Halk panik içinde!
Abone olKrater gölünün üzerinde gaz kabarcıları görülmesi, şehri paniğe soktu
Isparta'da Gölcük Krater Gölü'nde piknik yapan vatandaşların göl yüzeyinde gaz kabarcıkları görmeleri üzerine SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ekipleri bölgede inceleme yaptı.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gölcük Yanardağı'nın genç ve aktif bir volkanizma olduğunu, bu nedenle volkandaki hareketlerin düzenli olarak izlenmesi gerektiğini belirtti.
HALA SICAK VE AKTİF
Gölcük Yanardağı'nda yaptıkları radyojenik yaş tayinleri sonucu yaklaşık 6 milyon yıl önce başlayan bir volkanizmanın varlığından haberdar olduklarını anlatan Özgür, zamanla susan volkanizmayı üreten magmanın tabanda hala sıcak ve aktif olduğunu, bu nedenle bölgede karbondioksit ve kükürtdioksit gaz bacaları olduğunu kaydetti.
Özgür, Gölcük Krater Gölü etrafında piknik yapan vatandaşların bir süre önce bir uğultu duyduklarını, daha sonra göl yüzeyinde patlayan gaz kabarcıklarını gördüklerini anlattıklarını ifade ederek ''Bunun üzerine alanda inceleme başlattık. Gazlar büyük olasılıkta derindeki magma odasından kaynaklanıyor'' dedi.
Gölcük Yanardağı'nın da içinde bulunduğu Toroslar ile Akdeniz'de kuzey-güney yönünde bir kesit alındığını anlatan Özgür, ''Kuzeyden Girit ve Kıbrıs'tan giden bir bindirme sonucu Gölcük'ün altında deprem sıklığını görmekteyiz. Bu depremler nedeniyle Gölcük Yanardağı'nın altında parçalanma, ergime söz konusu. Krater gölünde görülen gaz kabarcıkları da bu parçalanma sonucu ortaya çıkmış olabilir'' diye konuştu.
Gölcük Krater Gölü'nün mutlaka araştırılması gerektiğini vurgulayan Özgür, şunları söyledi:
''Gölün 37 ile 40 metre arasında derinliği olduğu sanılıyor. Gölün batımetrik haritasının oluşturularak derinliği net olarak ortaya çıkarılmalı. Göl içinde gaz çıkışlarını gösterebilecek, kırık ve çatlakların bulunduğu gaz çıkış yerlerinin belirlenip gaz izotop araştırması yapılmalı. Bu çalışma ile gölün yanardağ ile ilişkisi daha net ortaya çıkacak. Konunun araştırılması için maddi destek sağlayabilirsek çalışmayı ABD'deki gaz izotop laboratuvarında yaptıracağız.''
4 ÜNİVERSİTE ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTECEK
Prof. Dr. Özgür, Gölcük Yanardağı'nın aktifleşme riskine karşı izleme çalışması yapılabilmesi için proje hazırladıklarını anlatarak, ''Süleyman Demirel Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile ortak çalışma yürüteceğiz. Gerekli noktalara en az 3 istasyon kurup ölçüm yapacağız. Elde edilen verileri kayıt altına alacağız'' diye konuştu.
Özgür, kurulacak istasyonlar ile bölgede yer altından çıkan gaz ve su kaynaklarında ölçüm yaparak yerin sismik hareketleri, gaz çıkışları ve su kaynağındaki parametreleri inceleyeceklerini belirtti.
SDÜ Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Görevlisi uzman Melih Ziya Yakut ise öğrencileri ve ailesiyle yaklaşık bir hafta önce Gölcük Krater Gölü etrafında piknik yaptıklarını ifade ederek, göl yüzeyinde önce ses duyduklarını, daha sonra göl yüzeyine çıkan baloncukların patladığını gördüklerini söyledi.