HDP içinde 'yeniden inşa' tartışması
Abone olBDP'li milletvekillerinin HDP'ye katılması kararını değerlendiren Diyarbakır milletvekili Altan Tan'a göre, 'sosyalist, marjinal' kesimlerin hakim olduğu HDP yeniden yapılanacak. EMEP ise tartışmanın sürdürülmesinden yana.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekillerinin topluca katılma kararı aldığı Halkların Demokratik Partisi (HDP) içinde parti modeli konusunda "tartışma" sürdürülüyor.
BDP'li Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, HDP'de esaslı bir "yeniden inşa" yaşanacağını söylüyor.
Oy tabanını BDP seçmeninin oluşturmasına karşın birçok
bileşenden oluşan HDP'ye BDP'nin "parti olarak" taşınmasına itiraz
eden Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, "tartışmanın
sürdürülmesine ihtiyaç olduğu" görüşünde.
Hem HDP hem de BDP'nin Haziran ayı içinde genel kongrelerini toplaması öngörülüyor.
'Yeniden inşa' kararı
Kongreler öncesinde BDP'li ve HDP'li milletvekillerinin basına kapalı olarak 'yol haritasını' görüştüğü toplantıda yer alan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Meselenin HDP ya da BDP meselesi olmadığının" altını çizerek, "bundan sonra yola nasıl devam edileceği yönünde itirazların" konuşulduğunu söyledi.
Kendisinin de toplantıda benzer itirazları dile getirdiğini belirten Tan'ın HDP'ye yönelik eleştirileri .
Tan, toplantıda HDP'nin "ideolojik sosyalist bir parti olarak değil ama içinde Türkiye solunun da olacağı demokratik bir kitle partisi olarak yeniden inşa edilmesine" karar verildiğini kaydetti.
Tan, HDP'nin tüzüğünden programına, genel başkanlar da dahil tüm kadrolarına kadar her şeyinin "yeniden inşa edileceğini" söyledi.
Tan'ın aktardığına göre, yeniden inşa 22 Haziran'daki kongrede resmileşecek.
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Tan, "Eğer bu yönde bir parti inşa edebilirsek başarılı olacağız, eğer inşa edemezsek yine bir şeyde hata yapmış olacağız" dedi.
'Balans ayarı'
Altan Tan, önümüzdeki günlerde milletvekillerinin, HDP kongresi öncesinde ise belediye başkanlarının HDP'ye katılacağını, BDP'nin ise 'dar kadro partisi' olarak kalacağını söyledi.
Tan, gelen eleştirilere rağmen böyle bir yapılanmaya gidilmesinde acele edilip edilmediği yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: "Türkiye hızla bir cumhurbaşkanlığı, daha sonra da bir genel seçim sürecine gidiyor. Dolayısıyla çok fazla vakit yok. Bir yol ayrımına gitmek lazımdı. Ya HDP ayrı, BDP ayrı gidecek veya tek bir parti olacaktık. Benim ve birçok arkadaşın fikri tek bir partide toplanmaktı. Yeniden inşa ile bu kararı aldık."
Alınan kararın İmralı Adası'nda hapis yatan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın direktifi olmadığını ileri süren Tan, "Seçimlerin öncesinden bu yana İmralı ile görüşülmedi. HDP, başından itibaren demokratik bir kitle partisi genişliğinde tasarlanmıştı. Sol, sosyalist, marjinal kesimlerin ağırlığı olan bir netice çıktı, bu da bir netice vermedi. Şimdi ortaya bu balansın tekrar yapılma zarureti çıktı" dedi.
EMEP: Açıklamamız çatlak gibi değerlendirilmemeli
HDP içindeki büyük bileşenler arasında yer alan Emek Partisi'nin (EMEP) birleşmeye sıcak bakmadığı biliniyor. EMEP'in ilk Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi.
EMEP Genel Yönetim Kurulu adına hafta başında yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Partimiz, HDP’nin cumhurbaşkanı seçimine emek ve demokrasi güçlerinin daha geniş birliğini sağlayacak ortak bir aday etrafında gitmesini savunmaktadır. Ne var ki HDP, cumhurbaşkanı seçimi öncesi siyasal gelişmelerin ortaya çıkardığı bu misyonu karşılamak üzere yeni güçlerle birleşmek için çaba göstermekten çok, dikkatini BDP’nin HDP’ye katılarak HDP’yi bir 'kitle partisi olarak yeniden biçimlendirmek' üzerine yoğunlaştırdığı bir sürecin içine girmiştir. Partimiz bunun doğru olmadığını bir kez daha vurgulamaktadır."
Açıklamada, BDP'nin topluca katılmasının HDP'yi "demokrasi güçlerinin güç birliği zemini olmaktan çıkarıp klasik bir parti formuna sokma" ve "darlaşma" tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağı uyarısı yapıldı.
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, "Eleştirilerimiz geçerliliğini hâlâ korumakta ve bu süreci tüketmiş değiliz. Bu açıdan da bir çatlakmış gibi değerlendirilmesi doğru olmaz" dedi.
Büyük bileşen BDP'nin ağırlığı, Halkların Demokratik Kongresi'nde de net olarak hissediliyordu. Hatta BDP'nin HDP'ye katılacağı süreç boyunca konuşuluyordu.
Bunların bilinmesine rağmen, EMEP neden şimdi böyle bir tartışmaya ihtiyaç duydu? EMEP Genel Başkanı Gürkan bu soruyu şöyle yanıtladı: "BDP'nin milletvekillerinin HDP'ye geçip geçmemesinden bağımsız olarak bizim kaygımız, HDP'nin nasıl bir örgüt olacağı, nasıl bir mücadele aracı olacağı ve Türkiye'nin hangi ihtiyacına nasıl cevap vereceği üzerine bir tartışma. Bizim açımızdan bu tartışmanın sürdürülmeye ihtiyacı var."
HDP'nin Kürt hareketi eksenli partiye dönüşmesinden endişe edip etmedikleri sorusunu yanıtlayan Gürkan, Türkiye'nin birçok alandaki temel demokratik sorunlarından birinin Kürt sorunu olduğunu vurgulayarak, endişelerinin başka olduğunu aktardı: "Bir parti katılımı söz konusu olursa HDP'nin bir siyasi partiler koalisyonuna dönüşme riski var. Biz, bu tehlikelere işaret ediyoruz."
Gürkan, Türkiye'de böyle "olumsuz deneyimler" olduğunu belirterek, "Biz, bir olumsuz deneyim daha olmasın istiyoruz. Bunun için tartışmaları en başından tüketerek, teknik bir yanlış yapmadan, yeniden olumsuz bir deneyim yaşamadan bu süreci sağlıklı bir şekilde ilerletmek istiyoruz" dedi.