Hayat kadınları Erdoğan'dan ne istedi?
Abone olEvleri yıkıldıktan sonra sokaklarda kalan hayat kadınları Başbakanlık'ta çare arıyor.
Başbakanlığa yazılan "Bentderesi" mektubu, Ankara Valiliği'ne gönderildi. Valilik ise henüz yanıt vermedi.
Antik Roma Tiyatrosu'nun bulunduğu alan üzerinde yıllardır faaliyet gösteren genelevlerin yıkımı uzun süredir Ankara'nın gündeminden düşmüyordu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, "Ulus Tarihi Kent Projesi"ni hayata geçirirken genelevleri de yıkma kararı aldı. İlk olarak "Kahkaha Sokak"ta bulunan genelevler, belediyenin mülkiyetine geçti. Yıkım da, bu evlerden başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Bentderesi'nde bulunan genelevleri yıkmasının ardından "evsiz" kalan kadınlar sorunlarına çözümü Başbakanlıkta arıyor.
MEKTUP VALİLİĞE GÖNDERİLDİ
100'ün üzerinde hayat kadınının ortak bir dilekçeyle Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na başvurarak yeni bir ev talebinde bulundukları öğrenildi. Sokakta kalan kadınların mektubu İnsan Hakları Başkanlığı tarafından çözüm bulunması için Ankara Valiliği'ne iletildi. Sorunun gerekli yerlere iletilmesine karşın hayat kadınlarına henüz yeni bir "ev" veya "mekan" gösterilmedi. Başkanlıktan Valiliğe gönderilen mektuba ise henüz bir yanıt verilmediği ifade edildi. Edinilen bilgilere göre yeni geneleve tahsis edilmek üzere İstanbul Yolu üzerindeki Şaşmaz mevkii gündeme geldi. Bu bölge kabul görmeyince Bentderesi'nde yıkılan evlerin patronlarının Kayaş'ta bulunan arazilerini göstererek bu bölgenin kullanılmasını istedikleri kaydedilirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yeni genelev yapılması konusuna sıcak bakmadığı ifade edildi. Belediyenin taleplere olumsuz yanıt vermesi nedeniyle kadınların sokakta kaldığı belirtildi.
"EVLERİ YIKILAN KADINLAR SOKAKLARDA KORUNMASIZ ÇALIŞIYOR"
Genelevde son yıkım öncesi 140'a yakın kadın çalışıyordu. Bu sayının henüz yıkımı tamamlanmayan evlerde çalışan 50 kadına kadar düştüğü bildirildi. Hayat kadınlarının sorunlarıyla ilgilenen İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Okşan Öztok, Bentderesi'ndeki evleri yıkılan kadınların sokaklarda korunmasız çalıştığına dikkat çekerek, "Kadınlar, yıllarca bedenleri üzerinden alınan vergilerin bugün onların sorununu çözüm için kullanılmasını beklemektedirler" dedi.
Bentderesi'ndeki tüm evlerin yıkılması sonrasında burada kalanlar için yeni bir mekân gösterilmemesi durumunda sokaklarda fuhuş patlaması yaşanacağını savunan Öztok, "50 yaşına gelmiş 15 aylık prim süresi olan kadınlar emekli olmak için bekliyorlardı. Bunların resen emekli olsunlar talebinde bulunduk ama bize Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı dediler, Türkiye genelinde toplasan 2 bin, 2 bin 500 kişi eder. Belediye hiç genelev olmasın istiyor. İnsan hakları açısından yapılan iş insanlık dışı ancak insanın bedeni kullanarak hayatını kazandığı bir noktada da sağlıklı bir ortamın sağlanması lazım" dedi. Samsun, Konya, Bursa ve Kayseri gibi illerde genelevlerin kapatıldığını bu şehirlerde taciz ve tecavüz olaylarının arttığının savunan Öztok, "Kayıt çalışan kadınlarda korkunç bir artış var. Biran önce bunlara yer tahsis edilmesi gerekir" dedi.
GENELEVLER 50 YILDIR BENTDERESİ'NDE
Tarihi Ankara Kalesi'nin sırtlarında bulunan Bentderesi semtinde 1960'lardan bu yana genelev faaliyet gösteriyor. Ankara'da bulunduğu semt ile anılan "Bentderesi genelevi"nde, 180 hayat kadını çalışıyor. Toplam çalışan sayısı 500 ile ifade ediliyor. Günlük 7 bin kişinin uğradığı "Bentderesi"nde yıkılanlar dahil 39 ev vardı. Genelevlerin bulunduğu alanda, kafeler ve restoranlar da bulunuyor.