Herkes derin bir oh çekti

Abone ol

Batı dünyası Karadziç'in yakalanmasına sevindi. Bir dönem cinayetlerine göz yumanlar şimdi yakalanmasına sevindi.

Çeşitli uluslararası kuruluşların yetkilileri ve devlet adamları, kaçak savaş suçları sanığı Radovan Karaciç'in tutuklanması üzerine açıklamalar yayınladı.

AB KOMİSYONU: OLUMLU BİR GELİŞME

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso açıklamasında, Karaciç'in tutuklanmasından duyduğu memnuniyeti vurguladı. Barroso ''Bu, yeni Sırbistan hükümetinin, eski Yugoslavya'daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla oluşturulan uluslararası savaş suçları mahkemesi ile tam bir işbirliğine gitmek konusunda kararlılığını kanıtlıyor. Bu, Sırbistan'ın Avrupa ile bütünleşme hedefi açısından çok önemli'' ifadesini kullandı.

SOLANA: MÜKEMMEL BİR HABER

AB Dış Politika Şefi Javier Solana, Karaciç'in tutuklanmasını '' mükemmel bir haber'' olarak nitelendirerek, şunları kaydetti:

''Radovan Karaciç'in ait olduğu yer Lahey'deki mahkemedir. Adil bir şekilde yargılanmak ve kendisine yöneltilen suçlara cevap vermektir. Bu, yeni Sırbistan Hükümetinin kendisini uluslararası örgütlerle işbirliğine adadığını gösteriyor.''

OLLİ REHN: MİHENK TAŞI

AB genişlemeden sorumlu şefi Oli Rehn, konuya ilişkin açıklamasında, ''Bu, kesinlikle Sırbistan'ın, eski Yugoslavya'daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla kurulan özel uluslararası mahkeme ile işbirliğinde bir mihenk taşıdır'' görüşüne yer verdi. Rehn, Karaciç'in tutuklanmasını ''Sırbistan'ın Avrupa ile bütünleşme arzusu açısından çok önemli'' diye niteledi.

Eski ABD başkanı Bill Clinton'ın Balkanlar özel temsilcisi James O'Brien ile ABD eski dışişleri bakan yardımcısı Richard Holbrooke da Karaciç'in tutuklanmasına ilişkin birer bildiri yayınladı.

SONSUZA KADAR KAÇAMAZSINIZ

Bildirisinde, ''insanların, Karaciç'i yargılanırken görmeyi hakkettiklerini'' vurgulayan O'Brien ''Bu, ayrıca saklanabilseniz bile sonsuza dek kaçamayacağınızın bir işaretidir'' ifadesini kullandı. O'Brien, açıklamasını, '' Eğer Karaciç'i, Lahey'e gönderirlerse, bu Sırbistan'ın Batı ile birleşme arzusunu göstermek amacıyla son aylarda attığı en önemli ikinci adım olacaktır'' diye tamamladı.

HOLBROOKE: MİLOSEVİÇ'TEN DE KÖTÜYDÜ

Holbrooke da yayınladığı mesajında Karaciç'in tutuklanmasını ''büyük haber'' olarak niteledi. Holbrooke mesajında şunları kaydetti:

''Bu Avrupa'da en çok aranan adam, Avrupa'nın Usame Bin Ladin'i. Kendisi etnik temizliğin en önemli entellektüel mimarı. Karaciç benim gözümde (eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan) Miloseviç'ten de kötüydü ve Bosnalı Sırplar için bir çeşit Robin Hood haline gelmişti. Karaciç'in yakalanması tarihi bir olaydır.''

Bu gelişmenin, Sırbistantan'ın Batı ile birleşmesi arzusuna yönelik atılmış büyük bir adım olduğunu vurgulayan Holbrooke, ''Tabii ki (Karaciç'in askeri komutanı) Orgeneral (Ratko) Mladiş hala dışarlarda bir yerde. Ama Karaciç bu ikili arasında en önemli olanıydı. Bu adam toplu cinayetin tam anlamıyla gerçek mimarıdır'' şeklinde görüş belirtti.

BOSNA LİDERİ SLACİÇ: KURBANLAR İÇİN BİR ÇEŞİT TATMİN

Bosnalı Müslümanların lideri Haris Sılaciç de Karaciç'in yakalanması nedeniyle yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

''Bu, en azından katliam kurbanlarının aileleri için bir çeşit tatmindir. Adalet Karaciç ve Mladiç tutuklanmadan tam anlamıyla yerine gelemez. Ancak Miloseviç'in ölmesine, Karaciç tutuklanmasına karşın, onların etnik temizlik projeleri ne yazık ki Bosna Hersek'te halen devam ediyor olması bir hakikat olarak halen önümüzde duruyor.''

Sılaciç, buna karşın yine de Karaciç'in tutuklanmasının Bosna'da olumlu etkisi olacağını belirtti.

NATO: İYİ BİR HABER

Kaçak savaş suçlusu Radovan Karaciç'in yakalanarak tutuklanmasının NATO ve AB Başkanlığı tarafından memnuniyetle karşılandığı bildirildi.
NATO'nun konuya ilişkin açıklamasında, Bosna'da işlenen savaş suçlarının sanığı Karaciç'in tutuklanması ''uzun bir süreden beri beklenen iyi bir haber'' olarak nitelendirildi.
Günün Önemli Haberleri