Hindistan hakaret öğesi içeren internet sitelerine savaş açtı
Abone olHindistan yetkilileri hükümeti öfkelendiren fotomontaj resimlere ve sayfalara yer veren internet sitelerine karşı köklü önlemler alınacağını açıkladı.
Hindistan yönetimi, kimi internet şirketlerinin içerikleriyle
ilgili olarak işbirliğine yanaşmamasını eleştirerek, hakaretlere
yer veren internet sitelerine karşı önlemler alınacağını
açıkladı.
Google, Facebook ve diğer bazı internet sitelerinden yetkililerle dün bir araya gelen Hindistan İletişim Bakanı Kapil Sibal, bugün, söz konusu şirketlerin kendisine "yapabilecekleri birşey olmadığını" söylediklerini açıkladı.
Sipal, hükümetin "dine hakaret niteliği taşıyan içeriğin" internette yer almaması için yönetmelik çıkaracağını bildirdi.
Sibal bugün başkent Delhi'de düzenlediği basın toplantısında, Eylül ayında internet şirketlerinden dini gruplara hakaret edici nitelik taşıyan görüntü ve yorumları kaldırmalarını istediğini ama şirketlerin bunu reddettiğini anlattı.
İletişim Bakanı Sibal, "4 Kasım'da kendilerine başka fotoğraflar
gösterdik; onlar da bu fotoğrafların hakaret unsuru taşıdığını
kabul ettiler. Ama işbirliğine yanaşmadılar ve mahkeme kararı
olmaksızın bu konuda bir önlem alınmayacağını, yazılı olarak bize
bildirdiler." dedi.
Kapil Sibal, internet şirketlerinin çaresiz olduklarını belirtmelerine izin verilmeyeceğini söyledi; "Benim amacım hakaret unsuru taşıyan malzemenin internet ortamına aktarılmasını önlemek. Bu konuyla ilgili kurallar ve bir denetim mekanizması getireceğiz. Bize veri sunmaları, bu tür fotoğrafların nerede ve kimin tarafından internete yüklendiğini açıklamaları gerekecek." dedi.
Son zamanlarda, Başbakan Manmohan Singh ile Kongre Partisi lideri Sonia Gandhi'nin fotomontaj uygunsuz fotoğrafları hükümette büyük tepki uyandırmıştı. Sipal, basın toplantısından önce, gazetecilere, Mekke sokaklarında koşturan domuz fotoğraflarını da, hakaret unsuru taşıyan yayınlara örnek olarak gösterdi.
Hindistan'da 100 milyonu aşkın internet kullanıcısı bulunuyor. İnternet şirketleri, kullanıcı sayısının çok yüksek olması yüzünden kapsamlı önlemler alınmasının imkansız olduğunu söylüyorlar. Hindistan'daki Facebook kullanıcısı sayısı da 28 milyon.
İletişim Bakanı hükümetin basın özgürlüğüne karışma niyetlisi olmadığını, ama halkın duyarlılıklarının da dikkate alınması ve korunması gerektiğini söyledi.