Hedef 10 milyon turist

Abone ol

Erdoğan turizm için iddialı. Erdoğan'ın 2010 yıl İstanbul için hedefi 10 milyon turist.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un ''2010 Avrupa Kültür Başkenti'' ilan edilmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, ''Bu, inanıyorum ki hem İstanbul hem de Türkiye'nin zengin kültür mirasının tanıtımına önemli katkılarda bulunacaktır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, İKÖPAB 4. Konferansı'nın düzenlendiği Conrad Oteli'nde ''İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti'' ilan edilmesi dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. ''İstanbul 2010 Yürütme Kurulu'' üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Erdoğan, dün Avrupa'nın önde gelen 7 kültür adamından oluşan Uluslararası Seçici Kurul'un, medeniyetler kenti, üstadı İstanbul'u ''2010 Avrupa Kültür Başkenti'' olmaya layık bulduğunu açıkladığını söyledi.

Erdoğan, bu sürecin henüz tamamlanmadığını ifade ederek, alınan kararın AB'nin ilgili organlarının onayına sunulacağını, daha sonra Kasım ayında kültür bakanlarından oluşacak Bakanlar Konseyi kararıyla kesinleşeceğini bildirdi. İki kıtayı birleştiren İstanbul'un 27 yüzyıllık tarihi boyunca Roma, Bizans ve Osmanlı Devleti'ne başkentlik yaptığını kaydeden Erdoğan, İstanbul'da farklı din, dil ve milliyetten insanların barış içinde yaşadığını vurguladı.

Erdoğan, medeniyetler arası ittifakın bu dönemde ön plana çıktığını de belirterek, burada ittifak kelimesini özellikle söylediğini kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, diyalog kelimesini özellikle kullanmadığını da ifade ederek, ''Çünkü insanlığın diyalogun ötesine geçmesi gerekiyor. İttifakı temin etmenin gayreti içinde olmamız gerekiyor'' diye konuştu.

'SON DERECE ÖNEMLİ'
Erdoğan, İstanbul için alınan kararın önemini vurgulayarak, konuşmasında şunları söyledi:
''Ön plana çıktığı bu dönemde, böyle bir dünya şehrinin bu unvana layık görülmesi, son derece önemlidir. Önce sivil bir girişim olarak başlayan bu projeye daha sonra İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı katılmıştır. Bu girişimde merkezi hükümet bakanlıkların dışında kurumlarıyla da katkı sağlamıştır. Özellikle kültürü zenginleştirip geleceğe taşıyan kurumlar ki, bunların başında Vakıflar Genel Müdürlüğü geliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü birçok eseri restore ederek çok ciddi rol üstlenmiştir. 2010'a kadar üzerinde çok önemli görevler ve yükler olduğuna inanıyorum.'' Başbakan Erdoğan, yerel yönetim ve STK'ların, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesinde taktire şayan bir dayanışma ve ortak çalışma örneği gösterdiklerini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

''İstanbul'un 2010'da Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesi, inanıyorum ki hem İstanbul hem de Türkiye'nin zengin kültür mirasının tanıtımına önemli katkılarda bulunacaktır. Aynı zamanda Avrupa Birliği ile müzakere sürecine olumlu etkileri olacak. 2010 yılında İstanbul'a bu çerçevede 10 milyon civarında turist çekmeyi planlıyoruz.

İstanbul'da atılacak adımlarla ilgili bir vurgulama yapmak istiyorum. Bunu TOKİ Toplantısı'nda da söyledim. 'İstanbul'u çirkinleştiren unsurlar var', dedim. Tarihi değerlerimizi, kültür varlıklarımızı adeta yok eden unsurlar var. Bunların ortadan kaldırılması, kalkması gerekiyor. Bunlar ciddi bir medya desteği istiyor. Eğer bunlar acınaklı hale getirilirse, adeta korunaklı hale getirilirse, bizim bu tür çalışmayı yapmamız zorlaşır.''

Günün Önemli Haberleri