Hatay siyah altınla zirveye oynuyor

Abone ol

Bilimsel üretim yapılıyor. Bu sayede ülke genelinde 5. sıraya kadar çıkıldı. Zeytinyağında ise 3. konumda.

Hatay, 15 milyon zeytin ağacı, yıllık 120 bin tonluk zeytin ve 25 bin ton yağ üretimiyle bu alanda söz sahibi olmaya hazırlanıyor.

Antakya Zeytinyağı Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Yılmaz Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yetişen ''Halhalı'', ''Haşebi'', ''Karamani'' ve ''Savrani'' cinsi zeytinlere dernek olarak patent alacaklarını söyledi.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın da (DPT) katkısıyla Altınözü ilçesinde kurulan 'Zeytin Gen Bahçesi'nde Şırnak'tan Mersin'e kadar 12 ilden 300 farklı çeşit zeytin türünün araştırıldığını ifade eden Dönmez, şöyle devam etti:

''Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Ankara Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve derneğimizin katkısıyla kurduğumuz gen bahçesinde, hangi cins zeytinden hangi bölgede daha çok verim alınacağını belirleyeceğiz. Yerel zeytinlerin korunması için 4 cins zeytini tescilleteceğiz. Bölgenin ekolojik yapısına uygun bilimsel üretim ile zeytinde ülke genelinde 5. zeytinyağında ise 3. konumdayız. 15 milyon zeytin ağacı varlığı, yıllık 120 bin ton zeytin, 25 bin ton zeytinyağı üretimi ve 105 zeytin işleme tesisiyle Ege'ye rakip olacağız. Tanıtım ve pazarlama konusundaki açığımızı giderirsek Hatay'da çiftçiler alternatif ürün olarak zeytine dönerek patlama üretimde yaşanmasını sağlarlar.''

Valilik ve kaymakamlık tarafından üreticilere Marmara ve Ege bölgesine mahsus ''Gemlik'' çeşidi zeytin türlerinin, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Akdeniz'de üreticilere dağıtılmasının yanlış olduğunu belirten Dönmez, ''Geçen yıl Hatay Valiliği tüm kentte 10 milyon adet Gemlik cinsi zeytin fidanı dağıttı. Bunun yerine bizim bölgeye ve toprağa uygun ve çeşitli cinste zeytin fidanı dağıtılması daha akılcı olurdu'' dedi.

TÜKETİCİLER DERNEĞİNDEN ÖDÜL

Hatay'da birisi Altınözü, üçü Antakya'da olmak üzere toplam 4 adet paketleme ve dolum tesisi bulunduğunu vurgulayan Dönmez, bu sayının daha da artması ve markaya yönelinmesi gerektiğini kaydetti.

Sahibi olduğu ''Şifanur Zeytinyağı''nın bu yıl ''Tüm Tüketicileri Koruma Derneği'' tarafından tüm zeytinyağı tüketicileri arasında yapılan değerlendirmede ''En Çok Beğenilen ve Tercih Edilen Altın Marka'' ödülünü kazandığını belirten Dönmez, şöyle devam etti: 

''Şifanur'un İSO-9001, Ticari Kalite Denetim ve TSE kalite belgeleri bulunuyor. Altınözü'nde tesislerimizde çeşitli belde ve köylerden topladığımız zeytinlerden ürettiğimiz zeytinyağlarını farklı gramajda el değmeden otomatik şişeleme ve ambalajla paketliyoruz. 10 bin ton kapasitemiz mevcut. Geçen yıl iç piyasanın yanı sıra ABD, Rusya, Litvanya, Almanya, Kanada, Romanya, Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar'a 1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ekonomik kriz bizleri de olumsuz etkiledi. Önümüzdeki yıl ihracat rakamını ikiye katlayacağız.''

Dönmez, yörede yetişen zeytinlerden elde edilen zeytinyağının, aroması ve asit oranının düşüklüğü nedeniyle tercih edildiğini, 3 yıl önce hizmete giren havaalanının uluslararası statüye geçmesi ve kargo taşımacılığına başlanmasıyla dünyanın her bölgesine zeytinyağı ihraç edeceklerini de sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri