Her üniversiteye bir siyasetçi ismi

Abone ol

105 tane devlet üniversitemiz olunca isimleri bol keseden dağıtır olduk. Her siyasinin adı bir üniversiteye veriliyor. Bakın kaç üniversite siyasi ismi taşıyor?

İNTERNETHABER - (YORUM/HABER) - 4 üniversitenin adı değişti. İkisine yaşayan liderlerin isimleri, ikisine ölmüş liderlerin isimleri konuldu. Bu karar da üniversitelerin siyasetin gölgesinde olduğunun belgesi oldu.

Geçtiğimiz günlerde Meclis'ten geçen yasa ile Zonguldak Karaelmas, Konya, Kayseri ve Rize Üniversitelerinin isimleri değiştirildi.

Meclis'ten geçen yasa 'İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına"  dairdi...

O yasanın 22. maddesine de 4 üniversitenin adı iliştirilmişti. Kanun ile bu üniversitelerin isimleri değiştiriliyor ve şu isimler veriliyordu;

Rize Üniversitesi..................................Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
Kayseri Üniversitesi.............................Abdullah Gül Üniversitesi
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi.......Bülent Ecevit Üniversitesi
Konya Üniversitesi...............................Necmettin Erbakan Üniversitesi




İsmi değiştirilen Rize Üniversitesi, şimdi yeni
adına uygun logo arıyor. RTE logosunu
tasarlayana da ödül verilecek.

DÜNYADA NUMUNEYİZ!

Dünyada bizim gibi her sokağa, her caddeye, her üniversiteye ya da liseye bir siyasinin ismini verme; sonra devir ve güç değişince o isimleri değiştirme hastalığına tutulmuş başka bir ülke var mıdır dersiniz? Örneğin ABD, ekonomisine rekor kırdıran Bill Clinton'ın adını Harward'a vermeyi hiç düşünmüş müdür? Ya da İngiltere siyasetine damga vuran Margeret Tatcher'in ismi bir üniversiteye verilmiş mi?

Ama Türkiye'de böyle bir hastalık var. Genellikle totaliter ülkelerde görülen bir anlayışın esiriz. "İleri Demokrasi"ye geçiyoruz derken şu eskimiş anlayışlardan da kurtulmayı başarabilecek miyiz?

HER SİYASİYE BİR ÜNİVERSİTE

Türkiye'de hemen her siyasetçinin adını taşıyan bir üniversite var. İsmi üniversiteye verilmeyenin de adı bir liseye konulmuş. Buyrun işte liste;

ÜNİVERSİTEYE VERİLEN SİYASİ İSİMLERİ

Süleyman Demirel Üniversitesi (Memleketi Isparta'daki üniversiteye adı verildi)
Adnan Menderes Üniversitesi (Memleketi Aydın'daki üniversiteye adı verildi)
Celal Bayar Üniversitesi (Manisa'daki üniversiteye verilmiş. Memleketi ise Bursa)
İnönü Üniversitesi (Malatya)
Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)

Bunlara Necmettin Erbakan, Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Ecevit ve Abdullah Gül'ün isimlerini de ekleyince 9 liderin isminin bir üniversiteye verilmiş olduğu ortaya çıkıyor.

ADI DEVLET ÜNİVERSİTESİNE VERİLEN İŞADAMI

Sadece siyasiler değil, artık işadamlarının isimleri de devlet üniversitelerine verilmeye başlandı. Örneği de Ağrı'da var... Ağrı'daki devlet üniversitesine İbrahim Çeçen Üniversitesi uygun bulunmuş. İbrahim Çeçen kim derseniz! IC Holding'in Başkanı... Ağrılı bir işadamı. Hayırseverliği ve karşılıksız verdiği eğitim bursları ile tanınıyor. Ağrı'ya üniversite açılmasına önayak olduğu için de ismi üniversiteye verilmiş.

LİSE VE CADDE İSİMLERİ DE PAYLAŞILMIŞ

Türkiye'de ismi üniversiteye verilmeyen siyasilerin büyük kısmı bir devlet lisesine adını vermiş. Misal bugün 12 Eylül darbesini yapmak suçundan yargıladığımız Kenan Evren'in adını taşıyan devlet lisemiz var. (Kenan Evren Anadolu Lisesi)... Yine Turgut Özal ismini taşıyan Malatya'da bir anadolu lisemiz bulunuyor. Adnan Menderes ile Süleyman Demirel'in adları da Anadolu liselerine verilmiş. Her ikisinin ismini taşıyan lise de Aydın'da bulunuyor.

Günün Önemli Haberleri