Haşim Kılıç'tan CHP'ye sert eleştiri
Abone olAnayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemenin kuruluşunun 49. yılı etkinliklerinde konuştu.
İNTERNETHABER- Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin 49. kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen törende konuştu.
Törene Haşim Kılıç'ın CHP'ye yönelik eleştirileri ile muhalefet liderleriyle Danıştay ve Yargıtay üyelerinin törene katılmamaları damgasını vurdu.
Kılıç'ın gündeminde Anayasa Mahkemesi'nin yapısını yeniden düzenleyen yasa ve 12 Haziran genel seçimleri sonrası siyasetin gündemine alınması beklenen yeni Anayasa çalışmaları vardı.
Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Ahmet Kahraman'ın yanı sıra devlet ve hukuk erkanından geniş bir katılım oldu.
MUHALEFETE ELEŞTİRİ
Törenin açılış konuşmasını yapan Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını yeniden düzenlenen yasanın tasarı aşamında TBMM Genel Kurulu'nda ve meclis çalışma komisyonlarında yaşanan tartışmaları hatırlatarak, Ak Parti hükümetini değişikliklerle kendi yargısını yaratmaya çalıştığı yönünde muhalefetten gelen eleştirilere sert dille yanıt verdi.
"Mahkeme ve mahkeme üyeleri hakkında söylenenler son derece üzüntü vericidir" diyen Kılıç,"Kürsü dokunulmazlığının imkanlarından faydalanarak ahlaki ve hukuki temelden yoksun ithamlarla mahkemeyi kirletmeye kimsenin hakkı yoktur. Toplumumuzun son yıllarda siyasi ekonomik sosyal ve demokratik alanlarda kaydettiği gelişmeler ülkeyi koruma ve kollama konusunda olağanüstü kurtarıcılara yönelik çağrı dönemini kapatmıştır.
Çoğunluğu elde edenlerin azınlıkta kalan diğer görüşleri ve farklılıkları yok sayma dışlama ya da dayatma yolunu haklı kılamaz. Ümit ediyorum ki bu gayret Anayasa Mahkemesi'ne dava açmak suretiyle sorun çözme kolaycılığını ortadan kaldıracaktır" dedi.
YSK'NIN VETO KRİZİ
Demokratikleşmenin önündeki en büyük engel olarak siyasi partiler kanunu gösteren Kılıç, geçen hafta yaşanan Yüksek Seçim Kurulu'nun veto krizini de değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı, çıkan olaylardan dolayı BDP'ye, "Hak kullanırken terörle ortaklık kuranların kimseden sabır beklemeye hakkı yoktur" dedi.
BİREYSEL BAŞVURU HAKKI
Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren kanunla getirilen 'Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru' hakkını da değerlendiren Kılıç, yargının içinde bulunduğu yapısal sorunlara dikkat çekti:
"Yargının içinde bulunan sorunların giderilmemesi halinde bireysel başvuru hakkı istenen başarıya ulaşamayacak, AİHM'e yapılacak başvuru sayısı da azalmayacaktır."
YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
12 Haziran sonrası siyasetin gündemine gelmesi beklenen yeni Anayasa çalışmaları hakkında da görüş bildiren Kılıç, şöyle konuştu:
"Halkın iradesini emanet etmediği odakların hazırladığı anayasayı, ihtiyaçları karşılamadığı gerekçesiyle sık sık değiştirmek zorunda olduğumuz gerçeğiyle karşı karşıyayız. Demokrasi, laiklik temelinde geçmişte yapılan yapay siyasi krizlerin yerine, gerçek sorunlara çözüm getirecek şekilde ihtiyaçlar yeniden düzenlenmelidir. Statükoyu olduğu gibi ayakta tutmaya çalışanları toplum gerektiği yere koymaktadır. Felaket ve korku üzerine kurulu senaryolar artık geçerliliğini kaybetmiştir. Toplum tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar siyasallaşmış ve vesayet kurumlarının anlayabileceği ve denetleyebileceği basitlikten uzaklaşmıştır."
SEÇİM BARAJINDAN O DA ŞİKAYETÇİ
Kılıç, "Yüzde 10 seçim barajı nedeniyle temsil oranı sorunlu olan bir Meclis'in tüm kesimleri yeni anayasa yapım sürecine dahil edebilmesinin yolunun parlemento dışında bulunan siyasi partilerle sıcak bir diyalogun kurulmasına bağlı olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim" dedi.
YÜKSEK YARGI TÖRENDE YOK
Kılıç, törene Yargıtay ve Danıştay'dan katılım olmamasıyla ilgili ise "Yargıtay ve Danıştay'a tören davetimizi yaptık takdir onların. Devletin kurumları arasında küslük olmaz" dedi.