Hangi memurun aylığı kesilecek?

Abone ol

Hükümet memurlar lehine önemli değişiklikler yapıyor. Ancak disiplin cezaları eskiye oranla daha ağırlaştırılıyor.

Başbakanlık’ta hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan kanun tasarısı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda çalışan lehine önemli değişiklikleri getirirken, tasarının disiplin cezalarına yönelik bölümünde ise şartlar eskisine göre ağırlaştırılıyor.
 
YASAK DEMECE AYLIK KESME CEZASI

Bugün gazetesinin haberine göre; Tasarıda; yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyonlara bilgi veya demeç veren, usulsüz şikayette bulunan memurların brüt maaşlarının sekizde birine kadar "aylıktan kesme" cezası ile cezalandırılması öngörülüyor.

Böylece mevcut yasada "kınama" cezası ile cezalandırılan basına demeç veya bilgi verme yasağı ağırlaştırılmış oluyor. Tasarıya göre 2 kere aylıktan kesme cezası alan memurların, daire başkanı ve daha yukarısında bir göreve gelemeyeceği de karara bağlanıyor. Tasarıda devlet memurlarının, tatil gününde bile amirlerinden izin almadan şehir dışına çıkabilmelerine yönelik bir değişiklik ise öngörülmüyor. Memurların izin alma zorunluluğu tasarıda korunuyor.

YAŞADIĞI ŞEHRE MAHKÛM

Özellikle kadın ve özürlü memurların gözetilmesinin öngörüldüğü tasarıya göre hamile olan kadın memurlar, rapor almaları halinde hamileliğin başından itibaren, 24 haftadan sonra ve doğumu takip eden bir yıl içinde ise her durumda gece nöbeti tutmayacak ve vardiyaya bırakılmayacak. Özürlü memurlara ise isteği dışında hiçbir zaman gece nöbeti yazılamayacak.

DOĞUM, ÖLÜM VE EVLİLİK İZNİ ARTIYOR

Tasarıda memur lehine bir diğer önemli avantaj da doğum, ölüm ve evlilik izinleriyle ilgili. Tasarıya göre karısı doğum yapan memura verilen 3 günlük babalık izni 10 güne, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü durumlarında 5 gün olan izinler ise 7 güne çıkacak. Tasarıda anne adayı memur için verilen doğum sonrası 8 haftalık ücretli iznin; annenin doğum sırasında vefatı halinde babaya verilecek. Tasarıda; memur bakmadığı takdirde hayatı tehlikeye girecek olan birinci dereceden akrabalarının ağır bir kaza geçirmesi ya da tedavisi uzun süren hastalığa yakalanması halinde, rapor alarak 3 aya kadar ücretli izin alabilmesine imkan tanınıyor.

Günün Önemli Haberleri