Hava saldırısında ölen 35 kişi toprağa veriliyor
Abone olIrak sınırındaki hava saldırısında yaşamlarını yitiren 35 sivil için cenaze törenleri düzenleniyor. BDP'nin tepki gösterdiği saldırı için CHP özür talebinde bulundu, hükümet liderleri ise yaşananları 'talihsiz bir olay' diye niteledi.
Önceki gün Türkiye Irak sınırına düzenlenen hava saldırısında
yaşamını yitiren 35 kişi için bugün Şırnak'ta cenaze törenleri
düzenleniyor.
Otopsilerin tamamlanması ardından Uludere Camii'ne götürülen cenazeler tören ardından defnediliyor.
Ölenlerin sivil olduğunun ortaya çıkması ardından Cumhurbaşkanı ve Başbakan ilk kez açıklama yaparak, olaydan üzüntü duyduklarını ifade etti.
Tepkisini sürdüren BDP kaçmaya çalışanların yolunun kesildiğini öne sürerken, CHP özür talebinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Çok talihsiz bir olay olmuştur...
Bundan dolayı sivil, asker hepimizin üzüntüsü gerçekten büyüktür."
derken konu hakkında araştırmaların titizlikle yürütüleceğini
söyledi.
Erdoğan'dan tepkilere tepki
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da benzer ifadeler kullandı; ancak yöneltilen eleştirilere karşı çıktı.
Geçmişte aynı bölgeden hayvanlarla silah kaçırıldığı vakalar yaşandığını; bunlara müdahale edilmediği için eleştirildiklerini belirten Erdoğan operasyonun 'ibret' diye nitelediği bu gibi olayların tekrarını önlemek amacıyla düzenlendiğine işaret etti.
35 kişinin ölümünü "talihsiz bir netice" diye niteleyen Erdoğan, güvenlik kuvvetlerinin böyle bir yanlışa düşmemesi gereğinden söz etti.
Erdoğan olay hakkında yaklaşık 4 saatlik görüntü olduğunu, bunun incelendiğini kaydetti.
Başbakan Erdoğan, 35 sivilin ölümüne gösterilen tepkileri de özellikle medya açısından eleştirdi.
'Bazı gazete başlıkları çok acımasız, çok insafsız. 'Devlet halkını bombaladı' gibi bir başlık... Bunlar acımasız başlıklardır. Bir defa hiç bir devlet halkını kalkıp da kastı mahsusa ile bombalamaz. Geçmişte bu tür şeyler belki yapılmış olabilir ama bizim iktidarımız döneminde böyle bir şeyin olması mümkün değildir'' dedi.
Hükümet adına ilk açıklama olaydan neredeyse bir gün sonra, dün akşam saatlerinde yapılmış, bu kişilerin muhtemelen sınırdan kaçakçılık yapan sivil gençler olduğu kabul edilmiş, ancak hükümet üyelerinden bölgeye gidip inceleme yapan olmamıştı.
Bu noktaya dikkat çeken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin ayrıca hayatını kaybedenlerin ailelerinden özür dilemesi gerektiğini belirtti.
"Hükümetin derhal özür dilemesi lazım. Hükümetin derhal o bölgeye bakan göndermesi lazım. Hükümetin o yurttaşların ailelerinden özür dilemesi lazım. Sessizlik sorumluluğu ortadan kaldırmaz ki." dedi.
Operasyonun istihbarat üzerine yapıldığı açıklamasına da vurgu yapan Kılıçdaroğlu, bunu eleştirerek "Kendi ülkesinde istihbaratı kaos yaşayan bir ülke nasıl olur da Orta Doğu'da güçlü bir ülke olabilir. Bu soru herhalde sadece bizim aklımıza gelmiyor." dedi.
BDP: Önleri kesildi
Haftanin bölgesindeki operasyona en sert tepki ise BDP'den geliyor.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Uludere ilçesinde PKK'lı zannedilerek öldürüldükleri belirtilen sivillerin önlerinin bölgedeki askerler tarafından kesilerek yönlerinin değiştirildiğini ardından da uçaklarla bombalandığını ileri sürdü.
BDP Eş Başkanı Demirtaş, ANKA haber ajansına yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 50 kişiden oluşan bir grup köylü köylerine ulaşmak üzereyken karakol görevlileriyle karşılaşmış. Görevliler 'buradan geçmeyin' diyerek başka bir yol göstermiş. Köylüler o yola girdikten bir süre sonra uçakların bombalı saldırısına uğramışlar" dedi.
Genelkurmay Başkanlığı dün öğlen saatlerinde yaptığı basın açıklamasında bombalanan bölgede sivil yerleşimleri olmadığını belirtmiş, insansız hava araçlarıyla elde edilen istihbarat üzerine başlatılan hava operasyonunda ölenlerin sivil olduğuna dair bir bilgiden söz edilmemişti.
TSK bugün yaptığı açıklamada ise "28 Aralık 2011 gecesi sınır ötesinde meydana gelen olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, aile yakınlarına sabır ve başsağlığı dileriz." dedi.
Encü: Karakol Irak'a gidip geldiğimizi biliyordu
Ölümlerin ardından bölgeye giderek ön izleme raporu hazırlayan İnsan Hakları Derneği ve Mazlum-Der heyetleri de bombardımandan sağ kurtulan Hacı Encü adlı kişinin ifadelerine yer veren bir rapor hazırladı.
Raporda Encü'nün "40-50 kişilik bir grupla birlikte mazot ve gıda maddesi getirmek üzere, yine bu sayıda katırla beraber sınırın Irak tarafına geçtik. Karakola özellikle bir bilgilendirme yapmadık ancak gidip geldiğimizi zaten biliyorlardı" dediği aktarılıyor.
Rapora göre, insansız hava aracının sesini duyduklarını da belirten Encü, "Ancak sürekli gidip geldiğimiz için yolumuza devam ettik." diyor ve tam sınırda olan köyün yaylasına vardıklarında yaylanın askerler tarafından tutulduğunu gördüklerini, sınırı geçemedikleri için sıkıştıklarını ve bu sırada uçaklar tarafından bombalandıklarını söylüyor.
Ölenlerin çoğunluğunun, Ortasu köyündeki gönüllü köy korucularının çocukları olduğu belirtiliyor.
BDP Eşbaşkanı Demirtaş'ın olaya tepki gösterilmesi için eylemler düzenlenmesi çağrısı ardından dün İstanbul, Diyarbakır, Muş, Hakkari ve Mersin'de gösteriler düzenlenmiş, İstanbul'daki gösteride polisle çatışmalar yaşanmıştı.