Her çocuk için engelsiz yaşam!

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Zahteroğulları, BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin felsefesi, engellilerle ilgili kanun taslağına yansıtıldığını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'nin felsefesinin, engellilerle ilgili kanun taslağına yansıtıldığını bildirdi.

Zahteroğulları, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle düzenlenen ''Her Çocuk İçin Engelsiz Yaşam'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, engellilerle ilgili düzenlemeler getiren kanun taslağıyla ilgili bilgi verdi.

Yasa taslağının, engelli tanımı ve istihdamı gibi birçok konuda değişikler içerdiğini anlatan Zahteroğulları, dünyada bu alanda gerçekleştirilen tüm iyileştirmeleri yasaya yansıtmayı planladıklarını belirtti.

Zahteroğulları, ''Engellilerin onurlu, üretken ve mutlu bireyler olarak hayatın her alanına etkin katılımını amaçlıyoruz. Bu fırsat eşitliğiyle, fırsat eşitliği de eğitimle olur'' diye konuştu.

Engellerin aşılmasının çocuklukta başladığını, daha iyi eğitim olanakları sunularak bu engellerin aşılabileceğini ifade eden Zahteroğulları, Sağlık Bakanlığı ile yürütülen evde bakım hizmetiyle engellilerin yaşadıkları evde hem bakım hem de tedavi hizmeti alabildiklerini söyledi.

Engelli çocukların okula erişimindeki sorunu çözmek için 45 bin engelli çocuğun okula ulaşımını kendilerinin sağlandığını vurgulayan Ahmet Zahteroğulları, eğitimle ilgili daha yapacak çok işleri olduğunu, sorunların farkında olduklarını, bunları çözmeye gayret ettiklerini anlattı.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN ÇALIŞMALARI

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa Aksoy da artık Türkiye'de bulaşıcı hastalıklarla mücadeleye gerek kalmadığını, dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalara daha ağırlık verildiğini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın engelliliğin ortaya çıkmasının önlenmesi için çalışmalar yürüttüğünü anlatan Aksoy, evlilik öncesi danışmanlık hizmetiyle engelli doğumları ortadan kaldırmaya gayret ettiklerini söyledi.

Yenidoğan tarama programlarıyla da bebeklerin engelli bireyler olmasını önlemeye çalıştıklarını ifade eden Aksoy, ''Artık doğumsal hastalıkları yüzde 100 tarıyoruz'' dedi.

ENGELLİ HAKLARI SÖZLEŞMESİ'NİN FELSEFESİ YANSITILDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, toplantı sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin felsefesinin, engellilerle ilgili kanun taslağına yansıtıldığını ifade etti.

Yasayla özürlülükle ilgili sınıflandırmada değişikliğe gidileceğini belirten Zahteroğulları, şunları kaydetti:

''Mevcut sistemde tıbbi bakışa göre sınıflandırma yapılıyor. Mesela 'Yüzde 80 özürlü' deniyor, ama yüzde 80 özürlü bireyler arasında bile bakım ve destek yönünden farklılık olabiliyor. O yüzden bu konuda tıbbi bakış yerine sosyal bakışı getireceğiz. Sınıflandırmaya giderken kişilerin hangi oranda bakım ve desteğe ihtiyacı olduğuna bakılacak.''

Günün Önemli Haberleri