HDP'yi kızdıracak aday listesi yorumu

Abone ol

Yazar Kurtuluş Tayiz, HDP milletvekili aday listesini analiz etti. Peki HDP, 2015 genel seçimlerinde barajı aşar mı?

Akşam gazetesi yazarı Kurtuluş Tayiz, HDP'nin bu aday listesiyle barajı aşmasının imkansız denecek kadar zor olduğunu yazdı.

Yazar, HDP’nin aday listelerini 'sol, Alevi ve Gezi gençliği' üzerine kurmuş olmasını en büyük handikap olarak görüyor.

Siyasi partilerin aday listeleri tartışılmaya devam ediyor. Barajı aşıp aşamayacağı merak konusu olan HDP, aday listesiyle hedefine ulaşabilecek mi? 

SOLUN ESKİ TÜFEKLERİYLE

Yazar Kurtuluş Tayiz, seçimin kilit partisi konumundaki HDP'nin adaylarını kaleme aldı. Yazara göre HDP, soğuk savaş döneminin ve Türkiye’deki darbe ikliminin ürünü olan sol örgütlerin liderlerini vitrine koymakla yanlış yaptı.

"Soldan Türkiyelileşme" başlıklı yazısında "Solun eski tüfekleriyle HDP’nin Türkiyelileşme açılımını başarması mümkün mü?" diye soran Tayiz, HDP adaylarını böyle değerlendirdi:

CHP'NİN ALEVİ ADAYLARI HDP'YE OY AKIŞINI KESER

"HDP’nin, Alevi adayların seçiminde kısmen başarılı olduğu görülüyor. İzmir’den aday gösterilen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan’ın Aleviler arasında önemli bir desteği var. İstanbul’dan aday gösterilen Turgut Öker’in başında olduğu Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun tabanı ise zayıf. Avrupa’daki Alevi oylarının HDP için önemli olduğu göz önüne getirildiğinde Turgut Öker, yine de isabetli bir tercih. HDP’nin aday gösterdiği diğer bir Alevi aday Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu. Geniş tabana sahip olmasa da Ali Kenanoğlu da bir kısım Alevi oyunun HDP’ye kaymasında etikli olabilir.
Fakat CHP’deki son yenilikler Alevi oylarının HDP’ye doğru kaymasını engelleyecek nitelikte. Aleviler, ön seçim uygulamasıyla büyük oranda CHP listelerine yerleşti. Bu gelişme, HDP’ye doğru kayması muhtemel Alevi oylarının önünü kesti.
* * *
HDP’nin en büyük handikapı aday listelerini sol, Alevi ve Gezi gençliği üzerine kurmuş olması. Celal Doğan ve Dengir Mir Mehmet Fırat gibi CHP ve AK Parti’den gelen isimler bu genel eğilimi değiştirmiyor. Dikkat edilecek olursa HDP, 7 Haziran seçimlerine CHP kadar bile yenilenme iradesi gösteremeden giriyor. AK Parti ve CHP’de bir yenilenme, tazelenme söz konusu. Seçimlere kendilerini yenileyerek giden partilerin sandıkta fark yaratacağını düşünüyorum; yenilenme gücü gösteremeyen partiler ise seçim sandığında bunun olumsuz sonuçlarıyla karşılaşacaktır. Seçim öncesi sahnede yeni bir AK Parti ve nispeten yeni bir CHP olmasına karşın, yeni bir HDP yok. Türkiye’nin en “farklı”, en “yeni” partisi olma iddiasıyla seçimlere katılan HDP’nin, rakiplerinin aksine, ülkenin son 50 yıllık sol geçmişinde yer alan ve değişime neredeyse hiç uğramayan siyasal figürleri listelerde öne alması hem ciddi bir hata, hem de büyük tutarsızlık göstergesi. Bu tablo, HDP’nin Türkiye için yeni bir vizyonunun olmadığını açıkça gösteriyor.
Kısaca özetlemek gerekirse; baştan beri seçim barajını aşma ihtimali olduğunu düşündüğüm HDP’nin, bu aday profiliyle yüzde 10 engelini aşabilmesi imkânsız denecek kadar zor görünüyor.

Günün Önemli Haberleri