamında olup da farkında olmadığımız durumlar da var. Çalışırken aracınızın çalınması gibi....
İstanbul’dan ismini açıklamak istemeyen bir sürücü, hafta içinde aracını yanı başından çaldırdı. İş dönüşü cadde üzerinde bir yakınına ‘geçmiş olsun’ demek için duran sürücü, aracın kontağını bile kapatmadan araçtan iner. Bu arada onları gözleyen bir hırsız, araca bir metrelik bir mesafede ayaküstü duran sürücü ve arkadaşının gözü önünde hızla araca biner ve son hızla oradan uzaklaşır... Kaskolu olan araç için sigorta şirketi, ‘Çalışır durumda olduğu için zararınızı tazmin edemeyiz’ cevabını verir.
Işık Sigorta Hasar Grup Müdürü Namık Kemal Ketenci, Yargıtay’ın içtihat kararıyla bu tür durumlarda sigorta şirketlerinin araç sahibine aracın bedelini ödemek zorunda olduğunu söylüyor. Aracın kapısının açık unutulması, anahtarın aracın üzerinde kalması, motor çalışır durumdayken gerçekleşen hırsızlıklarda sigorta şirketinin zararı karşılaması gerektiğini açıklayan Ketenci, “Ancak kendi elinizle birine aracı teslim edip, o da suiistimal ederek aracı çalarsa bu durumda sigorta şirketi zararı karşılamaz.” diyor. Otoparklarda anahtarı hiç tanımadığı kâhyalara teslim edenlere duyurulur!..
Yazı: Memduh Taşlıcalı
Kaynak: