Hidrojen bombası patlatan Kuzey Kore'den pişkinlik
Abone olHidrojen bombası denemesinde bulunarak dünyaya bir anda korku salan Kuzey Kore olayla ilgili resmi bir açıklama yaptı.
New York Times gazetesinde yer alan bilgiye göre Kuzey Kore yönetimi, hidrojen bombası testinin tam başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti ve ülkenin 5 bin yıllık tarihinde dünyayı sarsan bu son zaferinin halk tarafından sevinçle kutlandığını açıkladı.
Devlet televizyondan okunan açıklamada, bu testin tamamen yerli bilgi, güç ve teknoloji ile başarıldığı vurgulandı. Bombanın ekolojik çevreye ise hiçbir zarar vermediği savunuldu. En güçlü caydırıcı etkiye sahip olan bu testin, ABD önderliğindeki nükleer tehditlere karşı meşru müdafaa ve Kore yarımadası ile bölgenin istikrarı için gerçekleştirildiği vurgulandı.
PUTİN’DEN KUZEY KORE TALİMATI
Dünyanın gündemine oturan Kuzey Kore’nin hidrojen bomba denemesiyle ilgili Rusya’dan bir açıklama geldi. Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin'in uzmanlara konuyu araştırmaları için talimat verdiğini açıkladı. Aynı zamanda Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesine yönelik haberlerin doğrulanması, Pyongyang’ın nükleer silahlanmayı artırma yolunda attığı yeni bir adım anlamına gelir. Bu da uluslararası hukuk ve BMGK kararının alenen ihlal edilmesi demektir” ifadelerini kullandı.
DÜNYADAN TEPKİ YAĞIYOR
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO), hidrojen bombası denemesi yaptığı ileri sürülen Kuzey Kore'ye denemeleri durdurmasını istedi.
UAEA Başkanı Yukiya Amano, yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlali ve son derece üzücü olduğunu bildirdi.
NATO’DAN SERT TEPKİ
NATO, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine sert tepki göstererek Pyongyang yönetiminin "devam eden nükleer silah ve balistik füze geliştirme programlarını" kınadı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yazılı açıklamasında, Kuzey Kore'nin yaptığını iddia ettiği nükleer silah testinin, bölgesel ve uluslararası güvenliğe zarar verdiğini belirtti. Testin, BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlali olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Kuzey Kore'nin devam eden nükleer silah ve balistik füze geliştirme programlarıyla kışkırtıcı ve tehditkar söylemini kınıyorum" ifadesini kullandı.
GÜNEY KORE: DOĞRU OLMAYABİLİR
Kuzey Kore'nin bugün açıkladığı denemesinin, iddia ettiği gibi hidrojen bombası olmayabileceği bildirildi.
Güney Kore parlamentosu istihbarat komitesinde görevli milletvekili Lee Cheol Woo, Ulusal İstihbarat Servisi'nin, yarattığı sismik dalga dikkate alındığında Pyongyang yönetiminin denemesinin hidrojen bombası olmayabileceği, patlamanın etkisinin, hidrojen bombasının infilakında beklenenden daha düşük olduğu bilgisini verdiğini söyledi.
Merkezi ABD'de bulunan siyasi strateji ve düşünce kuruluşu Rand Corporation uzmanlarından Bruce Bennett de BBC'ye yaptığı açıklamada, "hidrojen bombası patladığında açığa çıkan enerjinin, Pyongyang yönetiminin açıkladığının on katı üstünde olması gerektiğini" bildirdi.
Bennett, "Ya Kim Jong-un, daha etkili bir füzyon bombası kullandıkları halde hidrojen bombası denemesi yaptıkları yalanını söylüyor ya da denemede hidrojen bölümü veya füzyon bölümü gerçekten iyi çalışmadı" ifadesini kullandı.
5,1‘LİK DEPREME YOL AÇTI
Pyongyang yönetimi, yerel saatle 10.00'da başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığını açıklamış, bu açıklamadan önce denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti.
Kuzey Kore, en son 2013'te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.
Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu" iddiasında bulunmuştu.
Güney Kore de Pyongyang yönetiminin hidrojen bombası olarak da bilinen termonükleer bomba geliştirmiş olabileceği konusunda uluslararası toplumu uyarmıştı.
Termonükleer bomba, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkime nedeniyle atom bombasından daha güçlü etkiye yol açıyor.