Hamasın Türkiye ilgisi

Abone ol

Türkiye ziyaretiyle büyük yankı uyandıran Hamas lideri Halid Meşal, Tahran'da Türkiye'ye değindi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal,''Türkiye'nin tecrübelerinden bütün İslam ve Arap ülkelerinin yararlandığını, kendilerinin de Türkiye'nin devlet yönetimiyle kültürel ve ekonomik gelişim tecrübesinden yararlanacaklarını'' söyledi.

İranlı yetkililerle görüşmeler yapmak için üç gündür başkent Tahran'da bulunan Halid Meşal, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani ile görüşmesinde, bütün Arap ve İslam ülkelerinden Filistin halkının yanında olmalarını ve Filistin'i unutmamalarını istedi.

Meşal, ABD'nin yardımlarını durdurması karşısında bütün İslam ve Arap ülkelerinin Filistin'e yaptıkları yardımı sürdüreceklerini belirtti.

Yaklaşık 5,5 milyon Filistinlinin ülke dışında göçmen olarak yaşadığına dikkati çeken Meşal, ''Onlar Filistin halkının bir parçasıdır. Hamas'ın tutumu onların kendi topraklarına dönmesidir. Göçmenlerin işgal edilen topraklara dönmesi milli ve değişmez bir tutumdur'' dedi.

Kurulacak yeni hükümetin daha önce yapılan bütün anlaşmaları inceleyeceğini ve Filistin'in çıkarları doğrultusunda kendi yaklaşımını açıklayacağını belirten Meşal, ''Yeni hükümet, Filistin halkının çıkarlarıyla çelişkili olan anlaşmaları kabul etmeyecek. Filistin halkı bize güvendi ve bizi seçti. Bu yüzden biz onların çıkarları aleyhine bir adım atmayacağız'' şeklinde konuştu.

Halid Meşal, bir gazetecinin Türkiye ziyaretine işaret ederek, ''Siz, Türk yetkililerle görüşmelerinizde Türkiye demokrasisini kabul ettiğinize ilişkin bir açıklama yaptınız. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Ben Türkiye'de, Filistin'de kurulacak yeni hükümetin Türkiye'nintecrübelerinden yararlanacağını söyledim, 'Türkiye'de hakim olan demokrasiden yararlanacağız' demedim. Türkiye'nin tecrübelerinden bütün İslam ve Arap ülkeleri yararlanıyor. Biz de Türkiye'nin devlet yönetimi ile kültürel ve ekonomik gelişim tecrübesinden yararlanacağız. Ama şunu söylemeliyim ki, her ülke demokrasiden kendi kültürel koşulları ve milletinin özellikleri doğrultusunda yararlanır.''

ALİ LARİCANİ

İran UYGK Genel Sekreteri Ali Laricani de, ziyaretin Filistin'de yeni hükümet kurulması çalışmaları öncesinde yapıldığına işaret ederek, Hamas'ın İran ziyaretini ''iyi bir ziyaret'' olarak değerlendirdi.

Hamas için ''Halk tarafından seçilen çok asil bir akımdır'' diye konuşan Laricani, ''Onlar her zaman mazlum Filistin milletinin hakkınıalmak için çalıştılar'' dedi.

Laricani, ''ABD ve bazı Batı ülkelerinin Filistin'e yaptıkları yardımı kesmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, ''böylesi bir tavrın ABD ve Batı ülkelerinin bölgede demokrasi peşindeolmadıklarını ortaya koyduğunu, ABD ve Batı ülkelerinin kendi çıkarlarını savunan bir demokrasi aradıklarını'' söyledi.

Irak ve Filistin'deki olaylardan büyük üzüntü duyduklarını kaydeden Laricani, ''Ama ABD hala bu olaylardan bir ders almadı. Filistin'de kurulacak yeni hükümetin, İslam ülkelerinin, özellikle İran hükümetinin yardımıyla, önlerindeki engelleri aşacaklarına inanıyoruz'' diye konuştu.

Laricani, ''ABD zulmüne karşı durabilmeleri için kurulacak Filistin hükümetine kesinlikle mali yardım yapacaklarını'' da belirtti.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, bütün İslam ülkelerini Filistin'e yıllık mali yardım yapmaya çağırmış, Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de Malezya'nın, İslam Konferansı Örgütü bünyesinde Filistin'e yardım yapılması önerisini desteklediklerini açıklamıştı.

Günün Önemli Haberleri