Hattat Holdingin hedefi

Abone ol

Hattat Holding 2 milyar $ yatırım yaparak 11.000 kişiye iş imkânı sağlayacak.

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat tesislerin açılış töreninde yaptığı konuşmada
“Parasal değeri 2 milyar $’ı aşan söz konusu projelerimizin, doğrudan 11.000 dolaylı olarak ise 45.000 kişiye istihdam ve aş yaratacağını düşünmekteyiz. Yine söz konusu projelerimizden yılda 1,5 milyar $’ı aşkın ciro ve yaklaşık 5 milyar $ katma değer beklemekteyiz.”


1848 yılında Karadeniz Ereğli’nin Köseağzı mevkiinde, bahriye eri Uzun Mehmet tarafından kömür bulunduktan sonra, Zonguldak Kömür Havzasında ilk kömür üretimine Kandilli Bölgesinde başlanmıştır.

Üretime açılışı yapılacak bu ocakta, gerekli yatırımların yapılamaması nedeniyle 2001 yılında üretim faaliyetleri durdurulmuştur. Hükümetimiz tarafından 3213 sayılı Maden Kanununda değişiklikleri öngören 5177 sayılı kanunun 5 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, bu gibi atıl işletmelerin Özel Teşebbüsçe işletilmesine imkân sağlanmıştır.

HATTAT HOLDİNG, şu anda açılışını gerçekleştirdiğimiz İşletme ile beraber aşağıdaki işleri, 4 ayrı özelleştirme sonucu kazanmıştır.

•Kandilli-Alacaağzı İşletmesi Kömür Üretimi, 12 Milyon Ton rezerv, yıllık 500 bin ton üretimi,
•Amasra sahasında 500 Milyon Ton rezervi olan, yılda 3,5 milyon ton üretim yapılacak hiç çalışılmamış (bakir) kömürlerin üretilmesi,
•İki ayrı özelleştirme olarak Zonguldak Taşkömürü havzasında Metan Gazı (Doğalgaz) aranıp bulunması ve işletilmesinin sondajı da bugün burada dönmeye başlayacaktır.
•Bölgede Yüksek kalorili ve Temiz Kömür ile elektrik üreten çevre dostu 1000 KW Termik Santraller kurulacaktır.

Bu 4 ayrı projede toplam yatırım tutarı 1.6 Milyar US Doları olacaktır.

Aralık 2005 tarihinde Kandilli-Alacaağzı İşletmesi devralınarak 200 İşçi ve 15 Teknik Personelle yeraltında ve yerüstünde yoğun olarak yeni yatırımlara ve tamir bakım işlerine başlanılmıştır. Üretim ve İşgüvenliği için yeni teknolojiler seçilmiştir. Üretim panolarında kullanılacak olan Hidrolik Direkler HATTAT HOLDİNG’in Çerkezköy Fabrikalarında üretilmeye başlanmıştır. Tesislerin yapımında yerli ve yöresel firmalara ağırlık verilerek işletmemiz modern duruma getirilmiştir. Kandilli-Alacaağzı İşletmesinde şu ana kadar 15 Milyon Dolarlık fiili harcama yapılmıştır.

Halen 300 çalışanımız ile günde 500 Ton, bilahare 1000 ton kömür çıkarılmaya başlanacak, yıl sonuna kadar üretim seviyesi 1500 ton/gün ve çalışan sayısı da 1000’e ulaşacaktır.

Kaliteli kömür üretme ilkemize uygun olarak, tamamen yerli imalat olan 150 Ton/Saat kapasiteli Kömür Yıkama Tesisimiz (Lavvar) bugün açılarak işletmeye alınacaktır.

İşletmesini aldığımız sahada Metan gazı arama ve kömür rezervini artırmaya yönelik derin sondajlarımızda bugün dönmeye başlayacaktır.

Üretilen kaliteli kömür, Demir-Çelik sanayiinde, döküm sanayiinde ve teshin amaçlı piyasaya arz edilecektir.

Kömürün ilk bulunduğu yer olan Köseağzı mevkiine, Üretilen taşkömürünün bir kısmının kullanılması ve Elektrik enerjisi üretim santralleri yapımı planlanmıştır. Bu amaçla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) 50 MW’lık “Elektrik Üretim Lisansı” alınmıştır.

Kandilli Endüstri Bölgesine yapacağımız yatırımlar tamamlandığında toplam 200 Milyon Dolar yatırımla, 2000 kişi istihdam edilecektir.






Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat tesislerin açılış töreninde yaptığı konuşmada

“Bugün ülkemiz için çok önemli bir günü yaşamaktayız.
Çeşitli nedenlerle kapatılan ve çalışanların işini kaybettiği bu tesisler tekrar yaşama döndürülüyor.

İşlerini kaybetmiş insanlarımız yeniden işlerine kavuşuyor.Uzman arkadaşlarımın bana verdiği bilgiler ışığında , halen 300 kişiye ulaşan istihdamımızın gelecek yıl sonuna kadar bin kişiye ulaşacağını açıklamaktan büyük sevinç duyuyorum.

Diğer yandan ülkemiz , zat-ı alilerinin de gayet iyi bildiği gibi kömür dahil enerji ithalatı için her yıl 10 milyarlarca dolar döviz ödemektedir.Grubumuz burada gerçekleştirilen yatırımlarıyla birlikte tam kapasiteye ulaştığında yıllık 20 milyon ton olan taş kömürü ithalatımızın % 25’ini yerli kaynaklardan tek başına karşılıyor duruma gelecektir.
Batı Karadeniz kömür işletme ihalelerini alırken ihaleye çıkmış olan kömür kaynaklı metan gazının da özelleştirilmesini almadan geçemezdik.Bunlar birbirini tamamlayan ünitelerdir.
Kaza yönünden metan gazını kontrol altına aldığımız yerlerde ,kömür ve metan üretimine eşgüdümlü olarak başlayacağız.

Sayın Başbakanım ,
Halen yaklaşık 500 milyon $ yıllık satışları ve 2300 kişilik istihdamı olan Grubumuz Hattat Holding, kömür sektörü ile yeni tanışmıyor. Grubumuz, otomotiv sektöründe sahip olduğu ileri teknolojik seviye ve engin deneyiminin yanında , başta TTK olmak üzere birçok kurum için yeraltı maden makineleri üretimini uzun yıllar boyunca gerçekleştiren tecrübeli bir şirketler topluluğudur .

Amasra-Bartın arasında yer alan , kandilliden 50 kat büyük ve ülkemizin en büyük taşkömürü kaynağı olan Amasra kömürleri yıllardır ‘uyuyan güzel’ olarak yatırımcıların ilgisini çekmiştir. Rahmetli Cumhurbaşkanımız sayın Turgut Özal’ın yurtdışı seyahatlerinde Türkiye’nin en önemli projeleri sepetinde her zaman yer almıştır. Ancak yatırımcılar bu sahaya demiryolu, karayolu ve liman gibi alt yapı tesislerinin devlet tarafından yapılmasını beklemiştir.

Değerli Hükümetinizin , mevcut Maden Kanununda cesaretle yapmış olduğu değişiklikler doğrultusunda , taşkömürü havzasının özel sektöre açılması imkanı doğmuştur
Grubumuz da bölgede liman demiryolu gibi alt yapı yatırımlarının devletimizce tamamlanacağı beklentisi içinde cesaretle bu göreve talip olmuştur.

Hattat Holding , bu konuda da kendi iç dinamiğine güvenerek bu proje için önemli yatırımlarını başlatmış ve bu kapsamda ihaleleri alır almaz alman ,ingiliz ve çin firmaları ile önemli proje desteği anlaşmaları yapmıştır.Projelerimizin yatırım boyutu yabancı madencilik kuruluşlarını şaşırtmaktadır.

Hattat holding, bölgeyi enerji üssü yapabilecek ve yeraltında bulunan, 6000 ila 8000 kalori değere sahip yaklaşık 500 milyon ton taş kömürünü ülke ve insanlarının refahına sunacak çok iddialı projelere sahiptir.

Bunlar, çevre dostu elektrik santralleri, kok ve organik kimyasalları tesisleri, doğal gaz üretim ve değerlendirme tesisleri ile atık değerlendirme tesisleri başta olmak üzere irili ufaklı bir çok entegre fabrikalardan oluşmaktadır.

Parasal değeri 2 milyar $’ı aşan söz konusu projelerimizin, doğrudan 11.000 dolaylı olarak ise 45.000 kişiye istihdam ve aş yaratacağını düşünmekteyiz. Yine söz konusu projelerimizden yılda 1,5 milyar $’ı aşkın ciro ve yaklaşık 5 milyar $ katma değer beklemekteyiz.

Sayın Başbakanım,
Ben Mehmet Hattat olarak, sürekli çalışan , üretmeyi ve istihdam yaratmayı seven ve ülkesine sürekli bir şeyler kazandırmaktan büyük mutluluk duyan birisiyim. Dünyada cereyan eden savaş kıvamındaki ekonomik ve teknolojik yarışta asla geri kalmamamız ve asla yorulmamamız gerektiği bilgisi ve bilincini yaşayan ve bu ruhu başta çocuklarım olmak üzere tüm çalışanlarıma da vermeye çalışan bir iş adamıyım.
Başta siz olmak üzere tüm sayın bakanlarımızın ve devletimizin tüm değerli bürokratlarının da yukarıda ifadeye çalıştığım özelliklerde benden fersah fersah ilerde bulunduğuna eminim.”

Günün Önemli Haberleri