Her an kapınız çalınabilir

Abone ol

Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Gıda Komitesi Başkanı Veteriner Hekim Muhammet Efe halkı uyardı.

Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Gıda Komitesi Başkanı Veteriner Hekim Muhammet EFE'nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:.

Kuş gribi bulaşıcı bir hayvan hastalığıdır. Hastalığa sebep olan virüs sadece
kuşları (tavuk, hindi, kaz ördek ve evcil kanatlıları) ve daha az olarak domuzları enfekte eder. Bütün kanatlıların özellikle göçmen kuşların göç yolları üzerindeki hayvanlar enfeksiyon için risk altındadır. Özellikle hayvanların sıkı temas içinde yaşadığı kümes hayvancılığında virüs çok kolay olarak yayılabilmekte ve kısa süre içerisinde kümes hayvanları arasında salgına neden olabilmektedir.

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) aşı üreticileri tarafından kullanılacak bir H5N1 prototip virüsü üzerinde çalışmaktadır. İnsanlarda ise hastalığı önleme ve tedavi için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır.

Kuşlarla ilgili ne tür önlemler alınabilir?

Risk taşıyan kümeslerin tamamen kapalı ve kontaminasyon riskinden uzak, yaban kuşlarının ve atıklarının giremeyeceği şekilde izolasyonlu olması gerekir.

En önemli kontrol önlemi hastalıklı yada virüse maruz kalan veya kalmış olma ihtimali olan hayvanı mümkün olduğu kadar hızlı itlaf etmektir. İtlaf edilmiş hayvanların mutlaka uygun şekilde gömülmesi (kireçlenerek ve yeterli derinliğe) gerekir. Çiftliklerin karantinaya alınması ve çok dikkatli dezenfeksiyon uygulanması gerekir.

Virüs ısıyla veya (56 C° de 3 saat yada 60 C° de 30 dakika bekletildiğinde ölür) iyot içeren dezenfektanlarla öldürülebilir. Virüs, bulaştığı hayvan gübresinde soğuk havada 3 haftaya kadar canlı kalabilir. Virüs suda 22 C° lik ısıda 4 günden fazla canlı kalabilirken 0 C° de ise 30 gün canlı kalabilir. Ağır patojen özelliğe sahip virüs barındıran hayvan dışkısının 1 gramı 1 milyon kanatlı hayvana hastalık bulaştırabilir.

Tüketicilerin alacağı önlemler nelerdir?

*Tüketicilerin menşei belirsiz, üzerinde üretim bilgileri olmayan, açıkta satılan
yumurta tüketmemeleri,

*Tavuk ve diğer kanatlıların ve yan ürünlerinin (salam, sucuk, sosis, jambon vb..) yine menşei belirli ve güvenilir satıcılardan temin edilmesi. (Mümkünse Kombine Tesislerde üretildiği belgeli ve ambalajlı olması)

*Alınacak ürünlerin mutlaka yeterli ısıl işleme (pişirmeye) tabi tutulması.

*Kanatlı ve ürünlerinde kullanılacak malzemelerin (bıçak, kesme tahtası, saklama kapları v.b) mümkünse diğer gıda maddelerinde kullanılandan ayrı olması, çiğ haldeki ürünler işleme tabii tutulduktan sonra bol sabunlu su ile ellerin iyice yıkanması ve malzemelerin iyice dezenfekte edilmesi,

*Avcıların bu hastalığın çıktığı dönemlerde yaban kuşu avını tüketmemeleri ve mümkünse bu avlarla temastan kaçınmaları,

*Ülkemizin bir çok yerinde çatı katlarında zevk amacıyla beslenen güvercinlerin, yetiştiricisi için risk oluşturabileceğinin bilinmesi ve buna göre tedbir alınması.

*Ev tipi beslenen (tavuk, kaz, hindi) gibi hayvanların yukarda belirtildiği gibi izoleli ortama alınmaları, bu mümkün değilse yetiştiricilikten vazgeçilmesi.

*Şüpheli ve ölü hayvanlara elle temastan kaçınılması.

*Şüpheli durumlarda en yakın ilgili birimlerle (Tarım il ve ilçe müdürlükleriyle Belediyelerin Veteriner İşleri Müdürlükleri) temasa geçilmesi.

Günün Önemli Haberleri