Halepçe saldırısında ölenler anıldı
Abone olSaddam Hüseyin'e bağlı güçlerin Halepçe'de Kürtlere karşı düzenlediği kimyasal silah saldırısında ölenler anıldı.
Kuzey Irak’ta, Saddam Hüseyin’in 16 Mart 1988’de kimyasal silahlarla Halepçe’ye düzenlediği saldırının 25’inci yıldönümünde ölenler anıldı.
Kuzey Irak’taki Kürtler, dün hayatını kaybeden yakınlarının fotoğrafları ile Halepçe’deki Şehitler Anıtı’na gelip bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Irak savaş uçaklarının zehirli gazla düzenledikleri saldırılarda, çoğu çocuk ve kadın en az 5 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
Saldırının ardından birçok kişi de kimyasal silahların neden olduğu kanser ve başka hastalıklar nedeniyle hayatlarını kaybetti.
İran-Irak Savaşı sona yaklaşırken, Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseveler Birliği’ne bağlı güçlerin İran sınırı yakınlarındaki Halepçe’yi ele geçirmesi üzerine Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı El-Enfal Harekâtı başlatmıştı.
Harekât kapsamında Saddam Hüseyin, ‘Kimyasal Ali’ olarak bilinen kuzeni Hasan El Mecid’e ‘kimyasal silah kullanması’ emrini verdi.
Irak ordusuna bağlı zehirli gaz yüklü savaş uçakları da 16 Mart 1988’de Halepçe kasabasına bombardıman düzenledi.
Operasyonda yaşamını yitirenlerin sayısı hakkında bir kesinlik olmasa da en az 5 bin kişinin saldırı sırasında hayatını kaybettiğine inanılıyor.
Araştırmacılar, zehirli gazların yalnızca toprağa ve suya bulaşmadığını aynı zamanda gen yapısını da değiştirdiğini, saldırı sonrası doğan çocuklarda genetik bozukluklar gözlemlendiğini ifade ediyor.
Halepçe katliamının 25’inci yıldönümünde konuşan Irak Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, 16 Mart’ın ‘kimyasal silahlara karşı uluslararası bir gün’ olarak anılması çağrısı yaptı.
Saddam Hüseyin'e 25 yıl önce kimyasal silahların kimin tarafından verildiğine dair tartışmalar hakkındaki