Halis Toprak hayatını kaybetti ölüm nedeni ne?

Abone ol

Halis Toprak hayatını kaybetti. 78 yaşında vefat eden ünlü iş adamı Halis Toprak kimdir? Halis Ağa lakabıyla tanınan Halis Toprak'ın ölüm nedeni ne?

Halis Toprak, 78 yaşında Fransa'nın Nice şehrinde kalp rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Toprak'ın naaşı bugün Fransa'dan İstanbul'a getirilecek.

Halis Toprak'ın defin süreci, aile üyelerinin alacağı kararın ardından açıklanacağı belirtildi.

Nazlıcan Tağızade - Halis Toprak



HALİS TOPRAK KİMDİR NEDEN ÖLDÜ?

Halis Toprak, 1938 Diyarbakır, Lice doğumlu. Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı. İş dünyasında ‘‘Halis Ağa’’ olarak tanınıyor.

İş hayatına Adana’da başlamıştı. 1977’de İstanbul’da Toprak İnşaat firmasını kurdu. Toprak Holding A.Ş. ise hemen ardından 16 Mayıs 1977’de kuruldu. 1992 yılında ana ortakları Toprak Grubu şirketleri olan Toprakbank kuruldu. Zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi zayıflayan Toprakbank 2001 sonunda Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı. Halis Toprak, 32 yıl sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009’da oğlu Mehmet Toprak’a devretti. Aynı yıl Toprak Grubu’nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Halis Toprak, Toprak Grubuna ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, Toprak Grubu'nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na olan borcunun tamamını ödeyerek geri almıştır. Halis Toprak 29 Haziran 2012 tarihinde tekrar Toprak Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı'na gelmiştir.

İlk eşi Ayşe Hanım'dan 10 tane çocuğu vardır. 540 milyar lira rekor tazminat ödeyerek boşanmıştır. 1999'da evlendiği ikinci eşi Özlem hanım'dan Turgut adında bir oğlu vardır. On sene evlilikten sonra boşanmıştır. Nazlıcan Tağızade ile (13 Temmuz 1992 doğumlu) yaptığı evlilik kamuoyunun dikkatini çekmiş ve kısa sürede boşanmıştır.

Halis Toprak, kızları Ayfer Toprak Karavan, Sevgi Toprak Tunga.

TMSF ŞİRKETLERİNE EL KOYDU

Mali yapısı bozulan Toprakbank 2001 sonunda Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı. Halis Toprak, 32 yıl sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009’da oğlu Mehmet Toprak’a devretti.

Aynı yıl Toprak Grubu’nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Halis Toprak, Toprak Grubuna ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borcunun tamamını ödeyerek geri almıştı.

TOPRAK GRUBU 21 ŞİRKETİNİ DEVRALMIŞTI

Toprak Grubu, Toprakbank borçlarını tasfiye için TMSF ile ‘gayrimenkul karşılığı ayni ödeme’ anlaşması yapmıştı. Böylece el konulduktan 1056 gün sonra 29 Haziran 2012’de, 22 şirket (21 fabrika) Toprak Grubu’na iade edilmiş oldu.

Toprak Grubu’ndan yapılan açıklamada ise şöyle denilmişti: “TMSF yönetimi altında Toprak Grubu’na ait 22 sanayi tesisinden sadece bir tanesi (Toprak İzolasyon Fabrikası) bir Alman firmasına satılmış, geriye kalan ve ülkemizin 6 bölgesinde bulunan 21 sanayi tesisi halen Toprak Grubu’na aittir.

Bu sanayi tesislerimizin büyük kısmı halen üretim faaliyetine devam edememektedir. Toprak Grubu’nun hedefi ülkemizin milli serveti olan bu tesisleri en kısa süre içinde tekrar faaliyete geçirip, ilaveten 7 bin 500 kişiye yeniden iş imkanı sağlamaktır. 1977 yılından beri 35 senedir milyarlarca dolar katma değer yaratarak hizmet ettiğimiz Türk ekonomisine, yeniden üretim ve istihdam yaratarak, ihracat yaparak ve vergi vererek katkı sağlamaya devam etmek istiyoruz.”

"BU DEFA HELALLEŞTİK"

Halis, Mehmet, Ahmet Toprak ve Toprak Grubu şirketleriyle TMSF arasında, Toprakbank A.Ş.’nin borçlarının ödenmesi için 18 Aralık 2004 tarihinde ana protokol imzalanmıştı. 6 Şubat 2008 tarihinde birinci ek protokol ve son olarak 15 Haziran 2012 tarihinde de ikinci ek protokol imzalandı. Toprak Grubu’nun açıklamasında “Bu protokoller sonucunda Toprak Grubu TMSF’ye borcunu tamamıyla ödemiş ve TMSF ile nihayetinde helalleşmiştir. Toprak Grubu’nun 22 şirketinin ve 21 sanayi tesisinin yönetimi 29 Haziran 2012 tarihinde, 1056 gün sonra Halis Toprak’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda Toprak Ailesi’ne geçecek” denildi.

Günün Önemli Haberleri