Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergi kaçağının en fazla olduğu yerleri açıkladı
Abone olHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AK Parti milletvekillerinin sorularını yanıtlarken kayıt dışılıkla mücadele konusunda dikkat çeken örnekler verdi. Bakan Şimşek vergi kaçağının en fazla olduğu yerlerin fırınlar olduğunu aktarırken, 65 milyon liraya lükse araç alan binlerce vatandaş bulunduğunu ve bunların kazançlarını belgeleyemediğini söyledi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ile mücadele
başta olmak üzere vergisel konularda, AK Parti milletvekillerinin
sorularını cevapladı. Edinilen bilgilere göre Şimşek, kayıt
dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını
gidermek için tek yolun çapraz denetim olduğunu söyledi.
Bakan Şimşek “Kimse vergi vermek istemiyor. Biz kayıt dışılığı önlemek konusunda samimiysek, ispat yükümlülüğünü devletten alıp vatandaşa, mükellefe yüklememiz gerekiyor. Avrupa’da hangi giderler vergiden düşürülüyorsa biz bunu yapmaya razıyız. Ama bu şartla. Mesele bir kültür ve zihniyet meselesi. En düşük KDV ekmekte. Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu, hiç verginin gelmediği yerler fırıncılar. Günün başında da ortasında da sonunda fiş kesmiyorlar. Sabahtan akşama kadar ekmek satıyorlar ama vergisini vermiyorlar. Bir vatandaşımız büyükşehirlerden birinde 32 tane daire almış, bizde vergi kaydı yok. Hayatında hiç beyanname vermemiş. Yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan binlerce vatandaşımız var. Çağırıyoruz, ‘izah et’ diyoruz ama izahları yok. ‘Bu parayı kazandığınızı kanıtla’ diyoruz kanıtlayamıyor. Çapraz denetim yapmadığımız müddetçe istediğimiz modeli uygulayamayız. Kredi kartı kullanımı olsun vergide indirim olsun bu konularda üzerimize düşen stratejiyi yapacağız” dedi.
Dövize yönelmenin kök sebebi enflasyon
Türkiye gazetesinden Emrah Özcan'ın haberine göre Bakan Şimşek, vatandaşın neden dövize yöneldiği sorusuna ise “Çünkü AK Parti hükûmetlerinin 10-15 yılı hariç 50 yıldır bu ülkede enflasyon çift haneli. Çift haneli enflasyon olunca vatandaş kendisini enflasyondan korumak için ya faize gidecek ya altına ya da dövize gidecek. Bunun kök sebebi enflasyondur. Biz vatandaşı suçlayamayız. Vatandaşın tercihlerine saygı duymak zorundayız” cevabını verdi.
Türkiye’nin dış borcunun yönetilebilir seviyede olduğunu kaydeden Şimşek “Geçen yıl mayıs ayında 5 yıl vadeli tahvilimizin dolar cinsinden faizi yüzde 11’e çıkmıştı. Şimdi yüzde 6’ya düştü. Bunu daha da düşürmemiz gerekiyor. O nedenle bu programı sabırla, kararlılıkla sürdüreceğiz. CDS’yi 150‘lere çekmemiz gerekli” değerlendirmesini yaptı.