Harçları hatırlayan Arınç zamları unuttu!
Abone olHarçlardan bütçenin 1,3 katrilyon açık verdiğini söyleyen Arınç, harçları kaldırmakla övünürken yapılan zamları es geçti.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, harçlardan kaynaklanan bütçe açığından dert yandı hükümetin 1,3 katrilyondan vazgeçtiğini söyledi. Arınç'ın bu açıklamaları sosyal medyada "kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar birde dert yanıyor" eleştirilerine neden oldu.
Başbakan Yardımcısı BülentArınç, Bursa Teknik Üniversitesi'nin (BTÜ) 2012-2013 eğitim öğretim yılı açılış törenine katıldı. Türkiye'deki üniversite sayısının arttığını söyleyen Arınç,
Başbakan Yardımcısı BülentArınç, Bursa Teknik Üniversitesi'nin (BTÜ) 2012-2013 eğitim öğretim yılı açılış törenine katıldı. Türkiye'deki üniversite sayısının arttığını söyleyen Arınç,
''Demek ki 10 yıl içinde üniversite sayısını ikiye katlamış bir Türkiye ile karşı karşıyayız'' diye konuştu.
Türkiye'nin her yerine üniversite götürmenin, yanında birtakım sorunları da beraberinde getirdiğine değinen Arınç, ''Evet yanında birtakım sorunları getiriyor. En azından üniversite öğretim elemanlarının eksikliği veya azlığı gibi. Maddi ölçüler içinde bütçeye büyük yük getiriyor. Ama eğitim olacaksa bu da eğitimin olmazsa olmazlarından bir tanesi'' değerlendirmesinde bulundu.
Arınç, Türkiye'deki 168 üniversitede 3 milyon 600 bin civarında öğrencinin eğitim gördüğünü, bunun Türkiye'nin nüfusunun ne kadar genç olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, ''Eğer, bu genç nüfusa nitelikli bir eğitim verilebilirse geleceğinizi garanti altına almış olacaksınız'' dedi.
ARINÇ DERT YANDI
Harçlar konusunda çok önemli bir adım attıklarına da değinen Arınç, bunun açıklamasını da kendisinin yaptığını hatırlattı. Arınç, harçların kaldırılması konusunun geçmişten beri düşünüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
''Bugün bu harçlar kaldırıldı, ikinci öğretim hariç. İkinci öğretimde katkı payı, 'harç' tabiri yok. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu'nun kararıyla kalkması gereken şey harçlardı. Onu birinci öğretimden ve açık öğretimden kaldırmış olduk. Birisinde 1 milyon 900 bin öğrenci var, birisinde 1 milyon 500 bin öğrenci var. Yanlış hatırlamıyorsam, 3,5 milyonun üzerinde öğrenci doğrudan harçların kaldırılmasından istifade etti. Bunun mali karşılığı ne biliyor musunuz? 1,3 katrilyon (1,3 milyar TL). Aslında bu parayı yatıranlar üniversiteye katkı sağlamış oluyordu. Bizim hazinemize para gelmiyordu. Bunu üniversite alıyor, yine öğrenciler için kullanıyordu. Şimdi biz, üniversite öğrencisi harç yatırmayınca, o para da üniversitelerin bütçesine geçmeyince, bu üniversitelere biz para vereceğiz. Yani 1,3 katrilyonluk kısmını tekrar hazineden bütçelerine koymak suretiyle karşılayacağız. Yunanistan'ın, Portekiz'in, İspanya'nın, İrlanda'nın, İzlanda'nın, borçlarını döndüremediği, maaşlarını ödeyemediği, kamuya her gün zamlarla kemerleri sıkıp isyanları çıkardığı bir yerde, biz elimizdeki 1,3 katrilyondan vazgeçiyoruz. 'Biz bunu tekrar bütçe imkanlarıyla karşılayacağız' diyoruz. 3,5 milyon öğrencinin istifade ettiği, 450 bin öğrencinin ikinci öğretimde bulunması nedeniyle şimdilik istifade edemediği bir konuyu Türkiye'de bir devrim olarak görmemiz mümkündür.''