Hasta hayvanlar kurbanlık oldu
Abone olKuş gribinden sonra kurbanlık pazarlarında şap hastalığı tehdidi ortaya çıktı. Bazı üreticiler şap hastası hayvanlarını kurbanlık olarak sattıyorlar
Beypazarı İlçe Tarım Müdürlüğü, büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle önceki günden itibaren Beypazarı’na hayvan giriş ve çıkışlarını yasakladı. Koyunculuk Projesi kapsamında Bingöl’ün Adaklı ilçesinde 20 çiftçiye, kredili olarak 400 koyun dağıtıldı. Çiftçiler, 13 Nisan 2005’te Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay illerinden getirilen ivesi cinsi koyunlarda 2 hafta sonra bölgede ‘tabak’ olarak bilinen şap hastalığı olduğunu fark etti. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, Şap Enstitüsü’ne göndermek üzere hayvanlardan numune aldı. Koyunlarında şap hastalığının görülmeye başladığını fark eden bazı üreticiler, apar topar ellerindeki koyunları satmaya başladı.
İlçe Tarım Müdürlüğü aracılığıyla 1 yıllığına sigortalı aldığı koyunlardan 6 tanesinin şap sebebiyle telef olduğunu ve 3 tanesinde de yine aynı belirtilerin olduğunu söyleyen Sabri Kılıçgedik, bu duruma kimseyi inandıramadığını söyledi. Hayvanların Güven Sigorta Türk Anonim Şirketi’nce 1 yıllığına sigortalandığını aktaran Kılıçgedik, hasarın ödenmesi için hayvanların öldüğüne dair veteriner hekim raporu istendiğini; ama kimsenin bu raporu vermediğini anlattı. Veteriner Hekim Abdulkerim Koca, hayvanlardaki şapın Adaklı’da bulaşmış olabileceğini öne sürdü. Adaklı İlçe Tarım Müdürü Behsat Savaş Özen de “Kılıçgedik, hayvanların telef olduğunu iddia ediyor. Kılıçgedik’e kalıntıları sorduğumuzda hep bize, ‘kurt kaptı, ayı kaptı’ gibi bahaneler uydurdu. Şahsın koyunları satmadığını nereden bilebiliriz ki?” dedi. Bingöl Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Fuat Berdibek de Şap Enstitüsü sonuçlarında, numunelerde şap virüsünün görülmediğini kaydederken, Kılıçgedik’in hayvanından alınan numunede ise şap virüsüne rastlandığını aktardı.
Kaynak: