Hareketsizlik sigara kadar ölümcül

Abone ol

Uzmanlara göre, hareketsiz yaşam tarzından dolayı ölen kişi sayısı, sigara nedeniyle ölenlerle aynı.

 

Yapılan bir araştırmaya göre, egzersiz eksikliği dünya çapında sigara kadar fazla ölüme sebep oluyor.

Haftalık tıp dergisi The Lancet'in, Olimpiyatların başlamasına günler kala yayınladığı raporda, yetişkinlerin yaklaşık üçte birinin yeterince fiziksel etkinlik gerçekleştirmediği ve bunun senede 5,3 milyon ölüme sebep olduğu tahminine yer verildi.

Bu oran, yaklaşık her 10 kişiden birinin ölümüne yol açan kalp krizi ve diyabet ile göğüs ve kolon kanserinin ölümcüllük oranına denk.
Araştırmacılar, ciddiyeti iyice kötüleşen sorunun artık bir genel salgın olarak ele alınması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca, sorunla baş edebilmek için yeni bir düşünme yolu gerektiğini belirterek, hareketliliğin faydalarını hatırlatmak yerine, kamuoyunun hareketsizliğin tehlikeleri konusunda uyarılmaları gerektiğini ileri sürüyor.

Dünya çapındaki çeşitli merkezlerden 33 araştırmacıdan oluşan ekip, hükümetlerin fiziksel aktiviteyi daha elverişli, bütçeye uygun ve güvenli hale getirmenin yollarını araması gerektiğini de vurguluyor.

Dünya çapında bir sorun

Yetişkinlerin her hafta 150 dakikalık yürüyüş, bisiklete binme veya bahçe işleri gibi hafif etkinlikler yapması öneriliyor.

The Lancet araştırması, en az aktivitede bulunanların yüksek gelirli ülkelerdeki kişiler olduğunu, bunlar arasında en kötü durumdakilerin ise yetişkinlerin neredeyse üçte ikisinin yeterince hareket etmediği İngiltere'dekiler olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, hareketliliğin her yerde farklı ele alınabilmesi nedeniyle, ülkeler arasında karşılaştırma yapmanın zor olduğunu kabul ediyor. Yine de, vardıkları genel sonucun geçerli olduğu kanısındalar.

Araştırmaya liderlik edenlerden Pedro Hallal şöyle diyor: "2012 Olimiyat Oyunları yaklaşırken, spor ve fiziksel aktivite dünya çapında muazzam dikkat toplayacak. Tüm dünya çeşitli ülkelerden seçkin atletlerin spor karşılaşmalarında yarışmasını izlerken, bu izleyicilerin büyük kısmı oldukça hareketsiz kalacak.

"Dünya çapındaki sorun açık: Tüm dünyada sağlığı iyileştirmek ve hastalık yükünü azaltmak için fiziksel aktiviteyi kamu sağlığı öncelikleri arasına yerleştirin."

İngiltere Kamu Sağlığı Fakültesi Başkanı Prof. Lindsey Davis ona katılıyor: "İnsanların sağlığına dikkat ederek günlük yaşamlarında aktif hale gelmeleri için elimizden geleni yapmalıyız."

"Çevremizin bunda belirgin bir payı var. Örneğin, yerel parkında kendini güvensiz hisseden kişiler orayı daha az kullanır."

Bazıları ise hareketsizliği sigara içmekle denk tutmayı sorguluyor. Sigara ve hareketsizliğin ölümüne yol açtığı kişi sayısı yakın olsa da, sigara içme oranının hareketsiz kişilere göre çok daha düşük olması, sigaranın bireyler için oluşturduğu riskin daha fazla olduğunu gösteriyor.

 

İngiltere Kanser Araştırmaları adlı gönüllü kuruluşundan Dr. Claire Knight şöyle diyor: "Mesele kanseri önlemekse, yapacaklarınız arasında sigara içmeyi bırakmak en önce gelir."

Bogota örneği

Kolombiya'nın başkenti Bogota'nın sokakları pazartesiden cumartesi gecesine kadar arabalarla dolu.

Ancak 7 milyon kişinin yaşadığı kentte pazar günü motorlu araç göremezsiniz. Kent yönetiminin "Ciclovia" (Bisiklet Yolu) uygulaması sayesinde sokaklar yayalara ve bisiklete binenlere kalıyor.
Mazisi 1970'lere kadar giden düzenleme, pazar ve tatil günlerinde toplam uzunluğu 100 kilometreyi bulan yolları kapsıyor.

The Lancet araştırmasında yer alanlardan Dr. Michael Pratt, "Bogota'nın hükümetlerin daha fazla egzersizi teşvik etmesinin harika bir örneği olduğunu" söylüyor.

Günün Önemli Haberleri