Hangi unutkanlık endişe vericidir?
Abone olBeyne dost bir yaşam biçimi nasıl sürdürülür?
Bellek, Dr. Peter V. Rabins’in yazdığı, hafif bilişsel gerilemeden Alzheimer hastalığına kadar bellek sorunlarının önlenmesi, tanısı ve kontrol altında tutulması için hazırlanmış bir rehber. Kitap, Belleğin Biyolojisi, Yaşa Bağlı Bellek Bozukluğu, Demans (bunama), Demans’ın Engellenmesi, Hafif Bilişsel Bozukluk, Geri Döndürülebilir Bellek Kaybı, Geri Döndürülemez Demans, Alzheimer Hastalığı ve Hasta Bakımı bölümlerinden oluşuyor.
Hangi unutkanlık endişe vericidir?
Belleği geliştirmek, zarar verecek şeylerden uzak durmak için püf noktalar veriliyor. Alzheimer hastalığının nedenleri, ilerleyişi ve tedavi yöntemleri anlatılıyor. Bellek kayıplarının çeşitleri ve bunların nedenleri açıklanıyor. Ve kitapta ara ara tüm bunlarla ilgili bilimsel araştırmalara yer ayrılmış. Belleği geliştirmek için zihinsel ve fiziksel aktivite örnekleri, bilişsel gerilemeyi ölçmek içinse basit testler mevcut.
Ancak randevuların unutulması ya da tanıdık yerlerde bir an için nerede olduğunuz bilememek gibi, diğer tip bellek kayıpları, hafif bilişsel bozukluğu gösteriyor olabilir. Bellek bozukluğunun en ciddi şeklinde yani demasta insanlar genellikle nerede ve hangi zamanda olduklarını bilemez., sıradan nesnelerin adını söyleyemez ya da eskiden tanıdıkları insanları tanıyamaz.’diyor yazar.
Kitabın belli sayfalarında Uzmanınıza Sorun bölümüyle hastaların sorduğu sorulara cevap veriliyor. Son bölüm ise hastanın bakımına ayrılmış. Demans hastalarına bakmanın zorluğundan bahsedilip bu hastalığın ilerlemesiyle hastanın bakımı zorlaştığında kişiyi bir bakımevine yerleştirmenin gerekeceği belirtiliyor. Bununla ilgili bakımevi seçiminden bunun maliyet, temizlik güvenlik konularıyla ilgili tüm detaylara yer veriliyor.
Kitapla ilgili detaylar