Hatayı heyecanlandıran tarihi kemer

Abone ol

M.S. 1 yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 4 metre yüksekliğinde 3 metre eninde... Halen sapasağlam...

Antakya Belediyesi ekiplerinin kazıları sırasında M.S. 1 yüzyıldan kalma su kemerinin bulanması üzerine durdurulan altyapı çalışmalarının Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürülüğünün denetiminde yeniden başladığı, çalışmaların sürekli olarak müze görevlilerince denetlendiği bildirildi.

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Nalan Yastı, Bağrıyanık Mahallesi Kışlasaray Caddesi'nde, Antakya Belediyesi tarafından yağmur suyu taşkınlarını önlemek için yürütülen çalışma kapsamındaki kazı sırasında tarihi su kemerinin ortaya çıktığını hatırlatarak, bu nedenle kazı çalışmalarının durdurulduğunu anımsattı.

Durumun Adana Yüksek Anıtlar Kuruluna bildirdirildiğini belirten Yastı, '''M.S. 1. yüzyıldan kalma, yaklaşık eksi 6 metre kotta bulunan, 4 metre yüksekliğinde, 3 metre eninde ve 430 metre uzunluğunda tarihi su kemeri halen sağlamlığını koruyor. Kemer, Adana Yüksek Anıtlar Kurulu tarafından yapılan incelemenin ardından da kültür varlığı statüsünde değerlendirilerek tescil edildi'' dedi.

Yastı, su kemerinin tarihi eser olduğunun belirlenmesi sonrası durumun Antakya Belediyesine de bildirildiğini belirterek, kazı çalışmalarının kamu yararına olduğu gerekçesiyle tamamlanması için gerekli kolaylığı sağlayacaklarını kaydetti.

Çalışmaların kendi kontrollerinde yeniden başladığını analatan Yastı, şunları söyledi:

''Tescillenen tarihi eserin zarar görmemesi için görevlilerimiz çalışmaların tüm aşamalarını denetliyor. Ayrıca, Antakya farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan bir kent olduğu için kazı çalışmaları sırasında yeni tarihi kalıntılarla da karşılaşabiliriz. Bu nedenle denetimlerimiz proje tamamlanıncaya kadar sürecek.''

SU KEMERİNDEN YARARLANILACAK

Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Faik Selçuk Kızılkaya da, 430 metre uzunluğundaki su kemerinin ilk günkü gibi sağlam kaldığını, tarihi eserden aslına zarar verilmeden yararlanılacağını söyledi.

Kemerin yapılma amacının tahliye ve taşkını önlemek olduğunu anlatan Kızılkaya, şöyle devam etti:

''Su kemerine zarar vermeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Antakya Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ile Sivil Savunma ekipleriyle su kemeri içinde oksijenli tüplerle kapsamlı incelemelerde bulunacağız. Projeye uyum sağlarsa tarihi kemerden yararlanacağız.''

Günün Önemli Haberleri