Her biri ayrı bir şifa deposu
Abone olMutfaklarımızda en sık bulunan sebze ve meyvelerin nelere iyi geldiğini biliyor muzunuz? Buyrun bir bakın!
Mutfaklardan eksik etmediğimiz sebze ve meyvelerin nelere iyi geldiğini biliyor musunuz? Sadece o da değil, mesela cam önlerinde yetiştirdiğiniz menekşeler... Onlar da şifa kaynağı...
Buyrun sizin için mini bir rehber hazırladık...
LAHANA: En iyi zayıflama aracı
Faydaları: Lahana kansızlığa karşı yararlıdır. İdrar söktürücüdür. Vücutta biriken toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kabızlığa karşı iyi gelir. Kandaki şeker miktarını düşürür.
Vücudu hastalıklara ve kansere karşı koruyucudur. Göğüs ucundaki çatlakları gidermekte etkilidir. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına karşı iyi gelir.
Astıma karşı yararlıdır. Romatizmaya, siyatiğe, lumbagoya ve apseye iyi gelir. Ses kısıklığını giderir. İştahı açar. Guatr olanların yemesi doğru değildir.
DOMATES: KANSER SAVAŞÇISI
*Cildi koruyor, yaşlanmayı geciktiriyor
*Kolesterolü düşürüyor
*Katarakt oluşumunu geciktiriyor
*Yaşlılığa bağlı görme sorunlarını önlüyor
*Romatizmal sorunları azaltıyor
*Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
*A,C ve E vitamin gibi antioksidan içeriğiyle kansere yakalanma riskini azaltıyor
*Kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme tehlikesini önlüyor.
SALATALIK: EN İYİ SERİNLETİCİ
Salatalığın kanı temizlediğini, karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ifade eden uzmanlar, idrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı attığını bildiriyor.
Salatalığın, içeriğindeki bol kükürdü ile kanı temizlediğini, ciltteki ter bezlerini çalıştırdığını belirten uzmanlar, bol vitamin ve madeni madde verdiğini, böylece cildin taze ve pürüzsüz olmasına yardım ettiğini vurguluyor.
Salatalığın kendisi veya suyunun, cildi bir tonik kadar temizlediğini söyleyen uzmanlar, et yemeklerinin verdiği susuzluğu kestiğini kaydediyor. Salatalığın, sıcak bir havada iç ısısının dış ısıdan 20 derece daha düşük olduğu ve bu sebeple serinletici olarak yendiği bildiriliyor.
[PAGE]
MISIR: Bir numaralı idrar söktürücü
FAYDALARI: Mısır püskülünün içeriğinde glikoz, maltoz gibi şekerler, sabityağ, steroller, reçine ve çok miktarda potasyum tuzları bulunur. Mısır püskülü idrar söktürücü, idrar yollarını temizleyici ve hararet verici olarak kullanılır.
Mısırözü yağı, mısır tanelerinden elde edilir. İçeriğinde yağ asitleri, A vitamini, az miktarda steroller ve bol miktarda nişasta bulunur. Mısırözü yağı damar sertliğini önleyicidir.
Mısır iyi bir besindir. Ancak hazmı biraz zordur. Guatr olanların yememesi tavsiye edilmektedir.
FINDIK: Kilo aldırmayan atıştırmalıklar:
Yağ içerdiği için fındığın sizi şişmanlatacağını düşünmeyin. Tam tersine fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok yararlıdır.
Kolesterolü düşüren, kalp ritminin ayarlanmasına yardımcı olan fındığı her gün yemek kalp krizi geçirme riskini azaltma konusunda etkilidir.
Fındık bunun dışında vücut için çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücudun dirençli olmasını sağlar; beden ve zihin yorgunluğunu giderici etkiye sahiptir. Kansızlık için iyi gelmektedir, vücut ve kemik gelişimini destekleyicidir.
Üstelik çeyrek su bardağı dolusu fındık 200 kalorinin altında bir değere sahiptir.
[PAGE]
BİBER: Cinsel arzuyu artırır
Biber bol miktarda C vitamini içerir. Acısı da tatlısı da kırmızısı da yeşili de çok faydalıdır...
Kırmızı biberle hazırlanan ilaç, nevralji, lumbago (bel ağrısı) ve romatizmaya çok iyi gelir...
Biber mideye kuvvet verir. İştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Kanamaları önler.
Erkekleri ilgilendiren yönü ise çok güçlü bir cinsel arzu artırıcı olma özelliğidir...
KARPUZ: Böbrekler için birebir
Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvası olan karpuzun pek çok yararı bulunur. Sağlıklı zayıflamadan, kan basıncının dengelenmesine, kadar çok sayıda yararı olan karpuzun yaz mevsiminde bol bol tüketilmesi önerilmektedir.
Karpuz bedenimizi temizleyici özelliğe sahiptir. Karpuzun %95′i su olduğundan böbrekleri çok iyi çalıştırmaktadır. İdrar söktürücüdür. Böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizleyici özelliği vardır.
Bunun dışında kum dökme, taş düşürmeye de etkilidir. Bol bol B, C vitamini ve anti-oksidan içermektedir. İçeriğindeki yüksek potasyum ve Beta Karoten maddesi sayesinde kalp krizine karşı koruyucu özelliği bulunur.
ZAYIFLATIR: Bol miktarda su içermesi ve şeker barındırmaması, ayrıca boşaltımı hızlandırması gibi özellikleriyle kilo vermeyi hızlandırır.
Yemekten hemen sonra tüketilen karpuz, şişkinlik ve sindirim zorluğu meydana getirir. Karpuzu açken tüketmek, içerdiği faydalardan azami şekilde yararlanılmasını sağlar. Bu nedenle karpuzun yemeklerden çok önce veya yemeklerden epeyce sonra tüketilmesi gerekir.
[PAGE]
MANTAR: Etten daha çok protein var
Yenen mantarların 500 kadar cinsi ve 13500 kadar türü vardır. Makbul olan türü şemsiye mantarıdır.
Yararları: Mantar, etin yerini tutar. Protein değeri etten daha fazladır. Yorgunluğa karşı faydalıdır. Düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirici etkisi vardır. Kansızlık için yararlıdır. Bedenin gelişmesinde yardımcı olur.
Mantar, Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Gözlere ve bedene güç verir. Bol miktarda demir minerali içerir. Kansızlığa karşı faydalıdır. Kandaki kolesterol oranını düşürür. kalp ve damar hastalıklarına ve kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır.
Uyarı: Romatizma ve üremi-böbrek yetmezliği olanlar yememelidir.
[PAGE]
MENEKŞE: Toksinleri atmanın en iyi yolu
Menekşe çok iyi bir terleticidir. Vücudu rahatlatır. Kanı temizleyicidir. Vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Gut hastalığı ve romatizmaya karşı yararlıdır. Kabızlığı giderir. Sıraca hastalığında fayda sağlar. Cilt hastalıklarına karşı da kullanılır.
Lapası yaraların iyileşmesini sağlar. Menekşe yağı, egzamayı ve uyuzu tedavi eder.
Boğmaca ve boğaz ağrılarında yararlıdır. Sulu temriyeleri de tedavi eder.
KİRAZ: MUCİZE SAPLARINDA GİZLİ
Pek çok derde deva olan kiraz sapı aynı zamanda idrar söktürücü özelliği ile de böbreklerin dostudur.
Kirazın sapları ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde ve aynı zamanda idrar söktürücü olduğu gibi bronşite karşı da kullanılıyor.
Gölgede iyice kurutulan kiraz saplarıyla hazırlanan şuruplar veya çay gibi demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor.
Bir litre su içine bir küçük avuç kiraz sapı konulup kaynatılarak elde edilen çaydan günde 3–4 fincan içilebiliyor. Aynı zamanda bu demleme günde 2 kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor.
- Kiraz hem kan şekerini hem de kolesterolü düşürmeye yardımcı olmaktadır.
- 100 gram kirazda, 17 bin miligram C vitamini bulunur. Her insanın günde 60-80 miligram C Vitamini alması gerekir.
* Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir.
İNCİR: Cinsel güç deposu
Bağırsakları çalıştırır, enerji verir. Cinsel güce yardımcıdır. İncir bağırsaklardan toksik maddelerin temizlenmesi ve kandaki kollestrol seviyesinin düşürülmesi için faydalıdır.
Kurutulmuş incir çok değerli olup, iyi bir besin kaynağıdır. Balgam söktürücü, yumuşatıcı olarak kullanılır. Ayrıca kış aylarında vücudun direncini arttırır, pek çok sağlık sorununa karşı güç ve dayanıklılık kazandırır.
İncir cevizle birlikte yenildiğinde hem vücudunu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser. Nezle için de faydalıdır.
İnciri sütle ya da sirkeyle eğer oda olmazsa yalnızca zeytinyağına batırıp yiyerek basur şikayetinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
Sesiniz kısıldığında hemen bir inciri bir su bardağı kadar sütün içine koyup bir cezvede kaynatın. Ilık ılık bu şurubu için, çok yararını göreceksiniz.
Yaş dalları kırıldığında akan sütümsü beyaz sıvı, nasır ve siğillere sürülür.
[PAGE]
ELMA: KABUKLARININ ALTI C VİTAMİNİ DEPOSU
Böbeklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım eder.
Elmanın verdiği enerji 100 gramda 54 kaloridir. Bu enerji yağdan değil, meyve şekeri ve organizma tarafından ağır olarak sindirilen şekerden gelmektedir. Bu veriler ve genel anlamıyla elmanın besleyici özelliği, bu meyveyi özellikle spor yapanlar için vazgeçilmez yapar.
Elma, terkibinde taşıdığı bikarbonat iyonları sayesinde, sindirimi kolaylaştıran tek meyvedir.
Elmanın sağladığı vitaminlerin en önemlisi C vitaminidir: en fazla kabuğunda ve kabuğun hemen altında yoğun olarak bulunur. Bu nedenle iyi yıkanmış elmanın kabuğuyla tüketilmesi en doğrusudur.
Elmada suda eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini, bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir.
MUZ: TEK BAŞINA BİR YEMEK
Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir.
*Vücudun ihtiyacı olan bütün maddeleri karşılar.
*Kemiklerin gelişmesini sağlar. Nekahat devresini kısaltır.
*Sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir.
*Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır.
*Müzmin kabızlık çekenler fazla yememelidir.
*Afrodizyak olarak da ünlüdür...
*Mideye çok faydalıdır. Mideyi güçlendirir ve korur.
*Ülser ve gastrit rahatsızlığı olanlara çok iyi gelir.
*Kandaki kolesterol oranını düşüren muz, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
*Stresi azaltır ve tansiyonu düşürür.
*Adet sancılarını azaltır.