Haşhaşta bereketli yaz yüz güldürdü

Abone ol

Kütahya Simav’da yakıcı çöl sıcaklarına aldırmayan üreticiler haşhaş kapsülü kırımına başladı.

Üreticiler tarafından toplanan çizilmemiş haşhaş kapsülleri ayakla ve tahta tokuçlarla parçalanarak içerisindeki tohumu alınıyor.

Alınan haşhaş tohumlarının bir kısmından yağ elde edilirken bir kısmı da ev hanımları tarafından sos olarak meyve salatalarında kullanıldığı gibi mayalı ekmeklerde, hamur işlerinde, börek, kurabiye ve keklerde de kullanılıyor.

Eylül ayında TMO'na satılan haşhaş kapsülleri ise Afyon'a bağlı Bolvadin ilçesinde bulunan Afyon Alkoloidleri Fabrikası'nda işlenerek Türkiye'nin ilaç sanayiinde ihtiyaç duyduğu morfin ve türevleri üretiliyor.

Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, 2010 yılının Simavlı çiftçiler açısından son derece bereketli geçtiğini söyledi. Bütüner ,” Çilek ve kirazın ardından hububat hasadıyla yüzü gülen çiftçi şimdi de haşhaş da verimli bir dönem geçiriyor” dedi.

Haşhaş bitkisi için bu yıl mevsim şartları ve hava koşullarının çok olumlu geçtiğini vurgulayan Bütüner,” Kış aylarında don olayları olmadı. Özellikle ilkbahar yağışlı geçti. 170 tonluk geçen yılki rekoltenin bu yıl iki misline çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri