Hapishane onlar için ödül

Abone ol

Samats Dink'i neden öldürdü? Milliyetçilik kaygısı ile mi? Taha Akyol'un sosyolojik analizine bir kulak verelim.

HRANT Dink'in katili Ogün Samast, Trabzon'daki Yasin Hayal'e telefon açıyor, Agos gazetesinde Dink'i bulamadığını, başkalarının bulunduğunu söylüyor ve soruyor:
- Abi, burada birkaç Ermeni var, onları öldürüp geleyim mi?!
Yasin Hayal, Dink'i öldürmesini tekrarlıyor; öyle de oluyor.

İşte bu kadar basitçe anlatıyorlar o korkunç anları. Onlar için birisini öldürmek bu kadar kolay. Peki bunun arka planında ne var? Milliyet yazarı Taha Akyol, yazısı ile konuya ışık tutuyor.

Yazar sözlerini şöyle sürdürüyor: "Samast ve Hayal için hapishane berat makamı. Saldırganlar mariz bir "kahramanlık" duygusu içinde. Cinayeti işlerken takdir edilmeyi bekliyorlar!"

Akyol  yazısını şu çarpıcı tespitlerle noktalıyor:

"Şehirleşmenin bu en sorunlu 'çözülme' aşamasında aidiyet ve takdir arayan, kendini kanıtlamak için tutuşan işsiz ve lümpen genç yığınların içinden böyle mariz sözde kahramanlar çıkması şaşırtıcı değildir! Türkiye'deki siyasal şiddet ve terör akımlarına bir bakın, hepsi böyle tabanlardan beslenmiştir!
Türkiye kimliklerde yükselme ve sertleşme döneminden geçiyor! Çatışmaya, cinayete, teröre çok müsait sosyal ve politik bir süreç!
Vatanseverliğin de insanseverliğin de ilk şartı gerilimi düşürmek, farklılıklara saygıyı geliştirmektir. Hele de Türk kavramı etrafında bir gerilim yaratmaktan herkes dikkatle sakınmalıdır!"

Günün Önemli Haberleri