Hayata tutunmak için böyle savaştılar!

Abone ol

Binlerce kişinin hayatını kurtaran, milyonlarcasına ise umut olan organ nakli bazılarının tüm hayatını değiştirdi. İşte organ naklinin simgesi isimlerin hayat hikayeleri...

Onlar Türkiye'de organ naklinin başarıyla sonuçlandığı yüzlerce vakadan yalnızca bir kaçı. Kimisi daha 1.5 yaşında ölümle burun buruna geldi, kimi ise annesiyle organ kardeşi oldu. Kimileri ise genç yaşlarında defalarca ameliyat masasına oturdu.

Organ naklinin simge çocuklarından biri haline gelen İbrahim Berk Yeriş, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle 13 yıllık yaşamında küçük operasyonlar hariç tam 25 kez ameliyat masasına yattı. Henüz 1.5 yaşındayken ameliyathane ile tanışan Berk'e 3 kez böbrek nakledildi. Berk, 8 yaşında karaciğer nakliyle de tıp literatürüne geçti.

6 YAŞINDA BÖBREKLERİ İFLAS ETTİ

Antalya'da yaşayan Şafak ve Sebahat Yeriş çiftinin oğulları İbrahim Berk'e 6 aylıkken böbrek hastalığı teşhisi kondu. Böbrek ve mesanesinde oluşan taş nedeniyle 1.5 yaşından itibaren defalarca ameliyat olan Berk'in böbrekleri 6 yaşında iflas etti. Babasının bağışladığı böbrekle bir süre yaşama tutunan Berk'in vücudu böbreği reddedince bu kez hem karaciğer hem de yeni bir böbrek nakli gerekti.

6 YAŞINDAKİ BERKANT UMUT OLDU

Berk'e 8 yaşındayken de Antalya'da trafik kazasında hayatını kaybeden 6 yaşındaki Berkant Ünsel'in organları hayat verdi. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından organları bağışlanan minik Berkant'tan alınan karaciğer ve böbrek Akdeniz Üniversite Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'nde 10 saat süren ameliyat ile küçük Berk'e nakledildi. Böylece dünyada ilk kez 6 yaşındaki bir çocuktan alınan karaciğer ve böbrek aynı anda 8 yaşındaki bir başka çocuğa nakledildi. Karaciğer nakli yapılırken aynı anda yine Berkant'tan alınan böbrek de nakledildi.

SADECE 5 YIL DAYANDI

Nakil sonrası hayata yeniden bağlanan Berk'in böbreği 5 yıl sonra yeniden iflas edince bu kez annesi Sebahat Yeriş oğluna can verdi. Neredeyse hastanelerde büyüyen Berk, “Doktor olmak ister misin” sorusuna gülerek, “Operasyonlar dahil 25 ameliyat geçirdim. Bunlara katater takmalar, küçük operasyonlar dahil değil. Doktor olmayı düşünmüyorum, lazım değil. Uçak mühendisi olmak istiyorum ama her geçen gün yeni meslekler çıkıyor. Onları da bekleyip görmek gerek” cevabını verdi.

HİÇ YALAN SÖYLEMEDİK

Oğluna, kendini bildiğinden itibaren hiç yalan söylemediğini vurgulayan Yeriş, “O'na ne olacaksa aynen aktardık. Ameliyatlara daha güvenli gitti. Hiç problem yaşamadık” dedi.

İlköğretim 7. sınıf öğrencisi Berk, okuldaki başarısı ile de adeta parmak ısırtıyor. Çoğu kez hastalığı nedeniyle okula devam edemese de derslerini hiç aksatmıyor.

İşte Türkiye'den diğer manzaralar:

6 BÖBREKLİ YUNUS

Organ naklinin mucize yarattığı bir diğer isim ise Rize'nin İkizdere ilçesinde yaşayan 34 yaşındaki Yunus Ekşi. Ekşi yaşama vücudunda 6 böbrekle tutundu. Ekşi, vücudunda kendisinin dışında annesinin, babasının ve ölümlerinin ardından organları bağışlanan 19 ve 25 yaşlarındaki iki gencin böbreklerini taşıyor.

Küçük yaşta çekmeye başladığı böbrek ağrısı üniversite yıllarında tekrarlayan Ekşi'nin organ nakliyle tanışması 1994 yılında “nefrit” teşhisi konulmasıyla başladı. Böbrekleri 1998 yılında iflas edince, annesi böbreğini oğluna bağışladı. Annesinin böbreği nakledilen Ekşi'nin kendi böbrekleri de vücudunda bırakıldı.

YUNUS'A DÖRDÜNCÜ BÖBREK DE BABADAN
Haberin çarpıcı ayrıntılarını okumak için ikinci sayfaya geçiniz

[PAGE]

Bir süre sağlıklı yaşam süren Ekşi'nin yeni böbreği 2004 yılında çalışmaz hale geldi. Bunun üzerine diyalize başlayan 1.90 santimetre boyunda, 125 kilogram ağırlığındaki Ekşi'nin vücudu aşırı su tutup, daha çok rahatsızlık verince, bu kez babası Hasan Ekşi'nin bağışladığı böbrek dördüncü organ olarak Yunus Ekşi'ye nakledildi.

Babasından nakledilen böbrek de ancak iki yıl dayandı. Yunus Ekşi yeniden diyalize girmeye başladı ve bu kez de damar yolları tıkandı. Sağlık Bakanlığı'nın acil nakil gereken hastalar listesine alınan Ekşi'ye geçen yıl Muğla'da trafik kazasında yaşamını yitiren 19 yaşındaki gencin böbreği nakledildi. 11 ay sonra Ekşi'nin yeni böbreği de iflas edince 7 ay sonra yine kadavradan vücuduna yeni bir böbrek yerleştirildi.

NAKİLDEN KORMAYIN

İlginç bir duygu çünkü değişik insanların böbrekleri vücudunuzda duruyor ama çoğunluk bende, ikisi benim. Bir günün beyliği de beyliktir. Nakil korkulacak bir şey değil. İlk başta çekiniyor insan ama korkulacak şey değil.Yakınlarına böbrek bağışlayacaklardan da ürkmemelerini isteyen Ekşi, annesinin 12 yıl önce kendisine bir böbrek verdiğini hatırlatarak, “Annemin 10 yıldır doktora bile gittiğini görmedim” dedi.

ANNESİ ORGAN KARDEŞİ

4 yaşındaki Elif Ece de annesi Hasibe Sağdullahlar'dan aldığı böbrekle yaşama tutundu. Annesiyle “böbrek kardeşi” olduğunu belirten Elif Ece, “Annesinden böbrek aldığı için çok mutlu olduğunu” söyledi.

Diş hekimi annesi Hasibe Sağdullahlar ise Elif Ece'nin hastalığını öğrendiklerinde şok geçirdiklerini belirterek, “Çok sağlıklı bir çocuktu. Denize giren, kışın dondurma yiyen, hastalanmayan bir çocuktu” dedi. Böbrek yetmezliği teşhisinin ardından mikrop kapmasın diye Elif Ece'ye maske taktıklarını hatırlatan anne Sağdullahlar, sözlerine şöyle devam etti:

NEDEN MASKE TAKIYORSUN?

“İlk maske taktığında (Neden maske takıyorum) dedi. Buna cevap vermek biraz zor oldu. Çok anlayışlı bir çocuk. Hastalık sürecinde bize çok yardımcı oldu. Ağlamadı. Kan verirken şarkı söylüyordu. Böbreği reddedeceğini bilsem de (kızıma böbreğimi vereceğim) dedim eşime. O da aynısını yapar. Bizim için düşünülecek bir konu olmadı. Kızımızın bir gün dahi mutlu yaşaması her şeye bedeldi."

YÜZDE 90 BAŞARI VAR

Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye'de yaklaşık 60 bin böbrek hastası bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de kadavradan ilk böbrek naklinin 1978 yılında yapıldığını bildiren Demirbaş, 2000 yılında 46 olan kullanılan donör sayısının geçen yıl 261'e ulaştığına dikkati çekti. Demirbaş, milyon kişi başına düşen donör sayısının 3,6 olması nedeniyle, özellikle böbrek hastaları için canlıdan nakillerin umut olduğunu ifade etti.

100 BİN VAKA RİSKİ

Organ bağışının artmasına karşın istenilen seviyeye ulaşmaması nedeniyle binlerce böbrek hastasının annesi, babası, eşi ya da akrabasından aldığı böbrekle yaşama yeniden tutunduğuna dikkati çeken Demirbaş, her yıl diyaliz hastalarının yüzde 10'unun yaşamını yitirdiğini vurguladı. Demirbaş, “Bu yıl 6 bin kişiyi böbrek yetmezliğinden, böbrek nakli yaparak kurtarabileceğimiz halde kaybedeceğiz. 2015 yılında ise 100 bin kişinin diyaliz hastası olacağı öngörülüyor” dedi.

Günün Önemli Haberleri