Halep'te isyancılar kilit mevziyi kaybetti
Abone olSuriye ordusu Halep'te isyancıların kalesi konumundaki Selahaddin mahallesinde kontrolü yeniden sağladı. BM kaynakları, Kofi Annan'ın yerine Cezayirli diplomat Lahdar Brahimi'nin yeni Suriye elçisi olmasının beklendiğini söylüyor.
Suriye ordusu, isyancılara karşı ağır silahlarla düzenlediği son
saldırı ardından Selahaddin mahallesinde kontrolü tekrar ele
geçirdi.
Suriye ordusunun tank ve savaş uçakları, Halep'te isyancıların mevzilerini yoğun bombardımana tuttu.
Özgür Suriye Ordusu, taktik gereği geri çekildiklerini söylemişti. Fakat Suriye ordu güçleri, isyancılar çekildikten sonra Selahaddin mahallesinde konuşlanmış bulunuyor.
Öte yandan diplomatik planda Birleşmiş Milletler kaynakları, Cezayir'in kıdemli diplomatı Lahdar Brahimi'nin Suriye'den sorumlu yeni barış elçisi olarak atanmasının beklendiğini söylüyorlar.
Brahimi, BM ve Arap Birliği'nin uluslararası Suriye elçisi
olarak görevinden bu ay sonunda ayrılacağını ilan eden Kofi
Annan'ın yerine geçecek.
Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Suriye'de savaşan taraflar arasında uzlaşma sağlama çabaları başarılı olamadı.
'Taktik gereği'
Özgür Suriye Ordusu'nun terk ettiği Selahaddin mahallesi, nüfusun yoğun olduğu, dar sokakların bulunduğu bir semt. Halep'in güney-batısında kentin giriş noktalarından biri olarak biliniyor.
Muhalifler buraya yoğun ve sıkı bir şekilde mevzilenmişti.
Suriye devlet televizyonu "teröristlerin" ağır kayıplar verdiğini duyurdu.
İsyancıların komutanlarından Hussam Ebu Muhammed "Selahaddin'den taktik gereği olarak çekildik" şeklinde açıklama yaptı.
"Gerillaların mahalledeki varlığı tamamen son erdi. Rejimin güçleri Selahaddin'e doğru ilerliyor" dedi.
BBC muhabiri Jim Muir, gerillaların Halep'in diğer bazı mahallelerinde denetimi elinde bulundurmaya devam ettiğini; bunlar arasında kentin doğusundaki bölgeler de olduğunu; muhaliflerin yoğun bombardıman altında olduklarını söylediklerini aktardı.
Tahran'da toplantı
Halep'te isyancılar kilit mevzilerinden geri çekilmek zorunda kalırken, İran hükümeti dün başkent Tahran'da 29 devletin davet edildiği Suriye konulu bir konferansın açılışını yaptı.
İran Dışişleri Bakanı Ali Akbar Salihi, krizin çözümünün tek yolunun iki taraf arasında diyalog olduğunu söyledi.
Toplantıda Batılı hükümetler yer almıyor.
Beşar Esad'ın güçlü bir müttefiki olarak bilinen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tahran'da Suriye krizi konusunda ''doğru ve gerçekçi bir konumu temsil eden'' ülkelerin bir araya geldiğini söyledi.
Tahran'daki toplantıya diplomatlarını gönderen ülkeler arasında Rusya, Çin, Irak, Pakistan, Ürdün ve Hindistan yer alıyor.
Salı günü Şam'ı ziyaret eden İran Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı Said Celili, Suriye'nin bölgesel ''direniş ekseninde'' kilit öneme sahip olduğunu ve bu eksenin parçalanmasına izin vermeyeceklerini duyurmuştu.