Heidi'nin keçileri Tokat'ı sevdi

Abone ol

Asıl vatanı Alp Dağları olan ve çizgi film karakteri Heidi'nin keçileri olarak bilinen Saanen keçilerinin yöreye uyum sağladığı tespit edildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesince (GOPÜ) başlatılan çalışma kapsamında Tokat bölgesinde yapılan deneme üretiminde, asıl vatanı Alp Dağları olan ve çizgi film karakteri Heidi'nin keçileri olarak bilinen Saanen keçilerinin yöreye uyum sağladığı tespit edildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karayaka koyununun ıslah edilmesi ile Saanen keçi yetiştiricilerinin Tokat bölgesindeki verim performansının belirlenmesi ve Tokat'a adaptasyonuna yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Tokat'ta keçi üreticilerinin kendilerine gelip (Saanen keçi üretebilir miyiz?) diye sorduklarını anlatan Prof. Dr. Ulutaş, ''Bizler bilimsel çalışmaları yapan bir bilim insanı olarak bu hayvanları üniversitemizde denemeden 'olur' veya 'olmaz' şeklinde bir bilgi vermek istemedik. Aslında düşüncelerimize göre olur ama bunu bir de yerinde yapmak fikriyle bir proje yaptık'' diye konuştu. Bu proje kapsamında 50 tane dişi ve 5 tane erkek Saanen keçisini Çanakkale yöresinden getirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Ulutaş, ''Bunları burada dölledik. Daha sonra ilk süt verimini aldık. Baktığımızda Tokat bölgesine uyumlarında hiçbir sıkıntı yok. Kara keçiye oranla yaklaşık 4-5 kat daha fazla bir ekonomik getirisi oldu'' dedi. Saanen keçileriyle ilgili çalışmaların tamamlandığını belirten Prof. Dr. Ulutaş, çalışmaları sonucunda süt veriminin de arttığını söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın keçilerin ormanlarda otlatılmasına müsaade etmediğini, bunun doğru bir yaklaşım olduğunu anlatan Prof. Dr. Ulutaş, sadece keçi değil, ormana götürülen her hayvanı orman alanlarında kontrollü otlatmak gerektiğini ifade etti. Üniversitelerin bulundukları bölgeye ekonomik olarak gelir getirici faaliyetlerde bulunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ulutaş, bu projelerle buradaki insanların ekonomik seviyelerini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Tokat'ta 42 yetiştiriciyle çalıştıklarını bildiren Prof. Dr. Ulutaş, 5 yıl içerisinde yetiştiricilere 1 milyon TL ekonomik gelir sağladıklarını, Avlunlar, Başçiftlik Karacaören, Erbaa Karayaka bölgelerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

-KARAYAKA KOYUNUNU ISLAH EDİLMESİ ÇALIŞMALARI-

Tokat bölgesinde yetiştirilen Karayaka koyununun ıslah edilmesi çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Ulutaş, şöyle konuştu: ''Bu koyunların ikiz doğurma oranı çok düşük. Et kalitesi iyi ama bu hayvanların karkastaki yağ oranı biraz fazla. Televizyonlarda izlediğimiz Avrupa'daki ırklara göre biraz daha yavaş gelişiyor diye bize bu tür şikayetler geliyordu. Bizim hayvanlarımız kötü hayvanlar değil, ancak bizler yeteri kadar ilgilenmiyoruz. 5 yıllık süreç içerisinde yüzde 4 olan ikizlik oranını yüzde 18'e çıkarttık. Karkastaki yağ oranında büyük bir azalma var. Bu hayvanların doğum ağırlığı 3.2 kiloydu, bugün 4.5 kilo civarına yükseldi. Biz hayvanları bir 8. haftada tartarız, bir de 20. haftada tartarız. Projeye başlamadan bu hayvanların 8. hafta ağırlığı 13 kiloydu, bugün 18 kilo. 20. hafta ağırlığı 21 kiloydu, bugün 31 kilo. Demek ki bu hayvanların üzerinde çalışıldığı zaman Avrupa'da gördüğümüz hayvanlar gibi olmaması için bir neden yok. Tek amaç bu özverili çalışmayı gerektiren çalışmaları bütün insanlar olarak, yetiştiricisiyle, üniversitesiyle yapmamız gerekiyor.''

Günün Önemli Haberleri