HDP'ye oy veren gençler ülkeyi terketmeyi planlıyor! BBC Türkçe'nin olay Diyarbakır izlenimleri
Abone olSeçim sonuçları Diyarbakır'da HDP'li seçmenin umudunu ve moralini tüketmiş. BBC Türkçe'nin konuştuğu gençler, yurt dışına gitmenin yollarını aradıklarını söyledi.
1 milyon 148 bin 337 seçmenin olduğu Diyarbakır’da Pazar günü
yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda katılım oranı
yüzde 75’te kaldı. 871 bin 791 oyun 16 bin 536 geçersiz
sayıldı.
Kılıçdaroğlu’nun oyu ilk tura göre 39 bin 794 azaldı ve CHP Genel Başkanı yüzde 71,66 oy oranı ve 611 bin 981 oyla Diyarbakırlı seçmenlerin nerdeyse üçte ikisinin oyunu aldı.
İlk turda Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 71,95, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı ise yüzde 26,48’di.
Kılıçdaroğlu’nun ikinci turdaki milliyetçi söylemi, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile ittifakı, HDP ile CHP’nin ikinci turdaki saha performansı ve ilk turun sonuçlarının ikincisini belirleyeceği beklentisi Kürt seçmenin sandığa gitme motivasyonunu düşürmüş görünüyor.
Her iki turda da Kılıçdaroğlu’na oy veren seçmenler ise sandığa
gitmeyenlere kızgın. Seçim sonuçları birçoğu için hayal
kırıklığı.
"Baskı ve şiddet artacak" iddiası
HDP seçmeniyle röportaj yapan BBC Türkçe'den Hatice Kamer, izlenimlerini aktardı. Haberde "Kentte pek çok insan, muhafazakar ve milliyetçi görüşün hakim olduğu iktidar ile Kürtlere baskının daha da artmasından korkuyor. Toplumda muhafazakarlığın, kadınların üzerinde baskı ve şiddetin artacağı kaygısı da fazla. Ekonomik tablonun ağırlaşacağını, işsizliğini artacağı, herkesi zor zamanların beklediği düşüncesi çok yaygın. Gençlerde umutsuzluk artmış durumda ve birçoğu ülkeyi terk etmeyi planlıyor." ifadelerine yer verildi.
Sahte nikah ya da kaçak yollar
Yasemin adındaki 24 yaşındaki garson, ailesiyle Bağlar
Kaynartepe’de yaşıyor. Beş kardeşin en büyüğü ve ortaokuldan sonra
okula devam etmemiş.
“Babam inşaatta çalışıyor, ben 14 yaşımdan beri çalışıp ailenin
geçimini sağlıyorum, seçimden çok ümitliydim ama dünden sonra ben
de yurt dışına gitmeyi kafama koydum” diyor.
Sahte nikah ya da kaçak yollarla gitmek aklına gelen ilk
seçenekler.
Bize kulak misafiri olan İlker adındaki genç de gazeteci
olduğumu öğrenince “İçimdekileri dökmezsem patlayacağım” diyerek
ben sormadan konuşmaya başlıyor.
Seçimin sonucunu “bir hayal kırıklığı ve hezimet ötesi’’ olarak
tanımlıyor.
"Vizem tek ümidim"
OECD raporlarına göre ülkenin durumun çok kötü olduğunu söyleyen İlker, “Aç geziyoruz diyen akrabalarımız aradım hepsi de Erdoğan’a oy vermiş. Hepsi de ATV, TRT izliyor, seçmenin çoğu Erdoğan'ın onlara bir kimlik kazandırdığına inanıyor. Bize bu seçimin sonucunu demokrasi diye yutturmasınlar, bu çoğunluğun tiranı. Artık dayanamıyorum, bu ülkede yaşamaya tahammül edemeyeceğim” diyor ve çantasından pasaportunu çıkartıp gösteriyor.
HDP'li siyasetçiler de eleştiriliyor
“Dünden beri nefes alabildiğim tek şey bu pasaportumun üzerindeki vizem, tek ümidim, kız arkadaşımla evlenip bir an önce Almanya’ya gitmek” diyor.
Haberde ayrıca Diyarbakır’daki Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu'nun açıklamalarına yer veriliyor.
"Reha Ruhavioğlu'na göre Kürt siyaseti de bu tablodan ders çıkarmalı: “Onlar da üzerine atılan ‘terörist’ yaftasından kurtulmak için çabalamalı, çünkü performanslarında düşüş var." ifadeleri yer aldı.
Önümüzdeki sürecin Kürt siyaseti için daha zor olacağını söyleyen Ruhavioğlu, “Onlara rağmen kazanan bir Erdoğan var, ‘İktidarda olduğum sürece Demirtaş çıkamaz’ diyor. Kürt siyaseti siyaset etme biçimini gözden geçirmezse, toplum önünde özeleştiri yapmazsa, seçmenle arasındaki bağı zayıflar ve yerel seçimlerde de oy kaybeder” diyor.