Hamas sıkıntıda mı?
Abone olİsrail Gazze'yi kuşatarak Hamas'ı bitirmeye çalışıyor. Savunma Bakanı Barak'a göre Hamas sıkıntıda.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze Şeridi'nde fiili yönetimi elinde tutan aşırı dinci Hamas'ın sıkıntıda olduğunu gösteren belirtiler bulunduğunu söyledi.
İsrail Parlamentosu (Knesset) Dışişleri ve Savunma Komisyonunda konuşan Barak, son iki ayda 70 Hamas militanının öldürüldüğünü, son altı ayda öldürülenlerin sayısınınsa 300'ü aştığını kaydetti.
Hamas'ın geçen yılın haziran ayında Gazze'de yönetimi ele geçirmesinin ardından bölgeye uygulanan ekonomik ambargoya da değinen Barak, "Hamas büyük sıkıntı içinde. En etkili hareket tarzımız da bu kuşatma" diye konuştu.
Ambargonun uygulanmaya başlamasından bu yana İsrail, kontrolü altındaki geçiş noktalarından Gazze'ye yalnızca temel gıda maddelerinin girmesine izin veriyor.
Mısır'ın Gazze Şeridi'ne kaçak silah sokulmasını önleme çabalarını da öven Barak, durumun epey düzelmesine karşın daha alınacak yol olduğunu da ifade etti.
İran'ın nükleer tehdidi konusundaysa Barak, bu ülkenin nükleer yeteneğe kavuşmasını önleyecek en son şeyin görüşmeler ve ağır söylemler olduğunu kaydetti.
İran'ın nükleer silah yapma çabalarını sürdürdüğü görüşünü dile getiren Savunma Bakanı, "İsrail devleti, nükleer tehdidi önlemek için harekete geçmek zorundadır ve bunun için yapılabilecek pek çok şey vardır" dedi.
Gazze Şeridi'ndeki güvenlik durumuna da değinen Barak, Filistin topraklarında askeri operasyonların önceden iyice düşünülerek itidalli biçimde yapılması gerektiğini vurguladı. Bu bölgeden Güney İsrail'deki yerleşimlere yöneltilen el yapımı Kassam roket saldırılarını önlemek için, İsrail sık sık karadan ve havadan operasyon düzenliyor.
Bununla birlikte Barak, "Hem savunma bakanı olarak benim görevim, hem de İsrail silahlı kuvvetlerinin görevi, İsrail'in güneyinde yaşayan halka barış ve güvenliği geri getirmektir. Biz de bu görevi yerine getireceğiz ve hiçbir şey bizi gereken operasyonlardan caydıramaz" ifadesini kullandı.
Barak, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması konusunun neden bakanlar kuruluna getirilip tartışılmadığı sorusuna, "Devlet olarak ayakta kalmak istiyorsak, bu gibi hassas konuları böylesine geniş bir foruma taşıyamayız, çünkü bilgiler Hamas'a kadar sızabilir" yanıtını verdi.
Batı Şeria'da İsrail'in bir güvenlik gereksinimi olarak savunduğu, Filistinlilerinse yaşamlarını büyük ölçüde zorlaştırdığından yakındıkları yol kontrol noktalarıyla ilgili tartışmalara da değinen Barak, İsrail'in bu konuda yapabileceği her şeyi yaptığını söyledi. Barak, "Filistinliler için bir gün 24 saat değil de, kontrol noktalarında kaybedilen zaman nedeniyle diyelim 23 saat 20 dakika oluyorsa, bu da İsrail vatandaşlarının güvenliğinin fiyatı demektir" diye konuştu.
Barak, İsrail ve Suriye arasındaki dolaylı barış görüşmelerinin bu yılın sonuna kadar sonuç vereceğini sanmadığını belirterek, görüşmelere destek vermesi gereken ülkenin ABD olduğunu söyledi.
Lübnan'daki son gelişmeleri de değerlendiren Barak, ülkedeki son gelişmeleri Hizbullah için bir "zafer" olarak değerlendirdi.